Ga naar Content

Corona overheerste 2020, maar deze Westfriese gebeurtenissen tekenden ook dit jaar

WEST-FRIESLAND - Coronabesmettingen, lockdowns en de anderhalvemetersamenleving. 2020 is het jaar dat vooral veel in het teken heeft gestaan van het coronavirus. Maar er gebeurde naast de coronacrisis nog veel meer in West-Friesland. NH Nieuws blikt terug naar de andere spraakmakende, ontroerende en heftige verhalen in West-Friesland. 

Foto: NH Nieuws

Moet ie blijven of moet ie weg? 

Al 100 jaar woekert de discussie rondom het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen in Hoorn voort. Dit jaar laaide de vraag of het beeld moet blijven en in welke vorm, opnieuw op. Voor- en tegenstanders demonstreerden in juni bij het Pelmolenpad in de stad.

Na afloop van de demonstratie, werd de sfeer grimmig in Hoorn. Agenten werden bekogeld met stenen en een stoel. Zeven verdachten zijn uiteindelijk aangehouden.

Bekijk hier de foto's van de rellen in Hoorn. Het artikel gaat verder onder de foto's

Maar met de demonstraties is de discussie rondom JP Coen nog niet beëindigd. Terwijl de gemeente Hoorn al maanden bezig is met het vormen van stadsgesprekken, ondernemen Horinezen zelf ook actie. Een burgerinitiatief, een flyeractie en petities worden er gehouden voor de verplaatsing van het beeld. Ook inwoner Rik Meester zit niet stil, hij strijdt voor de komst van een referendum rondom het beeld. 

Mogelijk vinden de stadsgesprekken van de gemeente volgend jaar plaats. De relschoppers van de J.P. Coen-demonstratie zijn inmiddels voor de rechter verschenen en hebben allemaal een taakstraf gekregen.

De zoektocht naar de verdwenen Sumanta Bansi

Dit jaar is de 23-jarige Sumanta Bansi uit Hoorn al twee jaar vermist. De politie heeft aanwijzingen dat ze begraven ligt in het Robbenoordbos. Met speciale zoekteams is daar ook veelvuldig gezocht, maar nog zonder resultaat. En dit voorjaar kwam de zoektocht zelfs stil te liggen door corona. Het leek erop dat er geen doorbraak in de zaak zat.

Totdat deze herfst de politie een 34-jarige man uit Rijswijk oppakte, die mogelijk betrokken zou zijn bij haar verdwijning. Vlak daarna worden ook nog een 63-jarige man en een 40-jarige man uit Hoorn opgepakt. En er start een grondig onderzoek bij het huis waar de twee mannen wonen. Hetzelfde adres waar Sumanta Bansi ook verbleef ten tijde van haar verdwijning.

Artikel gaat verder onder de foto

Onderzoek in een huis in Hoorn in verband met de verdwijning van Sumanta Bansi - Foto: NH Nieuws

De 34-jarige man uit Rijswijk mag het onderzoek in vrijheid afwachten. De andere twee zitten zeker nog tot februari vast. Ondertussen is nog altijd niet bekend waar de vermiste Sumanta Bansi precies is. 

Boze boerin stort aardappels voor de Deen

Aardappelteler Astrid Francis uit de Beemster was dit voorjaar zo boos op supermarktketen Deen, dat ze besloot maar liefst 6.000 kilo aardappels op de stoep voor het hoofdkantoor te storten. 

Volgens haar buurman lagen haar aardappels niet meer in de schappen door een leveringsprobleem. "Mijn bloed begon te koken. Een leveringsprobleem? Ik heb 120.000 kilo aardappels in mijn schuur liggen en die staat op een steenwerpafstand van de winkel", aldus Astrid. 

Het artikel gaat verder onder de video

Boze boerin stort zesduizend kilo aardappels bij hoofdkantoor DEEN - NH Nieuws

De Deen heeft kort na haar actie een constructief gesprek gehad met Astrid en hebben toen besloten per filiaal een kuubkist van haar aardappelen neer te zetten om haar zo te helpen er van af te komen. 

En dat heeft geholpen. De bergen met aardappels in de schuur van Astrid zijn flink geslonken. "De hele voorraad is uiteindelijk bij de consument terecht gekomen. Anders zou het verwerkt worden als koeienvoer of afval, of had het vernietigd moeten worden", vertelde Astrid deze week aan streekomroep WEEFF. 

Jan en Mans geven 1000e fiets weg: "Pareltje van onze stad"

Jan en Mans werken als vrijwilliger in Zwaag keihard om minima-gezinnen een opgeknapte fiets te kunnen geven en zijn dan ook enorm trots als ze in september hun 1000e fiets mogen weggeven. Als kers op de taart worden de mannen verrast met de Eenhoornzegel, een Hoornse gemeente-onderscheiding. 

"Ik had het niet verwacht. Ik dacht: 'wat hebben we nou'. De burgemeester en alles erop en eraan. Ik ben echt flabbergasted", vertelt Jan als de burgemeester als verrassing bij hun werkplaats bij voetbalvereniging HSV Sport langskomt om hen te bedanken voor hun werk. 

Artikel gaat verder onder de foto

Foto: NH Nieuws/Maarten Edelenbosch

De burgemeester is enorm onder de indruk van het werk van Jan en Mans. "Dit zijn de pareltjes van onze stad. Deze mannen zijn met elkaar in contact gekomen, zagen dat er ontzettend veel behoefte aan is, en zijn gewoon begonnen. Nu zijn we twee jaar verder en dat is prachtig dat zo'n klein initiatief zo'n succes wordt." 

Vader leerling rijdt school binnen tijdens eindmusical

Foto: NieuwsFoto / Laurens Bosch

Het had een mooie avond moeten zijn voor alle groep 8 leerlingen van 't Palet in Grootebroek, maar het eindigde in een drama. Een 55-jarige vader had een conflict met de school van zijn zoon, was woest en reed bewust de school naar binnen. Niemand raakte gewond, maar de laatste schoolweek eindigde in teneur. 

Sindsdien zit de man vast. Zijn zoon zit inmiddels op een andere school. In een tussentijdse zitting van de rechtbank zei de man geëmotioneerd dat hij spijt heeft van zijn daad. "Ik zou willen dat ik het terug kon draaien, maar dat kan helaas niet." Ook is uit psychologisch onderzoek gebleken dat hij persoonlijkheidsproblematiek heeft. De 55-jarige vader zit voorlopig nog vast. 

Stilte in de straten tijdens het kermisseizoen

De jaarlijkse kermis, voor veel dorpen in West-Friesland is het het hoogtepunt van het jaar. Wekenlang wordt er uitgekeken naar attracties, gezellig samenzijn en een borrel drinken in de plaatselijke kroeg. Maar waar normaal de straten vol staan met attracties en dorpsbewoners, was het dit kermisseizoen angstvallig stil op straat.

Artikel gaat verder onder de foto

Foto: NH Nieuws

Corona heeft dit jaar roet in het eten gegooid. Maar een handjevol kermissen gingen uiteindelijk door, zoals die in Hoorn. Op een apart terrein aan het Pelmolenpad waar het bezoek gereguleerd werd en alcohol verboden was, konden mensen los gaan in de attracties. 

Toch gingen vele kermiscomités niet bij de pakken neerzitten. Creativiteit vierde hoogtij bij dorpsbewoners en zo ontstonden er digitale kermisborrels en shows. 

Straatmuzikant Regilio weggestuurd om eentonige deuntjes

Tijdens de mooie zomerdagen stond de toen 10-jarige Regilio regelmatig op zijn blokfluit deuntjes te fluiten voor een klein zakcentje in de Westerstraat in Enkhuizen. Totdat hij op een dag in juli werd weggestuurd door twee boa's. Omwonenden en winkeliers hadden geklaagd. "Ik hoor wel honderdtwintig keer in een uur 'Vader Jacob'", klaagde een winkelier.

Het artikel gaat verder onder de video

Straatmuzikant Regilio (10) speelt blokfluit in Enkhuizen - NH Nieuws

Regilio kwam huilend thuis en zei tegen zijn vader nooit meer te willen spelen. Na vele steunbetuigingen en bemoedigende reacties, kreeg Regilio weer zin om de fluit op te pakken. Hij kreeg zelfs fluitlessen aangeboden van rapper Kraantje Pappie. "Ik ben er heel blij mee, nu kan ik meer liedjes leren spelen. Want de mensen vonden het vervelend dat ik maar twee liedjes kon."

Inmiddels heeft Regilio er al flink van lessen op zitten en is zijn repertoire groter geworden. Kijk hier hoe het nu met Regilio gaat. 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]