Start van hoofdcontent

GROOTEBROEK

nl

Hoe een feestelijke afscheidsavond op een school in Grootebroek eindigde in een nachtmerrie

2 juli 2020, 15.25 uur · Door Redactie

GROOTEBROEK - Basisschool 't Palet in Grootebroek ziet er verlaten uit vandaag: er staat een hand vol journalisten, kinderen zijn er nagenoeg niet te zien. Docenten, directeur en het bestuur van de school zijn de hele ochtend druk in gesprek over hoe de laatste afscheidsavond en schooldag in te vullen. Iedereen die betrokken is bij de school kijkt geschrokken terug naar gisteravond waarop de vader van een kind de school binnen reed, terwijl in de gymzaal een afscheidsavond voor leerlingen plaatsvond. NH Nieuws blikt terug met betrokkenen.

Chantal Bos / NH Nieuws - Foto: Chantal Bos / NH Nieuws

De dag nadat een auto de school in reed, staat Jan van Berkum, bestuurslid van Stichting Trigoon, met een kater op het schoolplein. Langzamerhand wordt steeds meer duidelijk: ook over de bestuurder van de auto. De 55-jarige man, die zelf een kind heeft op de school, reed gisteravond rond 21.00 uur de school binnen en kwam na dertig meter tot stilstand. Op dat moment was er in de school de afscheidsmusical van groep acht aan de gang. 

"Ik kan me wel voorstellen dat er een probleem onder ligt en dat heeft uiteraard te maken met een van zijn kinderen die hier op school zit.

Jan van berkum - Bestuurslid Stichting Trigoon

De man, die onder invloed van alcohol was, zou een conflict hebben met de school. Maar volgens Van Berkum is er van een conflict geen sprake. "Ik kan me wel voorstellen dat er een probleem onder ligt en dat heeft uiteraard te maken met een van zijn kinderen die hier op school zit. Dat maakt dat sommige ouders een ander middel zoeken om een probleem op te lossen."

Tekst loopt door onder video

Schoolbestuurder vindt het incident zeer wrang - NH Nieuws

Het bestuurslid is geschrokken. "Ik zit bijna veertig jaar in het onderwijs en heb veel dingen meegemaakt, op deze manier en zo'n impact op de schoolverlatersbijeenkomst, dat is wel heel bijzonder en wrang." Wel is hij blij dat het allemaal buiten het zicht van de ouders en kinderen is gebeurd. "Die waren op dat moment in de gymzaal bezig met een filmvoorstelling van het schoolkamp dat onlangs is geweest."

Opvang

"We wisten echt niet wat er aan de hand was." Op een gegeven moment werd duidelijk wat er zich had afgespeeld. "We hebben de ouders en het team naar de naburige school kunnen loodsen en daar zijn de kinderen en ouders opgevangen. Er waren mensen uit de gemeente, de burgemeester en voldoende politie en zij kregen aanbod in contact te komen met slachtofferhulp. De eerste opvang hebben we goed kunnen geleen.

Nick zit zelf op de 't Palet en is erg geschrokken van wat er gebeurd is. "Ik kreeg een filmpje van mijn moeder doorgestuurd en daarop kon je de binnenkant zien van de school: er was een auto doorheen gereden." Nick zegt heel veel plezier te hebben op school. "Het is een hele leuke school met goede meesters en juffen en ik vind jammer om te zien dat het stuk is gegaan." Ook zijn broer Kevin is verbaasd: "Er gebeurt hier eigenlijk nooit iets, als je dan ziet dat ineens een auto een school binnenrijdt, dat verwacht je niet."

Tekst loopt door onder video.

Leerling geschrokken na incident - NH Nieuws

Grote impact op de gemeenschap

Ook burgemeester Wortelboer komt opnieuw een bezoek brengen aan de school. Het was volgens hem een grote ravage toen hij gisteravond hier aankwam. "Je kunt je dit helemaal niet voorstellen. Eerste moment dat je zo'n bericht krijg, kun je het niet geloven." 

"Mensen waren aangeslagen, maar ook beduusd en overrompeld door het gebeuren."

ronald wortelboer - burgemeester stede broec

Hij vindt het mooi dat de naastgelegen school, Praktijkschool Westfriesland, gelijk de deur openden voor betrokkenen. "Mensen waren aangeslagen, maar ook beduusd en overrompeld door het gebeuren."

Wortelboer zegt dat dit incident de gemeenschap echt raakt. "Het is een gemeenschap waar mensen heel veel voor elkaar over hebben. Een hechte gemeenschap, met mooie initiatieven. Het doet ze zeker wat."

Tekst loopt door onder video

Burgemeester zegt dat de impact groot is in de gemeenschap - NH Nieuws

"Te bizar voor woorden"

Een ouder komt zich ook even op het schoolplein melden, ze heeft nog een cadeautje als afscheid van het schooljaar. Ze vindt het te bizar voor woorden wat het gebeurd is. "Dit hoort een veilige plek te zijn, een veilige haven. Het is zo een raar jaar geweest met het coronavirus. En dan dit tijdens de afsluiting, het is een kwetsbare groep kinderen die hier op school zitten, die wat extra ondersteuning nodig hebben. En dan gebeurt er zo iets, het is een bittere pil."

Ze vertelt verder dat haar zoon vanwege zijn diagnose hulpverlening krijgt aan huis, die hebben ook gelijk slachtofferhulp aangeboden. Het maakt veel indruk op het gezin en haar zoon. "Hij zit hier zo veel, het is zijn tweede huis die is aangevallen." Iedereen is volgens haar geschokt. "Er is veel boosheid en ongeloof."

Tekst loopt door onder video

Ouder vindt het een bittere pil zo aan het einde van het schooljaar - NH Nieuws

Draad weer oppakken

Het bestuur van de school komt in de loop van de middag weer uit overleg. Van Berkum zegt dat ze de afscheidsavond van vanavond gewoon door laten gaan. Het zal er eentje zijn die anders is dan anders, ze zullen ook stilstaan bij wat er is gebeurd. Verder gaat de laatste schooldag van groep 7 morgen ook gewoon door. "We pakken de draad weer op", aldus Van Berkum.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]