Start van hoofdcontent

HOORN

nl

Rik start handtekeningenactie voor referendum standbeeld J.P. Coen

8 september 2020, 07.00 uur · Aangepast 8 september 2020, 13.39 uur
Door Redactie · Foto: Tijmen Koelemeijer

HOORN - Vlak na de demonstratie in juni rondom het standbeeld van J.P. Coen, schreef de Hoornse Rik Meester een brief aan de burgemeester. Het voorstel: het houden van een referendum. Meester voegt daad bij het woord en start een handtekeningenactie.  "Dit zou de discussie uiteindelijk democratisch kunnen afronden. Ik streef naar meer begrip voor elkaars mening over het standbeeld."

"Het raadgevend referendum kan tegelijk met de landelijke verkiezingen van maart 2021 plaatsvinden, als slotstuk van de door onze burgemeester aangekondigde stadsgesprekken", vertelt Rik tegen NH Nieuws. Een referendum zou het beste middel zijn om de Hoornse inwoners te betrekken, redeneert hij. "Wat je vooral tijdens de demonstraties zag, waren twee groepen met een uitgesproken mening, ik wil zorgen dat we alle Horinezen bereiken en tot een goede eindconclusie komen." 

In het referendum kunnen inwoners stemmen: het standbeeld laten staan of verplaatsen. Meester: "En er zijn ook andere opties denkbaar. Zoals bijvoorbeeld een (creatieve) toevoeging aan het standbeeld." Als het referendum er komt, bepaalt een door de gemeenteraad gekozen referendumcommissie welke keuzes er op het stembiljet komen te staan.

"Ik streef naar meer begrip voor elkaars mening over het standbeeld"

rik meester, initiatiefnemer referendum Coen

Voor het houden van een referendum zijn zo'n 1650 handtekeningen nodig. Rik: "Ik heb tienduizend folders laten drukken waarin we uitleggen hoe het in zijn werk gaat en ook lanceren we vandaag een website."

Vanuit zijn interesse in geschiedenis en politiek, maakt Rik zich hard voor de stem van het volk. "Ik ben niet vóór of tegen, het gaat mij erom dat we een gedegen discussie kunnen voeren die meer verdieping oplevert. Ik hoop dat we dusdanig veel handtekeningen ophalen, dat de gemeenteraad er niet omheen kan."

Bekijk hier de reportage die NH nieuws in juni maakte: 

Referendum voor JP Coen - NH Nieuws

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]