Start van hoofdcontent

WEST-FRIESLAND

nl

Groen licht voor kermissen Medemblik en De Goorn

21 juli 2020, 11.23 uur · Aangepast 21 juli 2020, 12.57 uur · Door Redactie

WEST-FRIESLAND - De kermis in De Goorn en Medemblik staan beiden eind deze maand gepland en mogen doorgaan, meldt Arjan Blokker van de Stichting Behoud Nederlandse Kermissen. Wel krijgen allebei de plaatsen een 'droge' kermis op een alternatieve locatie die los staat van de horeca. 

WEEFF

De kermis in de Goorn vindt plaats van woensdag 29 juli tot zondag 2 augustus en duurt dit jaar twee dagen langer. Normaal gesproken staan de attracties opgesteld middenin een woonwijk, maar dit jaar is de kermis in het Dorpsbos, bevestigd de gemeente Koggenland. Het terrein is hier groter en er komen dan ook meer attracties dan voorgaande jaren. Ook de kermis in Medemblik is verplaatst: die is dit jaar te vinden op het terrein van Regatta Center Medemblik, laat Arjan Blokker van Stichting Behoud Nederlandse Kermissen weten. De kermis van Medemblik staat gepland op donderdag 30 juli tot maandag 3 augustus.

Er is heel wat voorwerk aan voorafgegaan en het is dan ook zeker niet vanzelfsprekend dat alle kermissen nu doorgaan, vertelt Blokker. "De gemeentes hebben flink overuren gemaakt om dit voor elkaar te kunnen krijgen. Ze moeten overal rekening mee houden: alle punten komma's moeten op de juiste plek staan, zodat de volksgezondheid niet in het geding komt."

Van Bergen op Zoom naar De Goorn

Het verlossende telefoontje voor Anniek Vonck kwam gisteravond: zij staat met haar familie al jaren op de kermis in De Goorn en dit wordt een van de eerste kermissen voor het gezin sinds de coronauitbraak. "We werden gisteravond gebeld en waren ontzettend blij." Maar na dat telefoontje moest de familie aan de slag. "Normaal gesproken vertrekken we in april en reizen we kleine stukjes: van De Goorn, naar Spierdijk, naar Berkhout etc. Nu moeten we alles vanuit Bergen op Zoom naar boven rijden. Mijn vader rijdt vandaag twee keer heen en weer en morgen nog drie keer."

"Stoppen was een klap: zelfs de ouders van mijn oma konden door in de oorlog"

Anniek Vonck - kermisexploitant op kermis de goorn

De zeventienjarige Annieck is extra opgelucht dat het seizoen start, want zij wil later met haar tweelingbroer het bedrijf overnemen. Tweeëntwintig kermissen liepen zij mis en dat is niet niks. "Het was zo'n klap voor ons dat we moesten stoppen. Dit gaat al van generatie op generatie, zelfs de ouders van mijn oma konden door in de oorlog. Dat voel je wel in je opgebouwde buffer." Voor de familie is het fijn dat ze weten waar ze aan toe zijn, hoewel er nu pas twee kermissen gepland staan en het seizoen verder nog leeg is. "Ik heb maar gewoon voor de rest van het seizoen ingepakt, we zien het wel."

Van koude kermis thuiskomen

"Aan de ene kant ben ik blij dat het doorgaat. Het is in ieder geval fijn voor de kermisexploitanten dat ze weer wat inkomsten kunnen binnenhalen", vertelt Ted Hof, eigenaar van Grand Cafe Hof in de binnenstad van Medemblik. "Maar aan de andere kant mis je toch dat kermissfeertje in de binnenstad. Een kermis bij het Regatta Center, zonder horeca, wordt  eigenlijk een beetje een mini-attractiepark."

Je kunt mensen toch minder makkelijk vangen als de kermis verder weg is."

Ted Hof - Eigenaar Grand Cafe Hof Medemblik

Voor de horeca wordt de kermis dit jaar dan ook anders, verwacht hij. "Je kunt mensen toch minder makkelijk vangen als de kermis verder weg is." Aan de andere kant verwacht hij geen al te grote problemen voor de horeca in de zomermaanden. "Als mensen eenmaal in de buurt zijn, zijn ze ook echt wel bereid om vanuit het regatta center naar de binnenstad te fietsen. Bovendien zit Medemblik nu vol met toeristen. Daar zijn we deze zomer nog wel druk mee."

Kleine dorpen

Het zijn nu nog de uitzonderingen op de regel en per situatie wordt bekeken welke kermis door kan gaan en welke niet. "We leren elke kermis een beetje en misschien komen we straks wel in een situatie dat we mogelijkheden zien voor kermissen in kleine kernen, maar eerst dit maar proberen", vindt Arjan Blokker. De eerste kermis in de regio is aanstaande zaterdag in Anna Paulowna, maar die staat nog op 'oranje'. "We hopen vanmiddag te horen of die ook naar groen springt. Welke daarna volgen moeten we per situatie bekijken."

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]