Start van hoofdcontent

HOORN

nl

Alternatieve kermis Hoorn heeft de looks van een minipretpark midden in de stad

8 augustus 2020, 21.07 uur · Aangepast 9 augustus 2020, 09.26 uur · Door Isabel Broersen

HOORN - Met een fles champagne werd vanmiddag de nieuwe attractie Speed 32 Airborne gedoopt, een wereldprimeur volgens kermisexploitant Willy Ordelman. Het was ook meteen het startschot van de Hoornse kermis op het Pelmolenpad, waar alle attracties bij elkaar ervoor zorgen dat het net een klein pretpark lijkt.

Hittebestendige kermisliefhebbers kwamen vandaag naar het Pelmolenpad om verkoeling te zoeken bij één van de ruim vijftig attracties die daar te vinden zijn. Het vertrouwde spookhuis, de grijpkranen, poffertjeskraam - ze staan er allemaal weer. Maar er zijn ook nieuwigheden, waaronder de Airborne: een attractie waarmee Hoorn een wereldprimeur heeft.

"Het is de eerste attractie in zijn soort. Hij is groter en hoger dan zijn voorganger: deze is 65 meter hoog en neemt 32 passagiers mee", vertelt kermisexploitant Willy Ordelman. Eindelijk kon Ordelman zijn trots laten zien en mocht hij weer op de kermis staan. "Dat is natuurlijk geweldig, met je collega's en de attracties om je heen. Het licht, geluid, en om het plezier van de mensen te zien - dat hebben we heel erg gemist."

Lees verder onder de foto's.

NH Nieuws

Kermisexploitanten zijn tevreden met hun plek in Hoorn. Het Pelmolenpad is omheind en er wordt precies bijgehouden hoeveel bezoekers er op het terrein zijn. Een kermisteam van de gemeente Hoorn houdt in de gaten of de coronaregels worden nageleefd. Zo is er een speciale route langs de kramen en attracties.

Zijn er te veel bezoekers, dan wordt het terrein afgesloten. Op deze website kunnen bezoekers precies zien hoe druk het is. Zo zie je of het verantwoord is om naar de kermis te gaan, of dat je beter nog even kunt wachten.

Een eigen sfeer

Wat betreft de sfeer is het anders dan een binnenstad vol attracties. Maar dat wil niet zeggen dat het minder gezellig is, zo vindt ook wethouder Arthur Helling van de gemeente Hoorn. "Het is natuurlijk anders, want je bent het prachtige decor van onze historische stad gewend. Maar aan de andere kant zie je dat het nu ruim is opgezet en dat geeft wel een hele leuke gezelligheid."

Helling laat weten dat de kermis normaal gesproken een belangrijke bron van inkomsten is voor de gemeente. "Maar we gaan ervan uit dat we dit jaar hooguit quitte spelen. En daar is het ook niet om te doen, we willen de mensen wat bieden en de exploitanten bestaansrecht geven."

'Ik ben er van overtuigd, dat als vanavond de temperatuur daalt, de mensen hier echt wel naartoe komen'

Willy ordelman, kermisexploitant

De exploitanten zijn weer druk in de weer met hun attracties. Met deze hitte is het extra hard werken, maar dat maakt ze niet uit. Bezoekers Roos en Kimberly stonden vanmorgen ook voor de keuze: de strand of de kermis? Last-minute zijn ze toch naar de kermis gegaan. Met een flesje water zitten ze in het gras. "Het is eigenlijk wel een beetje te warm", zegt Roos. "Maar gelukkig is er best wel wat schaduw, dus als je daar loopt is het prima."

Ook kermisexploitant Willy Ordelman bekijkt het van de zonnige kant. "Ik ben ervan overtuigd: vanavond als de temperatuur gaat liggen, dan komen de mensen wel"

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]