Het seizoen van FC Volendam in vogelvlucht: promotiejacht met pieken en dalen

Bij een overwinning op FC Den Bosch promoveert FC Volendam vanavond naar de eredivisie. Het seizoen begon moeizaam, daarna volgden 26 wedstrijden zonder nederlaag (clubrecord) en de laatste weken gaf de ploeg van Wim Jonk het bijna uit handen. Aan de hand van deze zeven momenten nemen we je mee door het seizoen van de Volendammers.

Uitzinnige vreugde bij Damon Mirani en FC Volendam na de gelijkmaker tegen ADO - Foto: Pro Shots / Wouter Dill

Van kampioenskandidaat naar laagvlieger

Het zag er in het begin helemaal niet naar uit dat FC Volendam een goed seizoen tegemoet ging. De openingswedstrijd tegen FC Eindhoven eindigde in 2-2 door een tegentreffer in de 93e minuut en de twee duels daarna werden ook niet gewonnen. Thuis tegen ADO Den Haag kreeg doelman Filip Stankovic een vroege rode kaart, waarna er met 3-1 werd verloren. Een week later werd het 1-1 tegen Excelsior. 16e na 3 wedstrijden (7 punten achter)

Tegen ADO Den Haag werd Filip Stankovic al na negen minuten van het veld gestuurd - Foto: Pro Shots / Vincent de Vries

Het begint te lopen

Vanaf 27 augustus ging het veel beter met FC Volendam. MVV (5-0) en kampioenskandidaat De Graafschap (0-3) werden overtuigend verslagen. Na een gelijkspel tegen Roda JC ging het écht lopen bij de Palingboeren met zeven overwinningen op rij. Het veldspel was vaak niet geweldig, maar de punten bleven binnenstromen. Dat was mede te danken aan spits Robert Mühren. Tegen FC Dordrecht nam hij bijvoorbeeld alle vier de goals voor zijn rekening: 4-2. Vanaf de negende speelronde stond FC Volendam bovenaan in de eerste divisie. 1e na 13 wedstrijden (4 punten voor)

Dolle vreugde bij FC Volendam-spelers na de 3-0 zege bij De Graafschap - Foto: Pro Shots / Stefan Koops

Comedy Capers op De Toekomst

De meest bijzondere wedstrijd van dit seizoen was ongetwijfeld in Amsterdam tegen Jong Ajax. Op vrijdagavond 19 november stond het na dertig minuten al 4-2 voor de thuisploeg. Het was een gatenkaas achterin bij beide ploegen en alle foutjes werden direct afgestraft. Het Nieuwe Oranje toonde veerkracht in de tweede helft. Martijn Kaars zorgde in de 88e minuut voor de 4-3 en Denso Kasius maakte in de vijfde minuut van de blessuretijd de 4-4. 1e na 16 wedstrijden (3 punten voor)

Geweldige ongeslagen reeks

Vanaf de vierde speelronde bleek FC Volendam onklopbaar in de eerste divisie. In het seizoen 1969/1970 bleef de club 21 wedstrijden achter elkaar ongeslagen, maar daar deed deze ploeg een schepje bovenop. Tegen MVV werd het clubrecord geëvenaard en twee weken later moest Jong FC Utrecht er in Volendam aan geloven. In de tussentijd vertrok Denso Kasius. De rechtsback werd gehuurd van FC Utrecht en groeide uit tot een vaste basisspeler. De Utrechters verkochten hem aan het einde van de transferwindow echter aan het Italiaanse Bologna. 1e na 25 wedstrijden (5 punten voor)

Feest met de supporters na het verbreken van het clubrecord - Foto: Pro Shots / Sonny Lensen

Afstraffing tegen Excelsior en Emmen

FC Volendam leek onverslaanbaar, maar het spel liet te wensen over. Op vrijdag 11 maart kwam nummer drie Excelsior op bezoek en binnen 29 minuten stonden de Volendammers met 4-0 achter. Het was chaos achterin, waardoor óppermachtig plaats moest maken voor ónmachtig. De wedstrijd ging met 5-2 verloren en daardoor eindigde de ongeslagen serie na bij 26 duels. "Misschien zat er bij sommige jongens een beetje spanning op. Dit was een van de eerste wedstrijden waar het er echt om ging", zei aanvoerder Damon Mirani na afloop. FC Emmen bleek drie dagen later in de topper ook veel te sterk voor Volendam en nam de koppositie over. Bij rust leidde de club uit Drenthe al met 4-0. De wedstrijd eindige uiteindelijk in 4-1. 2e na 30 wedstrijden (1 punt achter)

Mirani redt punt in slotseconden

Zonder al te veel vertrouwen speelden de wijdbroeken op vrijdagavond 18 maart uit tegen ADO Den Haag. Diep in blessuretijd keek FC Volendam tegen een 1-0 achterstand aan. De bal werd dan nog één keer naar voren gepompt. Mike Eerdhuijzen kopte de bal voor het doel, waarna Mirani scoorde! De spelers, de staf, het uitvak en NH Sport-commentator Edward Dekker werden gek... De derde nederlaag op rij tegen een concurrent was daardoor afgewend. 2e na 31 wedstrijden (3 punten achter)

Damon Mirani bezorgde FC Volendam een heel belangrijk punt in Den Haag - Foto: Pro Shots / Wouter Dill

Van treurnis naar promotie

Ook thuis tegen TOP Oss (1-2) en op bezoek bij Jong PSV (2-2) kon FC Volendam niet winnen. De achterstand op koploper Emmen was opgelopen tot zes punten en nummer drie Excelsior naderde tot op drie punten. De nummers één én twee promoveren naar de eredivisie, dus de Noord-Hollanders moesten op 8 april winnen van De Graafschap. Door doelpunten van Mühren, Daryl van Mieghem en Koen Blommestijn lukte dat met 3-1. Concurrenten Excelsior, FC Eindhoven en ADO Den Haag lieten ook steken vallen, waardoor het gat met de nummer drie is opgelopen tot zeven punten. 2e na 35 wedstrijden (6 punten achter)

Vanavond zijn drie punten in Den Bosch genoeg voor promotie naar de eredivisie.

Het wedstrijdverslag vanuit stadion De Vliert krijg je vanavond van Edward Dekker en Frank van der Meijden. Stephan Brandhorst en Tom van Midden volgen de ontwikkelingen bij de achterblijvers in het vissersdorp.

NH Sport is er van 19.00 tot 22.00 uur op NH Radio. Mocht FC Volendam inderdaad promoveren dan gaan we langer door, zodat je niks van de feestelijkheden na afloop hoeft te missen. De presentatie is in handen van Stef Swagers.