Ga naar Content

Promotie lonkt, maar nog geen spoor van Volendamse Heen-en-Weer: 'Focus op de bal, niet op de boot'

Er zijn maar weinig schepen die het hart van de Volendammers sneller doet kloppen dan de 'Heen-en-Weer'. De botter is al decennialang het symbool voor de winst van de voetbalclub en dankt zijn naam aan het vele promoveren en degraderen van club aan de dijk. De traditie is dat het elftal bij promotie in de botter op een platte kar over de dijk wordt gereden. Maar waar is de roemruchte oude schuit?

Foto: NH Nieuws

Verslaggever Mischa Korzec ging in Volendam op jacht naar de Heen-en-Weer en begint zijn zoektocht bij FC Volendam zelf. "Ik weet niet precies waar de boot is. Dat wordt beheerd door een externe partij", vertelt zakelijk directeur Richard de Weijze.

Bij het Volendams Museum kennen ze de oude traditie al te goed. "Eigenlijk is het geen boot maar een paar planken die op een platte kar worden bevestigd",  zeggen ze daar.  De kar en planken zouden bij een timmerplaats op het industrieterrein bij het Slobbenland liggen. En kunnen daar ieder moment in elkaar gezet worden.

Lees ook

Geen spoor

Op de werkplaats gaat het wel over voetbal, maar van de kar en de planken ontbreekt ieder spoor. Ze weten wel dat in het verleden de boot hier in elkaar gezet is, maar dat is alweer even terug. Een oude werknemer verwijst ons weer terug naar de FC.

Het verlossende woord komt uiteindelijk van erelid van de voetbalclub Klaas De Beer (Schilder). Hij moet een beetje lachen om het verhaal met de planken. "Dat was misschien 50 jaar geleden zo, maar het is echt een boot." 

Waar de boot nu is, wil Schilder niet zeggen.  "Hij ligt nog in het water”, is alles wat hij los wil laten. Hij heeft ook nog geen contact gezocht met de eigenaar. Waar de boot nu in het water ligt weet hij niet. "Die vaart nu gewoon rond."

"De Heen-en-Weer vaart gewoon nog rond 'ergens' in de regio. Waar? Geen idee"

Klaas de beer, ere-lid fc Volendam

De havenmeester van Volendam kent de Heen-en-Weer niet. Hij is ook nog maar een jaar in dienst. "Eigenlijk ben ik niet zo van het voetbal", laat hij weten. “Ik heb hem laatst wel gezien”, zegt de havenmeester van Edam, maar nu is hij er niet meer. In de havens van Monnickendam ligt hij ook al niet.

"We moeten gewoon nog even geduld hebben", zegt De Beer. Als de gemeente en de club precies weten hoe de huldiging er uit komt te zien gaat hij aan de slag met de inmiddels legendarische Heen-en-Weer. Die moet dan veilig gemaakt worden voor de spelers die erop komen te staan tijdens de huldiging op 8 mei. "Maar dan moet de club wel eerst winnen."

Wel plek voor Heen-en-Weer

De traditie van spelers op een boot over de dijk staat onder druk door de steeds grotere schare fans en de veiligheid op de dijk. Veertien jaar geleden was het de laatste keer dat het elftal gehuldigd werd en toen was het al flink druk. Het was de laatste keer dat de Heen-en- Weer te zien was op de dijk.

De gemeente Edam-Volendam schrijft in een persbericht: "De Heen-en-Weer, als onderdeel van de culturele traditie, heeft een plek in de totale huldiging op 8 mei. Een plek op een wijze die past in de traditie", zo klinkt het. En men is zeer expliciet dat het wel allemaal veilig moet. Hoe het er dan uit komt te zien ligt in de handen van FC Volendam.

Richard de Weijze van FC Volendam vindt dat de focus teveel op de boot ligt en te weinig op de bal. "Focus is echt op de wedstrijd", zegt hij tegen NH Nieuws. Hij wil niet in gaan op waar de boot gaat rijden, maar dat hij gaat rijden is zeker.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]