Ga naar Content

Megazaak rond vermeende overvalbende morgen van start: "Wonder dat er niet meer doden zijn gevallen"

Morgen start de megazaak tegen een vermeende overvalbende. In wisselende samenstellingen zouden zes mannen verantwoordelijk zijn voor zeven zeer gewelddadige berovingen tussen vooral Hoorn en Alkmaar. Met als triest dieptepunt de dodelijke overval op Berkhouter Sjaak Groot. Een megazaak waarin politie en justitie alle registers hebben opengetrokken in de afgelopen 3 jaar. En waar slachtoffers hopen op duidelijkheid.

Vijf van de zes verdachten: alleen Dut M. ontbreekt - Foto: Felix Guerain

Bang zijn ze, getraumatiseerd ook. De overvallen hebben een enorme impact op het leven van de slachtoffers. Bijvoorbeeld voor Johan. Op 8 augustus 2020 worden hij en zijn vrouw 's nachts in hun boerderij in De Goorn overvallen. "Ik kreeg heel veel klappen met het breekijzer tegen mijn schouder en werd in mijn gezicht getrapt. Ze riepen dat ze geld wilden."

Kogel mist slachtoffer op haar na

Er wordt gericht op hem geschoten. Omdat hij toevallig net zijn hoofd wegdraait, mist de kogel hem op een haar na. Vervolgens gaan de daders er met geldbedragen en telefoons vandoor. Het trauma is voor de slachtoffers zo groot dat ze hun geliefde woning besluiten te verkopen. "Het was de bedoeling om er samen met mijn vrouw oud te worden, maar ik kom gewoon niet meer in slaap", zei hij.

Lees ook

Francis en haar gezin werden in hun huis in Heerhugowaard overvallen en onder meer met een strijkijzer mishandeld. "We hebben maar een rottweiler gekocht en de deur van de slaapkamer is gepantserd, maar ik blijf angstig. Zijn dit alle overvallers? Zijn ze allemaal gepakt?", vertelde ze erover tegen NH. 

'Dit zijn overvallen van de buitencategorie'

Het is volgens het Openbaar Ministerie (OM) een terugkerende werkwijze van de overvallers. Op plekken waarvan ze denken te weten dat er snel en veel cash geld te krijgen is. "De rode draad is zeer ernstig geweld, waarbij zonder uitzondering vuurwapens worden meegenomen en gebruikt. Die zijn overvallen van de buitencategorie", aldus de officier van justitie eerder.

Zeven overvallen in bijna één jaar tijd
Tussen augustus 2020 en juli 2021 worden overvallen gepleegd bij een tankstation in Nieuwe-Niedorp, gezinnen in de West-Friese dorpen Avenhorn, De Goorn en Berkhout, in Heerhugowaard, Noord-Scharwoude en het Gelderse Dreumel

De link die er tussen deze overvallen is, volgt volgens het OM later pas. Op 14 juni 2021 wordt de 72-jarige Sjaak Groot uit Berkhout in zijn huis overvallen. Er volgt een worsteling, waarbij hij wordt neergeschoten. Hij probeert nog 112 te bellen, maar overlijdt. Met de telefoon nog in z'n hand.

Zelfmoord brengt zaak in stroomversnelling

Twee weken later is het een zelfmoord die de zaak aan het rollen brengt. Het gaat, naar later blijkt, om één van de verdachten. Het pistool dat daarbij is gebruikt bevat ook DNA van Groot en latere verdachte Glenn V. Volgens een anonieme en bedreigde getuige, maar ook een mede-gedetineerde en zijn ex-vriendin, zou V. de schutter zijn geweest in Berkhout.

"Toen kregen we ook beeld met wie de persoon die zelfmoord had gepleegd allemaal omging. En zijn we ook vergelijkbare overvallen naast elkaar gaan leggen. Na schotrestenonderzoek, bleek dat het wapen ook was gebruikt bij de overval in De Goorn", vertelt persofficier Anne de Leeuw.

Politie en justitie schalen groots op. Er wordt een Team Grootschalige Opsporing (TGO) op de zaak gezet. 25 politiemensen zijn dagelijks bezig met het onderzoek. "En daarnaast zijn ook bij bijvoorbeeld de arrestaties per keer nog eens 25 tot 100 mensen van allerlei disciplines ingezet", aldus politiewoordvoerder Roderick de Veen. 

"Ze kwamen van alle kanten, met wapens, bivakmutsen, honden en alles"

Omwonende over de arrestatie van verdachte D.M.

Dat blijkt wel als 3 november 2021, bijvoorbeeld Alkmaarder D.M. wordt aangehouden. "Ze kwamen van alle kanten, met wapens, bivakmutsen, honden en alles. Er stonden zeker twaalf auto's met geblindeerde ramen aan de zijkant van de flat en ze zijn tot diep in de nacht bezig geweest met onderzoek", aldus een buurman toen. 

Lees ook

Justitie trekt alle registers open in het onderzoek. Niet alleen telefoons van de verdachten worden afgeluisterd, maar ook bijvoorbeeld gesprekken in auto's en woningen. "Bij mijn cliënt werd zelfs de woning van zijn toenmalige vriendin afgeluisterd", vertelt advocaat Thijs Kapinga. Hij staat Martijn G. bij die verdacht wordt van betrokkenheid bij de overval in De Goorn. 

Van afluisteren in woningen tot inkijkoperaties

En daar blijft het niet bij. Historische telefoondata is onderzocht. Dus met wie er is gebeld, maar ook waar de telefoon zich op dat moment bevond. Er zijn observaties geweest van de verdachten. En er zijn ook inkijkoperaties geweest, waarbij zonder medeweten van eigenaren locaties zijn bekeken. "Dat mag niet bij woningen, maar bijvoorbeeld wel bij een loods. We doen dan geen onderzoek, maar kunnen wel observeren of technische hulpmiddelen plaatsen. Denk aan een baken die we in een kist kunnen doen om te volgen waar die heen gaat", aldus de persofficier. Ook zijn er meerdere getuigen gehoord.

Het leidde tot de arrestatie van zes mannen, waarvan er vier worden gezien als de harde kern. Zij vormen volgens het OM een criminele organisatie. En na 22 tussentijdse zittingen start morgen de inhoudelijke behandeling bij de rechtbank van Schiphol. Een dossier dat 20.000 pagina's telt en waarvoor 14 dagen zijn uitgetrokken. "Het is een hele grote zaak. Zowel qua omvang als qua impact. Het is ook niet voor niks dat we drie officieren van justitie op de zaak hebben", vertelt De Leeuw.

Lees ook

5 van de 6 verdachten ontkennen betrokkenheid

Van de zes verdachten, heeft dus alleen Martijn G. bekend. Alle andere verdachten ontkennen iedere betrokkenheid. Zo vertelde Glenn V. al eens dat justitie lijdt aan tunnelvisie. "Ik ben nergens binnen geweest. Dus mensen kunnen wel van alles zeggen, maar er moet bewijs zijn." Ook hun advocaten wijzen erop dat bewijs ontbreekt.

Maar dat ziet het OM anders, legt persofficier Anne de Leeuw uit. "Het is een wonder dat er niet meer doden zijn gevallen. Zeker als je weet dat er ook bij twee andere overvallen twee mensen zijn neergeschoten. En sinds de arrestaties, zijn dit soort type overvallen niet meer gepleegd. Dat zegt wat ons betreft wel wat."

Op 20 maart horen de verdachten welke straf er door het OM tegen hen wordt geëist. Op 27 mei is de uitspraak. 

Foto: NH Media

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.