Ga naar Content

Jaar na dood Berkhouter Sjaak (72) blikt vriend terug: "Had ik maar naar mijn hond geluisterd"

Bij een huis aan het Oosteinde in Berkhout houdt de aangelijnde herder van Ronald op met lopen. Ze wil het pad op en trekt aan de riem. "Nee Skeet, kom maar. Sjaak is er niet meer", zegt het baasje tegen zijn hond. Ruim een jaar geleden sloeg het noodlot toe voor zijn vriend en dorpsgenoot Sjaak Groot (72). Hij wordt neergeschoten door een bende overvallers. Inmiddels is zijn huis door nieuwe mensen bewoond en dat is voor Ronald moeilijk te bevatten. 

Ronald en zijn hond Skeetzer - Foto: NH Nieuws

Het is de middag van 14 juni vorig jaar als Sjaak dood op de grond van zijn woning wordt gevonden door een buurman. Hij is omringd door glas en ligt er vermoedelijk al een halve dag. Rond 03.00 uur is de geliefde Berkhouter namelijk overvallen en neergeschoten

Volgens justitie is Sjaak één van de slachtoffers van een bende overvallers die in 2020 en 2021 huishoudt bij vaak oudere mensen rondom Hoorn en Alkmaar. Elke keer werd fors geweld gebruikt en lijken de daders het vermoeden te hebben dat er veel geld aanwezig is, bij Sjaak zou het gaan om een kluis.

"Als je Sjaak kende, wist je dat hij geen kluis had", aldus vriend en dorpsgenoot Ronald. We staan voor het huis, waar hij vaak over de vloer kwam. Of eigenlijk in de schuur achter zijn woning.

'Sjaak was pittig mannetje'

Daar klusten ze wat, aan auto's en dergelijke. "Het was een pittig mannetje wel. Hij liet de kaas niet van z'n brood vreten. En handig. Heel erg handig. We kenden elkaar al sinds '87, toen hij met zijn vrouw hier een tankstation had."

Het feit dat de 72-jarige Berkhouter, die na het overlijden van zijn partner alleen woonde, daar uren op de grond lag, zit Ronald een jaar later nog steeds niet lekker. "Had ik maar geluisterd naar mijn hond. Die wilde die ochtend al bij hem het terrein op rennen, maar ik dacht dat hij weg was, of nog sliep." 

Bekijk hieronder het hele interview.

Ronald over vriend Sjaak Groot 1 jaar na fatale overval - NH Nieuws

Voor de fatale overval op Sjaak zijn inmiddels zeven verdachten in beeld: Deniz R. uit Obdam, Dut M. uit Alkmaar, Ruviëni M. uit Rotterdam, een Rotterdamse (naar verluidt de partner van M.), een man uit Noord-Scharwoude, en Mark V. uit Opmeer. 

Een zevende verdachte uit West-Friesland is overleden. Hij zou zelfmoord hebben gepleegd met een pistool en na onderzoek van dat wapen zou de politie de overige verdachten op het spoor zijn gekomen.

Opmeerder Mark V.

Mark V. werd drie maanden geleden gearresteerd en moest vandaag voor het eerst voorkomen. Hij zou de avond voor de dodelijke overval op Sjaak Groot met de anderen hebben verzameld in een loods in Hoogwoud, blijkt volgens justitie uit telefoongegevens. Daarnaast wordt hij gelinkt aan een vluchtauto. 

Net zoals een aantal andere verdachten verdenkt justitie hem naast de fatale overval op Sjaak ook van de heel gewelddadige overval op een koppel uit De Goorn. In augustus 2020 werden zij bruut uit hun slaap gewekt en beiden mishandeld door een groep van vijf mannen. Ze gebruikten breekijzers en een pistool.

Een aantal verdachten van de overvalbende - zo ziet justitie de groepering - wordt ook nog gelinkt aan de overval in Noord-Scharwoude vorig jaar juli. Dat is bij Mark V. (nog) niet het geval. Wel stelde de officier van justitie vandaag dat er nog een onderzoek gaande is, dus dat er mogelijk nog meer verdenkingen bij komen. 

De rechtbank beslist vandaag of V. langer vast moet blijven zitten in de gevangenis van Zaanstad. Het onderzoek naar de overvallen loopt nog en een inhoudelijke zitting wordt niet eerder verwacht dan in 2023.

Lees ook

Tips?

Heb jij tips over dit verhaal? Mail dan naar [email protected] of [email protected].