Ga naar Content

Gewelddadige groep pleegde mogelijk zes overvallen en schoot meerdere onschuldige mensen neer

De daders die de politie linkt aan de dodelijke overval op Berkhouter Sjaak Groot (72), de gewelddadige woningoverval op de familie Hemke in Heerhugowaard en het neerschieten van een bewoner van een huis in Noord-Scharwoude, worden verdacht van nóg drie overvallen. "Bewoners ontsnapten ternauwernood aan de dood", aldus de politie. In totaal wordt er 65.000 euro uitgeloofd voor doorslaggevende tips. 

Foto: Opsporing Verzocht

Dat bleek vanavond in de uitzending van Opsporing Verzocht. De politie vermoedt dat de groep daders ook verantwoordelijk is voor overvallen op een woning in De Goorn vorig jaar op een veehandelaar, op een gezin in Avenhorn waarbij de bewoonster in haar hals werd geschoten en op een tankstation in Nieuwe Niedorp.

De mannen zijn gefilmd door bewakingscamera's na de overval van 14 juni op het huis aan de Oranjestraat in Noord-Scharwoude. Ook hoor je één van de daders praten: 'bro, bro, hé.' Daarnaast zijn ook hun vluchtauto's te zien op camera, óók de auto's die ze na de overval in Heerhugowaard gebruikten.

In nacht van 4 juni na de overval in Heerhugowaard zijn ze weggereden in een opvallende grijze sedan met iets zwarts op het dak. Vorige week was in Opsporing Verzocht ook de vluchtauto te zien van de overval op Sjaak Groot in Berkhout. Dit leverde ruim veertig tips op en er werd diezelfde avond een Alkmaarder (27) gearresteerd.

Grof geweld

De politie denkt dat deze groep in wisselende samenstelling betrokken is bij de hele reeks overvallen. Zij zien als overeenkomst dat er in de woningen mogelijk contant geld lag. Ook gebruiken ze grof geweld en dragen ze wapens zoals een koevoet en pistolen.

Zo is er iemand mishandeld met een breekijzer, koevoet en een strijkijzer, is een man in zijn borst geschoten en een vrouw in de hals, en miste een kogel op een haar na de veehandelaar in De Goorn. Berkhouter Sjaak overleed ook aan een schotwond.

Tekst gaat door onder het artikel.

Lees ook

Er is een beloning uitgeloofd van 10.000 euro die leidt naar de daders van de woningovervallen in Heerhugowaard en nog eens 10.000 euro voor de overval in Noord-Scharwoude.

Eerder loofde justitie al duizenden euro's uit voor tips die leiden naar het oplossen van de zaken in De Goorn, Avenhorn en Nieuwe Niedorp. In totaal staat het bedrag nu op 65.000 euro. Hier kan je de andere uitzendingen zien over de overvallen in West-Friesland. 

Bekijk hieronder de uitzending met daarin de beelden van de daders van de overvallen op de huizen in Noord-Scharwoude en Heerhugowaard.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]