Ga naar Content

Vrouw vindt neergeschoten buur bloedend in de tuin na overval: 'Heb gedrukt op wonden'

Behalve het zachte gepraat van agenten en het wapperen van het politielint is het stil in de buurt in Noord-Scharwoude. Er speelde zich vannacht een drama af: een groep gewapende jongemannen drong een woning binnen, bonden iemand vast en schoten een ander neer. "We zijn gewoon in shock. We snappen niet wat de overvallers hier te zoeken hadden", zegt een vrouw die eerste hulp verleende.

Buurtbewoners kijken toe hoe de politie naar sporen zoekt bij de woning Noord-Scharwoude - Foto: NH Nieuws / Carolien Hensbergen

De politie doet de hele dag onderzoek in en rond de Oranjestraat. De mensen die vannacht getuige waren van de gewelddadige overval, zijn aangeslagen en proberen met elkaar te reconstrueren wat er vannacht heeft plaatsgevonden

De daders zijn met meerderen en gewapend. Even na vier uur dringen ze het huis binnen van de eerste bewoner. Zijn woning hoort bij het huis waar de overvallers even later een tweede man neerschieten. De eerste man wordt bedreigd en vastgebonden. De overvallers nemen zijn telefoon af en eisen de sleutel van de woning.

Hij raakt niet gewond, maar is totaal in shock: de schrik is nog af te lezen van zijn gezicht als we vanmorgen aankomen in zijn straat. Hij wil niet praten over wat er is gebeurd en vindt steun bij zijn buurtgenoten. 

'Hij verzette zich'

Nadat de overvallers hem hebben overmeesterd gaan ze de woning van de tweede man binnen. "Die moet zich hebben verzet", zegt een vrouw. "Hij is er de man niet naar om zich zomaar te laten overvallen." 

Er wordt geschoten en hij vlucht bloedend de straat uit. Hij gaat de hoek om en weet zwaargewond nog de tuinpoort drie huizen verderop te bereiken. Daar zakt hij in elkaar. "Mijn man was in de badkamer", vertelt de bewoonster van dat huis. "Hij hoorde hem om hulp roepen en maakte mij wakker."

"We zijn heel blij dat hij het overleefd heeft"

buurvrouw die te hulp schoot

Meerdere omwonenden zijn inmiddels wakker geschrokken en op het rumoer afgekomen. "Ik ben gaan drukken op de bloedende wonden", zegt de buurvrouw. "Ik heb een cursus hulpverlening gedaan en een man praatte mij er ook doorheen. We zijn blij dat hij het heeft overleefd en we hebben gehoord dat zijn toestand inmiddels stabiel is."

Als de hulpdiensten arriveren is zo'n beetje de hele buurt gealarmeerd. Een politiehelikopter cirkelt boven de wijk, maar de daders zijn er vandoor gegaan in een kleine, mogelijk witte, auto. Volgens een van de getuigen waren het er zes.

'Het leken wel kinderen'

"Ik hoorde lawaai en keek uit mijn slaapkamerraam aan de achterkant. Daar zag ik zes personen wegrennen. Ze waren klein van stuk. Kinderen bijna nog zo leek het wel." Een andere buurvrouw zegt: "Er is hier nog nooit iets gebeurd en dat dit. We snappen gewoon niet wat die overvallers hier nou te zoeken hadden."

De politie heeft aan NH Nieuws laten weten dat er nog niemand is aangehouden voor de overval. Morgen wordt meer bekend over eventuele tips die zijn binnengekomen. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]