Ga naar Content

Lintjesregen: honderden lintjes voor bijzondere mensen met bijzondere verhalen

Door de hele provincie werden vrijdag honderden mensen onder valse voorwendselen meegenomen naar de verschillende gemeentehuizen. Daar werden ze verrast - de meesten althans - met een koninklijke onderscheiding. Op deze traditionele lintjesdag had het de koning maar liefst 393 behaagd om een Noord-Hollander een eretitel te geven en dat was 32 keer vaker dan vorig jaar.

Lintjesregen 2024 in Velsen - Foto: NH Media

In verreweg de meeste gevallen - 332 keer - ging het om een benoeming tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Een eervolle benoeming, maar deze wordt wel gezien als de 'lichtste' koninklijke onderscheiding. In 52 gevallen werd een Noord-Hollander benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Een categorie die als wat zwaarder wordt beschouwd.

Speciale benoeming 

Helemaal speciaal werd het voor zes mensen die werden benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Dan was er ook nog één onderscheiding in de hoogste civiele ridderorde in Nederland, Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Deze was voor Martin Eversdijk uit Nieuw-Vennep. Hij is bloedbeeldanalist. Hij kreeg de bijzonder hoge waardering voor zijn verdiensten en bijdragen in de forensische wetenschap.

Verder waren er nog twee militaire onderscheidingen: een Lid in de Orde van Oranje-Nassau met de zwaarden en een Ridder in de Orde met de zwaarden.

Vrijwilligerswerk

Veel onderscheidingen zijn voor vrijwilligerswerk. Een Amstelveense familie blinkt hier wel op een hele bijzondere manier in uit. Harrie, Karin, Tom en Dea werken alle vier al vijftig jaar bij De Schakel, een vrijetijdsvereniging voor mensen met een verstandelijke beperking. Het hele kwartet werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Lees ook

Ook een bijzonder lintje was er voor Hein Poel uit Castricum. Hij heeft als geuzennaam 'de dorpsgek'. Hij wordt enorm gewaardeerd voor de vrolijkheid die hij overal brengt door onder andere als clown en hulpsinterklaas op te treden voor mensen die de vrolijkheid goed kunnen gebruiken. Zo stond hij als clown op een hoogwerker voor een verzorgingshuis in coronatijd. Zijn vriend - en bekend presentator - Henny Huisman maakte zich persoonlijk hard voor een lintje voor Hein.

Lees ook

Verder was er natuurlijk nog een keur aan andere verhalen en bijzondere personen die een lintje kregen. Hieronder meer verhalen uit de regio.

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.