Ga naar Content

Henny Huisman regelt lintje voor vrolijke alleskunner Hein uit Castricum

Sinterklaas, Kerstman, paaskip of clown. Hein Poel (66) uit Castricum is wereldberoemd in de gemeente en ver daar buiten. Met alle rollen en typetjes die de klusjesman speelt, zorgt hij voor een hoop vrolijkheid. En daar gaat het hem om: mensen blij maken. Voor Bakkummer Henny Huisman reden om zijn vriend Hein te eren. "Het is een ontzettend lieve kerel."

Hein Poel, lid in de Orde van Oranje Nassau - Foto: NH/ Anne Klijnstra

Hein Poel speelt al sinds 1980 (hulp)Sinterklaas en (hulp)Kerstman in Castricum. De rest van het jaar treedt hij in zijn vrije tijd onder meer op als clown Alfredo. "Dat deed u ook in coronatijd, door vanuit een hoogwerker bij verzorgingshuizen langs te gaan om bewoners toe te zwaaien", memoreert burgemeester Ben Tap in zijn toespraak voor Hein, die in het dorp de geuzennaam 'dorpsgek' heeft gekregen.

Daarnaast is hij scheidsrechter bij Vitesse '22 en assisteert hij bij het ringsteken in Bakkum. Ook is hij inmiddels wereldberoemd buiten Castricum: bij de Nijmeegse Vierdaagse verwelkomde een verklede Hein de wandelaars bij de finish en was hij dagelijks te zien op de landelijke televisie.

Henny Huisman

Voor al zijn vrijwillige inzet is Hein nu lid in de Orde van Oranje-Nassau. En dat heeft hij dan weer te danken aan zijn vriend Henny Huisman. "Henny en ik kennen elkaar al zeker tien jaar", vertelt Hein. "Dat is ooit begonnen met het Sociaal Carnaval Castricum (voor mensen met een verstandelijke beperking, red.) waar hij de presentatie deed en ik optrad. Zo zijn we er ingegroeid, zeg maar."

Voor Huisman, zelf in 1998 tot officier geridderd, is het klip-en-klaar dat Hein een lintje verdient: "In Castricum heb je een aantal mensen die altijd maar voor iedereen klaarstaan. Zo iemand is Hein. Of het als clown voor de gehandicapten is of als Sinterklaas. Hij doet dat allemaal al zo lang en met zoveel enthousiasme. Dus als hij geen lintje verdient, wie dan wel?"

"Ik heb de vrolijkheid van mijn vader geërfd. Hij was gek, maar ik ben nog veel gekker."

Hein Poel - lid in de Orde van Oranje Nassau

"Hein is vooral een ontzettend lieve kerel; er zit geen kwaad in. Een uniek mens", vertelt Huisman enthousiast verder. "Weet je, als ik hem midden in de nacht zou bellen omdat mijn auto het niet meer doet, dan komt hij er aan. Zulke mensen, die alles voor anderen over hebben, daar moeten we zuinig op zijn."

"Ik wil iedereen opvrolijken; dat iedereen lacht. Al is het maar voor even", legt Hein zijn levensdoel uit. "Ik geniet daar ook zelf van, maar ik doe het voor anderen. Het is een geweldige hobby. Als klein kind stond ik al te klooien met verkleedkleren. Ik heb de vrolijkheid van mijn vader geërfd. Hij was gek, maar ik ben nog veel gekker."

Smoes

Henny Huisman lokte Hein met een smoes mee naar de lintjesregen in Cultureel Centrum Geesterhage. "Ik vertelde hem dat ik hier een afspraak had met iemand die met een boek over Sinterklaas bezig is. En ik vroeg of hij het als onze Sint leuk vond om mee te gaan. Hij tuinde er volledig in."

"Hij kwam me vanochtend ophalen en ik had totaal niks door. Ik had zelfs wat oude Sint-spullen meegenomen die ik aan die schrijver van dat boek wilde laten zien. Pas toen ik binnen mijn familie zag, viel het kwartje", lacht Hein, die zich meer paradijsvogel dan dorpsgek voelt. "Maar beide zijn goed hoor."

Tekst gaat verder onder foto.

Hein Poel als Sint in Castricum - Foto: NH Media

Hein werkt nu nog als klusjesman bij een facilitair bedrijf in Heemskerk. "Ik ga in oktober met pensioen en dan heb ik nog meer tijd voor mijn hobby. Ik blijf dat dus zeker nog wel even doen." Dat geldt ook voor zijn optredens bij de Nijmeegse vierdaagse.

Dankbaar

"Wat ik daarmee heb losgemaakt, daar had ik niet bij stilgestaan. Ik doe het voor de lopers, maar wat het me teruggeeft, geeft zo'n boost." Dan kijkt hij nog weer eens trots naar het lintje op zijn borst. "Ik kan het haast niet geloven en sta nog steeds te trillen. Hartstikke bedankt iedereen."

Naast Hein Poel zijn er nog zeven nieuwe gedecoreerden in Castricum. En ook in andere gemeenten werden er traditiegetrouw versierselen opgespeld. Kijk hieronder naar de foto's van kersverse 'ridders' in de regio.

Bekijk hieronder wie nog meer een lintje heeft gekregen in de provincie.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]