Ga naar Content

Lintje voor voorvechter IJmuider geheimtaal

Een lintje voor de inzet van het behoud van een geheime taal. Die eer was vrijdag voor Jan Zwanenburg weggelegd. Hij is voorvechter van de IJmuider geheimtaal, een traditionele taal waarmee vooral vissers vroeger communiceerden. In totaal kregen vier jongeren en tien volwassenen van burgemeester Frank Dales tijdens een feestelijke bijeenkomst in het gemeentehuis in Velsen een Koninklijke onderscheiding voor hun vrijwillige inzet in de maatschappij. 

Lintjesregen 2024 in Velsen - NH Nieuws

De bijeenkomst in de raadzaal van het stadhuis in IJmuiden werd bijgewoond door ongeveer honderdvijftig vrienden en familieleden van de gedecoreerden. De feestvarkens zelf waren niet op de hoogte van wat ze te wachten stond. Ze werden door de aanvragers van het lintje met een smoesje naar de bijeenkomst gelokt.

Ton van de Aar vertelt dat zijn vrouw hem erin geluisd heeft door te vertellen dat er op het stadhuis een belangrijke persoon zou zijn die hij moest ontmoeten. Vrijwilliger Jan Hof kwam kwam in het gemeentehuis terecht terwijl hij dacht met zijn dochter op weg te zijn naar een winkel voor kozijnen. En zo kregen ze allemaal te maken met een leugentje om bestwil.

Feestdag

Burgemeester Frank Dales noemde uitreiken een van de leukste dingen om te doen als burgemeester. "Ik vind het een feestdag voor Velsen dat tien vrijwilligers die uitzonderlijke dingen doen voor ons allemaal nu eindelijk eens wat terugkrijgen", zei een opgetogen Dales na afloop van de ceremonie. 

Dales sprak iedere gedecoreerde afzonderlijk toe. Hij gaf een samenvatting van de verdiensten die ertoe leidden dat 'het de Koning heeft behaagd' de onderscheiding toe te kennen.

Geheimtaal

De onderscheiding van Jan Zwanenburg als voorvechter van de IJmuider geheimtaal sprong misschien wel het meest in het oog. Hij leerde het geheimzinnige 'omgekeerd praten' van zijn vader en grootvader en van zijn ooms. En spreekt het nog vloeiend. Overigens werd hij ook gedecoreerd omdat hij zich inzet op meerdere maatschappelijke vlakken. 

Bekijk hieronder wie nog meer een lintje heeft gekregen in de provincie.

Lees ook

Tips?

Stuur ons jouw tips op [email protected]