Ga naar Content

Jan Six, Norman van Gom en nog 41 Amsterdammers krijgen lintje

Burgemeester Halsema heeft vandaag 40 Amsterdammers en 3 Weespers in het Concertgebouw een koninklijke onderscheiding overhandigd. Ter gelegenheid van de verjaardag van de koning ontvingen Amsterdammers die zich bijzonder hebben ingezet voor de maatschappij en stad tijdens de traditionele lintjesregen een bijzonder lintje.

Foto: AT5

Op de dag voor Koningsdag worden mensen die iets bijzonders hebben gedaan voor de samenleving, ieder jaar geëerd met een koninklijke onderscheiding. Vandaag gaf de burgemeester 43 Amsterdammers dit bijzondere lintje.

Erkenning

Een van die personen was Sjarel Ex, directeur van het Centraal Museum in Utrecht en later van het Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. In totaal gaf hij leiding aan zo'n 700 tentoonstellingen en kocht duizenden kunstwerken aan. Ook kreeg Norman van Gom, het gezicht van de Amsterdamse Radio en Televisie Mart in Zuidoost een lintje. Dagelijks biedt hij duizenden luisteraars een luisterend oor. Volgens de gemeente is Mart Radio dankzij Van Gom uitgegroeid tot een onmisbaar radiostation in de stad. 

De 92-jarige Myriam Mater-van Hulst werd vandaag onderscheiden, omdat zij op haar leeftijd nog steeds aangrijpende verhalen uit de oorlog aan basisschoolleerlingen vertelt. "Ze leert leerlingen verantwoordelijkheid te nemen en aardig voor elkaar te zijn. Altijd met de boodschap: blijf met elkaar in gesprek", schrijft de gemeente.

Voorbeeld

Ook werd de muzikale Amsterdammer in het zonnetje gezet. Zo kreeg saxofonist Arno Bornkamp ook een onderscheiding, omdat hij met zijn spel componisten en andere musici tot grote hoogte weet te inspireren. "Na vele internationale studies bereikte zijn carrière in 1991 een eerste hoogtepunt toen hij de Nederlandse Muziekprijs won. Sinds 1995 leidt hij nieuwe generaties saxofonisten op, onder andere aan het Conservatorium in Amsterdam."

Toos Enkelaar, 'de moeder der kinderrechters', zet zich in voor kinderen in de rechtszaal en richtte mede de Jongerenrechtbank op en is daarnaast bestuurslid van Children Rights Amsterdam. Voor haar werk ontving zij een lintje. 

De gemeente laat weten dat niet iedereen bij de uitreiking kon zijn. "Zij zijn telefonisch gefeliciteerd door de burgemeester en ontvangen later hun onderscheiding." 

Hieronder alle Amsterdammers die vandaag een onderscheiding in ontvangst mochten nemen: 

De volledige lijst:

Roy Zijnen
Ho-Kai Yen 
Sylvia Westerman
Philip Tijsma
Lily Sprangers
Frans Schraven
Laurens de Rooij
Alexander Ribbink
Erwin van de Pol
Patricia Pelaez
Paul Morel
Myriam Mater-van Hulst
Herman Loonstein
Petrus Paulus Hendricus van Leeuwen
Armand Keisrie
Hendrik Jacob Kaptein
Norine Hunsel
Albert Sjouke van Houten
Jan Willem Hilders 
Elizabeth Wilhelmina Maria van Hielten-Bouwhuis
Erna Reijling-Giezen
Lidwien Plevier-van Tulder
Louise Maria Aleida de Bruijn 
Harm Haak
Norman van Gom 
Leonie Everts
Toos Enkelaar
Jeroen Davidson
Lotta Croiset
Roy Carter
Paul Bronkhorst
Arno Bornkamp
Bernard Bierwolf
Wilhelmina Maria van Berkestijn
Pieter Henk Ariëns Kappers
Kerstin Anthoni
Redmer Kuiken 
Vera de Kort
Jan Six
Simon Huges 
Sjarel Ex 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]