Het zorgt een jaar geleden voor een grote schokgolf: een Nederlandse jongen overlijdt op vakantie op het Spaanse eiland Mallorca, nadat hij een paar dagen eerder zwaargewond raakte door een vechtpartij met een paar landgenoten. De verdachten: een groep Hilversumse jongens, die ook eerder op de avond al een paar rake klappen uit zouden hebben gedeeld. Meer dan een jaar later staan zij voor de rechter, over anderhalve week horen ze welke straf ze te wachten staat.
De groep Hilversumse jongens is vorige zomer samen op Mallorca voor een onbezorgde zonvakantie met vrienden. Ze hebben net hun eindexamen achter de rug. De vakantie moet dus vooral een feest worden, als afsluiting van de middelbareschooltijd.
Hoe de jongens hun vakantie vóór de fatale mishandelingen doorbrengen is gissen, maar er is wel wat bij voor te stellen: hangen op het strand, zonnen, zwemmen, afkoelen met een koud biertje en 's avonds – zoals vele leeftijdsgenoten op het Spaanse eiland – op stap.
Liever niet het hele verhaal lezen? Bekijk hier een samenvatting van de zaak in anderhalve minuut:
Explainer: samenvatting van de Mallorca-zaak - NH Nieuws
Rake klappen voor een café
De avond van woensdag 14 juli moet ook zo'n stapavond worden, maar de feeststemming wordt al snel grimmig als de jongens café De Zaak aan de boulevard van badplaats El Arenal binnenstappen. Dat vertellen ooggetuigen later aan NH Nieuws. Ze gedragen zich agressief en worden al snel de deur gewezen door kroegpersoneel.
Voor het café gaat het mis als de jongens keihard op de vuist gaan met een andere groep jongeren. Er vallen meerdere slachtoffers, waarbij iemand tegen zijn hoofd wordt geschopt door een van de jongens. Vier anderen raken ook gewond. De verwondingen liegen er niet om: de een heeft een gebroken neus, de ander een verschoven nekwervel.
Gevechten op de boulevard
Het geweld gaat daarna verder als de groep jongens zo'n tweehonderd meter verderop, op de boulevard van het stadje, weer slaags raken. Op straat, ter hoogte van café-bar Bier-Express, krijgt de groep het aan de stok met een andere vriendengroep. Er wordt over en weer geschopt en geslagen. Een van de slachtoffers wordt op de grond nog een keer hard getrapt.
Aan de overkant van de straat zakt ook een jongen naar de grond na een paar harde klappen en trappen te hebben gekregen. Het gaat om de 27-jarige Carlo Heuvelman. Omstanders vertellen later dat hij juist de ontstane ruzie wilde sussen, maar ook niet ontkomt aan het geweld. Carlo blijft daarna roerloos liggen.
Enkele omstanders rennen op hem af om hem te helpen, de politie en de ambulance worden gebeld. Carlo wordt met spoed naar het ziekenhuis gebracht. De klappen en trappen worden hem een paar dagen later fataal: hij overlijdt aan de gevolgen van het geweld.
Gooise jongens halsoverkop naar huis
De verdachten stappen de volgende ochtend – eerder dan gepland – op het vliegtuig naar huis, zogezegd uit angst voor de aangescherpte coronamaatregelen. Ze willen veilig terugkomen, zodat ze nog met hun familie op vakantie kunnen. Toch hebben ze ook zorgen over het geweld en vooral de consequenties daarvan.
Hun snelle vlucht naar huis zorgt ervoor dat ze uit handen blijven van de Spaanse politie, die na de gewelddadigheden meteen een onderzoek begint. De negen Gooise jongeren worden al snel aangewezen als verdachten, maar kunnen niet meer opgepakt worden. Dat gebeurt pas een paar weken later, als het Spaanse politieonderzoek wordt overgedragen aan de Nederlandse autoriteiten.
De zaak zorgt ondertussen voor een golf van verontwaardiging. Er ontstaat – vlak voordat er verdachten worden aangehouden – zelfs een heksenjacht op de jongens. Hun namen en foto's gaan razendsnel rond op sociale media, er worden zelfs adressen gedeeld. Het gaat zo ver dat justitie zich genoodzaakt voelt om mensen op te roepen te stoppen met het delen van alle wilde verhalen.
Negen verdachten
De Nederlandse politie pakt de weken daarna negen verdachten op, allemaal Hilversummers van achttien en negentien jaar oud. Drie van hen worden door justitie gezien als hoofdverdachten.
Hilversummer Sanil B. wordt door justitie verdacht van het medeplegen van doodslag en tweemaal poging tot doodslag, doordat hij zowel voor het café als op de boulevard slachtoffers tegen het hoofd schopte. Verdachte Hein B. heeft ongeveer dezelfde verdenkingen. Naast het medeplegen van doodslag, wordt hij verdacht van poging tot doodslag, doordat hij op de boulevard ook een ander slachtoffer tegen het hoofd zou hebben geschopt.
Mees T. wordt verdacht van het medeplegen van doodslag, twee keer poging tot doodslag en openlijke geweldpleging. Als laatste wordt Lukas O. opgepakt. Justitie verdenkt hem eerst van dezelfde feiten: medeplegen van doodslag, het medeplegen van poging tot doodslag en openlijke geweldpleging. O. mag als eerste van de groep weer op vrije voeten, later blijkt hij ook niet betrokken te zijn geweest bij de doodslag van Carlo. Van de andere feiten blijft hij wel verdacht.
Tekst gaat door onder de foto.
Tussendoor worden ook nog twee andere jongens van de vriendengroep, Daan van S. en Kaan B., opgepakt. Ze hebben een beduidend kleinere rol dan hun vier opgepakte vrienden, maar ontkomen ook niet aan flinke verdenkingen: ze worden verdacht van poging tot doodslag doordat ze in het café een jongen zwaar mishandelden. Daarnaast worden ze verdacht van het plegen van openlijk geweld in zowel de horecagelegenheid als – later op de bewuste avond – op de boulevard in El Arenal. Weer drie anderen worden alleen verdacht van openlijke geweldpleging.
Wordt de doodslag van Carlo bewezen?
De Gooise jongeren kwamen het afgelopen jaar al een paar keer voor de rechter. Op de achtergrond was justitie toen nog hard aan het werk met het onderzoek naar het geweld.
Heel makkelijk en bovenal duidelijk is dat onderzoek overigens niet. Van een deel van de gewelddadigheden zijn videobeelden, gemaakt door omstanders of beveiligingscamera's. Van de doodslag van Carlo Heuvelman zijn die beelden er juist niet. De beelden zouden cruciaal kunnen zijn in het onderzoek naar de gewelddadigheden en de veroordeling van de verdachten. Het afgelopen jaar werd door justitie alles uit de kast getrokken om zulke beelden boven water te krijgen, maar het leverde niets op.
De bewijzen
Wat heeft justitie dan wel om de Gooise jongeren te verdenken? Het voornaamste: een dna-spoor van Carlo Heuvelman op de schoen van Sanil B., de voornaamste hoofdverdachte. Dat spoor werd gevonden nadat de jonge Hilversummer zelf zijn outfit van de bewuste avond afstond aan de politie bij zijn aanhouding.
Hoe cruciaal dat dna-spoor precies is, is nog onduidelijk. Want de voornaamste vraag is ook om wat voor spoor het precies gaat en hoe het op de schoen van B. terecht is gekomen. Daar zijn tot op de dag van vandaag veel twijfels over.
Tekst gaat door onder de foto.
En dan zijn er nog tientallen getuigenverklaringen van omstanders op de bewuste uitgaansavond. Veel mensen hebben gezien wat er gebeurd is en hebben daarover het afgelopen jaar uitgebreid verklaard tegen de politie. Eenduidig zijn de verklaringen allerminst. Niet iedereen heeft hetzelfde gezien, niet iedereen kan het zich even goed herinneren en dan waren een deel van de getuigen ook nog eens dronken of aangeschoten.
Toch vindt justitie belangrijke getuigenissen helder genoeg als bewijs tegen de Gooise mannen. Dat komt omdat verschillende getuigen dezelfde details noemen, zoals bijvoorbeeld kleding die de verdachten droegen of de haarkleur. Toch zal de verdediging van de groep mannen daar zonder twijfel veel tegenin te brengen hebben.
De straffen
Dan de straffen. Want als de jongens worden veroordeeld, wat kunnen ze dan verwachten? Dat verschilt natuurlijk per verdachte. De drie hoofdverdachten staan terecht voor doodslag, waar de maximumstraf pas onlangs is verhoogd naar liefst 25 jaar.
Maar zoals altijd bepaalt de rechtbank uiteindelijk welke straffen er precies worden uitgedeeld. Tussen vrijspraak en de maximumstraf is van alles mogelijk.
Een vergelijkbare zaak die in het Mallorca-proces tot nu toe meerdere keren is aangehaald, is de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen. De Almeerder overleed tien jaar geleden nadat hij op een voetbalveld onder meer een paar keer tegen zijn hoofd getrapt werd. De zaak toont opvallend veel gelijkenissen met de Mallorca-zaak, omdat het ook hier ging om jonge daders en er geen duidelijk videobeeld was van de gebeurtenissen.
Ook toen waren de belangrijkste bewijzen voor veroordeling een dna-spoor en veel getuigenverklaringen. Het enige verschil is dat de meeste verdachten daar minderjarig waren, in de Mallorca-zaak zijn zij net meerderjarig. De enige volwassen verdachte van de zaak-Nieuwenhuizen werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar.
Toch blijft het lastig in te schatten welke eisen de officier van justitie de komende weken op tafel legt.
Meer nieuws uit 't Gooi?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi
🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]