Ga naar Content

Ontbijt op terras, aapjes kijken en bankdrukken: deze vrijheden krijgen we vandaag terug

Omdat het aantal nieuwe coronabesmettingen en ziekenhuisopnames hard genoeg daalt, mogen we vanaf vandaag weer iets meer.  Dierentuinen, pretparken en sport- en muziekscholen gaan (gedeeltelijk) weer open, sekswerkers mogen weer aan de slag en de openingstijden van terrassen worden verruimd. NH Nieuws zet de versoepelingen voor je op een rij.

Ringstaartmaki's op Landgoed Hoenderdaell - Foto: NH Nieuws

Het reptielenverblijf en het insectenhuis zijn voorlopig nog verboden terrein, maar in de buitenlucht zebra's, bavianen en tijgers bewonderen mag weer. Dat is goed nieuws voor Landgoed Hoenderdaell en dierentuin Artis.

NH Nieuws nam gisteren in aanloop naar de heropening een kijkje op Landgoed Hoenderdaell, waar onder anderen stagiairs van het Clusius College de lockdown hebben benut om het park tiptop in orde te maken.

Tekst gaat verder onder de video

Studenten helpen Dierenpark Hoenderdaell klaar te maken voor heropening - NH Nieuws

Lees ook

Spontaan met een groep vrienden of vriendinnen naar de dierentuin is er nog niet bij. Er kan  namelijk voor maximaal twee personen worden gereserveerd, tenzij het om leden van hetzelfde huishouden gaat. Ook veel activiteiten waarbij normaal gesproken publiek betrokken wordt, gaan niet door. Zo mogen bezoekers van Hoenderdaell bijvoorbeeld de maki's zelf nog niet voeren, omdat de halfapen zelf ook vatbaar zijn voor het coronavirus. 

Waar ook in dierentuinen en -parken binnenverblijven dicht moeten blijven, geldt dat niet voor de tropische kas in Anna Paulowna. Die geeft namelijk toegang geeft tot de apeneilanden. Wel wordt bezoekers verzocht daar een mondkapje te dragen

Ook de Amsterdamse zoo Artis opent vandaag voor het eerst in bijna een half jaar de poorten. Op 4 november, de laatste dag dat de dierentuin voor publiek open was, was NH Nieuws erbij

Tekst gaat door onder de video

Op de valreep nog een dagje Artis - NH Nieuws

Bij de heropening vanochtend spreekt NH Nieuws met directeur Rembrandt Sutorius en prinses Margriet, beschermvrouwe van de dierentuin. 'Beschermheer' Sieb (7) was ook van de partij. De jonge Amsterdammer heeft tijdens de lockdown volop cakejes gebakken en verkocht. Vandaag overhandigt hij de opbrengst aan de dierentuin, om zo de de gemiste inkomsten van de afgelopen maanden een beetje te compenseren. 

Animal Farm in Beverwijk opent vandaag wel weer de deuren. Beheerder Sander Buijs is daar blij mee, al had de lockdown wat krokodil Wilma betreft best wat langer mogen duren.

Sprookjeswonderland

Sprookjeswonderland in Enkhuizen is een van de pretparken die vandaag weer opengaan. Omdat het park het doorgaans moet hebben van jeugdige bezoekers en het vandaag een reguliere schooldag is, verwacht de directie niet dat de poorten worden platgelopen. 

Speeltuin Linnaeushof in Bennebroek gaat aanstaande vrijdag weer open, twee maanden later dan normaal. 

Terrassen langer open

Mochten we de afgelopen weken alleen van 12.00 uur tot 18.00 uur op een terras zitten, vanaf vandaag mag dan van 6.00 uur tot 20.00. Sommige cafés en restaurants laten zich dat geen twee keer vertellen en bedienden vanochtend in alle vroegte hun eerste klanten. Voor een biertje was het nog wat vroeg, maar op het terras van café De Amstel aan de Amsterdamse Amstelkade kwamen enkele tientallen buurtbewoners een ontbijtje nuttigen. 

"We zijn zo blij dat we ons terras vanaf vandaag ook al in de ochtenduren mogen openen", zegt kroegbaas Arie van den Velden, "dat we hebben besloten vanaf 6.00 uur de buurt uit te nodigen voor een ontbijtje." 

In Volendam wordt de verruiming van de terrastijden gevierd met gratis appeltaart. Wie tussen 6.00 uur 9.00 uur koffie bestelt bij café de Dijk aan de Haven krijgt daar een taartpunt bij. 

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Sport- en muziekscholen

Sportscholen mogen vanaf vandaag maximaal dertig leden tegelijk verwelkomen. Toch zullen zij vooral individueel aan hun conditie of spierbundels moeten werken. Groepslessen mogen wel, maar alleen in zeer kleine groepjes (twee deelnemers plus een docent). Je zult je na afloop wel thuis onder de douche moeten, want kleedkamers blijven dicht. 

Voor kleedkamers van zwembaden is een uitzondering gemaakt. Net als in sportscholen zijn daar maximaal dertig personen welkom, die de gelegenheid krijgen om zich ongezien uit- en aan te kleden. 

Voor muziekscholen gelden zo'n beetje dezelfde regels als voor sportscholen en zwembaden. Bij muziekschool Platform C in Amstelveen staan vandaag direct de eerste lessen op het programma. Zo geeft docent Pieter Jan vandaag één op één drumles. Later vandaag zie je bij NH Nieuws hoe hij en zijn cursisten dat, na maanden van online lessen, ervaren. 

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Waar de meeste contactberoepen enkele maanden geleden alweer (onder voorwaarden) aan de slag mochten, zijn nu ook sekswerkers aan de beurt. Dat is ook goed nieuws voor Amy en Esmee van escortbureau Pink Sheets uit Velsen-Noord. Bij de heropening van de kapsalons en tattooshops pleitten zij al voor een onderscheid in sekswerk, want hun dames zouden veel minder klanten 'zien' dan bijvoorbeeld raamprostituees en dus veel minder risico lopen om besmet te raken. 

Lees ook

NH Nieuws is vandaag aanwezig op de Achterdam, om te zien en te horen hoe de dames van lichte zeden hun comeback achter de ramen ervaren.  

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.