Alkmaar

NL
V

Bollentuin blijft dicht ondanks versoepelingen: "Weer een verloren jaar"

14 mei 2021, 18.35 uur · Door Anne Klijnstra

De historische bollentuin 'Hortus Bulborum' in Limmen gaat voor het tweede jaar op rij niet open voor publiek. Als maandag blijkt dat de corona-versoepelingen doorgaan, mag de tuin als buitenlocatie open op woensdag. Maar dat heeft geen zin, zegt de voorzitter van de stichting. "Het bloeit hier nog een week, en wij gaan natuurlijk de Hortus niet opengooien voor een paar dagen. Dat doen we niet."

"Weer een verloren jaar", stelt voorzitter Piet Apeldoorn - NH Nieuws/ Anne Klijnstra

De stichting beheert in Limmen 3.250 unieke bolgewassen. De oudste tulp komt uit 1595. De Hortus wordt wel de 'schatkamer voor historische bolgewassen' genoemd. Veredelaars halen hier nog altijd stuifmeel om nieuwe rassen te kweken.

De duizenden tulpen, narcissen, hyacinten, krokussen en fritillaria's blijven dus ook dit jaar zonder bewonderaars. Ook vorig jaar is de tuin vanwege corona geen dag open geweest.

"We hadden nu gemakkelijk eerder open gekund", zegt voorzitter Piet Apeldoorn. "Er lag een draaiboek klaar waarin de veiligheid van bezoekers en vrijwilligers geregeld is. We hebben 1.200 hectare tuin en de bloemen staan verspreid. Je komt elkaar hier niet zo gauw tegen."

De gesloten tuin betekent ook gemiste inkomsten die elk jaar in de korte bloeitijd, de tuin is slechts te bezoeken van begin april tot half mei, binnen moeten stromen. "We hebben een paar goede jaren gehad dus daar teren we op, maar die reserves raken wel op." Alle hoop is dan ook gevestigd op 2022.

Versoepelingen te laat voor bollentuin Limmen - NH Nieuws/ Anne Klijnstra

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]