Ga naar Content

Geen zicht op versoepelingen op Alkmaarse Achterdam: seksbranche is woest

ALKMAAR - Het lijkt erop dat sekswerkers aan de Achterdam voorlopig nog niet aan het werk mogen: de versoepelingen voor 1 juli, die morgenavond worden gepresenteerd, gelden hoogstwaarschijnlijk niet voor die branche. Dit tot woede van de sekssector. Veel sekswerkers verkeren inmiddels in financiële nood, omdat ze geen corona-bijstand krijgen. "Hoe kun je dit beslissen zonder met ons om tafel te hebben gezeten?”

Dat zegt Quirine Lengkeek, voorzitter van SekswerkExpertise, een kennisnetwerk dat zich inzet voor een betere positie van sekswerkers, tegen NH Nieuws. Ze is verbolgen over het feit dat zij van de politiek, op alle verzoeken om te onderhandelen over versoepelingen voor de sekswerkers in Nederland en in de Alkmaarse rosse buurt, nul op het rekest heeft gekregen. Per 1 juli mogen sauna's, sportscholen en casino's wel weer open, melden verschillende bronnen aan RTL Nieuws.

Twee weken geleden is er door seksbranche een hygiëneprotocol opgesteld voor individuele prostituees en seksbedrijven in de hoop dat die eerder aan het werk kunnen. Op 12 mei is al een brandbrief gestuurd naar meerdere ministeries dat sekswerkers in de problemen zitten en ongelijk behandeld worden in deze coronatijd. Er is ook nog een postercampagne gestart. "Er zijn vrouwen met honger, die dakloos zijn en de politiek heeft gewoon niet op onze noodkreten gereageerd. We moesten via de media vernemen dat het kabinet niet denkt aan versoepelingen voor ons”, zegt Lengkeek boos.

Deze week zou een Thaise sekswerker zichzelf zelfs uit wanhoop over haar financiële problemen van het leven hebben beroofd. Er zijn bloemen voor haar neergelegd bij het sekswerker-standbeeld Belle op het Oudekerksplein in Amsterdam. 

NH Nieuws sprak met een boekhouder van tientallen Alkmaarse raamprostituees, waarvan achttien - onterecht, zeggen zij - geen Tozo-bijstand ontvangen van de gemeente. Zlatina is een van de vrouwen die hierdoor in grote, financiële problemen zit. "Ik heb geen geld voor mijn huur en verzekeringen", vertelt zij. Branchevereniging SekswerkExpertise laat weten deze stituatie 'echt stuitend' te vinden. "Dit horen we in meer gemeenten en dit is absoluut beroepsdiscriminatie." Lees het hele verhaal hier

Inmiddels is het al maanden uitgestorven op de normaal zo levendige Alkmaarse Achterdam. Achter de 69 ramen is sinds 16 maart geen prostituee meer te bekennen. "Op sommige dagen krijg ik vijftien belletjes van klanten: zijn jullie alweer open? Hoelang duurt het nog? De behoefte is gewoon ontzettend groot", vertelt grootste raamverhuurder van Alkmaar Kees van Oijen, terwijl hij NH Nieuws rondleidt in de betegelde gangetjes met kamers. De sigarettenrook hangt nog in de gordijnen, maar in de bedden is zichtbaar al lang niet gevreeën. Ook de raamprostituees hangen geregeld bij Van Oijen aan de telefoon met de vraag of ze alweer aan het werk kunnen. 

Beeld ter illustratie - Foto: Maaike Polder

Hij heeft alvast wat thermometers aangeschaft die de prostituees in de toekomst kunnen gebruiken bij hun klanten en in elke zijgang van de Achterdam staan handontsmettingszuilen,  maar Van Oijen wil niet te ver op de zaken vooruitlopen. "Voordat ik nog meer dingen ga kopen, zoals luchtververssystemen en speciale lampen, moet eerst maar eens duidelijk worden wat de regels zullen zijn als we weer open mogen." Maar aan de stilte op de Achterdam lijkt voorlopig niet zoveel te veranderen. 

Seksprotocol

In het protocol dat twee weken geleden door de branche werd gepresenteerd staat onder meer dat er mogelijk looproutes en tijdslots moeten worden gehanteerd, dat zowel de sekswerker als de klant mondkapjes moet kunnen dragen en elkaars vochtige ademzone moeten ontwijken. 

Gemeente Alkmaar - de wettelijke handhaver van de coronaregels - zegt wat betreft het seksprotocol af te wachten wat het Rijk ze laat weten. "Wij gaan de seksbranche net zo behandelen als andere sectoren zoals de horeca, dus zullen we niet gaan handhaven op basis van de protocollen, maar kijken of dit goed werkt." 

"Waarom gaat de politiek wel om tafel met sportscholen, horeca en contactberoepen zoals kappers?"

Quirine Lengkeek, voorzitter SekswerkExpertise

Volgens Lengkeek van SekswerkExpertise ontbreekt gelijke behandeling juist. "Waarom gaat de politiek wel om tafel met sportscholen, horeca en contactberoepen zoals kappers en hebben zij versoepelingen, maar worden wij genegeerd? Ze zijn tegen ons volkomen stil." 

Het stigma op de seksbranche, zowel op landelijk als gemeentelijk niveau, wordt op deze manier steeds erger, aldus Lengkeek. "We zitten met onze handen in het haar. Mensen in de seksbranche zitten in nood, wij geven dat aan, maar er wordt gewoon niet op gereageerd." De branche beraadt zich op eventuele vervolgstappen.

Dependance

Raamuitbater Van Oijen heeft deze week, samen met andere kamerverhuurders van de Achterdam, overleg gehad met de GGD om af te stemmen hoe ze te werk gaan als sekswerkers weer aan de slag mogen. De GGD heeft een speciale dependance voor sekswerkers aan Zevenhuizen in Alkmaar. "Onze werkzaamheden zijn afgebouwd sinds de Achterdam stil ligt, maar voor dringende vragen kunnen zij altijd nog bij ons terecht", aldus een woordvoerder van de GGD tegen NH Nieuws. 

Een woordvoerder van het Ministerie voor Sociale zaken en Werkgelegenheid laat weten dat het seksprotocol is voorgelegd aan het RIVM en zij het moeten goedkeuren. Er is morgen, voor de persconferentie van 19.00 uur over de versoepelingen, nog een overleg,  maar de kans is erg klein dat de seksbranche eerder dan 1 september op mag starten. 

Bekijk hier de reportage die NH Nieuws gisteren maakte over achttien raamprostituees die geen bijstand krijgen van gemeente Alkmaar. 

Prostituees in nood door geweigerde Tozo - NH Nieuws / Tom Jurriaans

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.