Ga naar Content

Brand in Obdam en plannen Enkhuizerzand geblokkeerd: wat gebeurde er deze week in West-Friesland?

WEST-FRIESLAND - Er is de afgelopen week weer genoeg gebeurd in West-Friesland. Zo veel zelfs, dat je er wellicht iets van hebt gemist. In dit overzicht praten we je bij over wat er speelde in de regio, zodat je weer helemaal op de hoogte bent.

Foto: NH Media

Maandag

Een 39-jarige man uit Hoorn is maandagmiddag omgekomen bij een ernstig auto-ongeluk aan de Venneweg in Hoorn. De automobilist zou rond de klok van 13.00 uur bij het ongeluk mogelijk tegen een boom zijn gereden en hierna in het water zijn beland. Het gaat om een eenzijdig ongeval.

Een zwartgeblakerde gevel, een ingestort dak en kapotgeslagen ruiten: het voormalige gemeentehuis in Obdam staat er een dag na de verwoestende brand verloren bij. Vanwege instortingsgevaar is het pand afgezet met grote hekken. Auto's mogen de Dorpsstraat niet inrijden; alleen fietsers en voetgangers kunnen passeren.

Bekijk hier hoe de brand bij het voormalige gemeentehuis afgelopen zondag werd geblust. De tekst gaat verder onder de video.

Beelden van de brand in Obdam - NH Nieuws

Burgemeester Jos Wienen uit Haarlem luidt de noodklok over het tergende politietekort in de provincie. Ook in Hoorn beaamt burgemeester Nieuwenburg het probleem en in de Kersenboogerd vinden buurtbewoners het tekort maar wat voelbaar.

Dinsdag

Pinnen is in Andijk even geen optie. Althans, bij de pinautomaat niet. Want de enige pinautomaat van het dorp is dicht. Als gevolg neemt de vraag naar bijpinnen in winkels nu flink toe. Zo erg, dat sommige winkeliers daar dinsdag geen contant geld meer hadden.

Bekijk hier hoe er in Andijk werd gereageerd op het verdwijnen van de enige pinautomaat in het dorp. De tekst gaat verder onder de video.

Geen pin meer in Andijk - NH Nieuws

De gemeente Hoorn start deze week met een scanauto voor parkeercontroles. Tot nu toe werden alle controles handmatig gedaan door handhavers. Door middel van de scanauto kunnen meer auto's worden gecontroleerd en zou dit helpen om de parkeerruimtes eerlijker te verdelen en de parkeerdruk te verminderen. 

In december ervaren veel inwoners vuurwerkoverlast en is de kans op inbraken groter als het vroeg donker is. Daarom heeft de gemeente Hoorn besloten extra handhavers in te zetten om toezicht te houden. Veel mensen zijn tijdens de feestdagen niet thuis, waardoor de kans op woninginbraken stijgt.

Woensdag

Bewoners aan de Berkmeerdijk zijn niet zo enthousiast over het voorstel van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier om plateaus op de dijk te plaatsen.  Bewoner Bertus van der Lee denkt niet dat het gaat helpen. "De mensen gaan echt niet zachter rijden."

Bekijk hier hoe de bewoners aan de Berkmeerdijk reageerden. De tekst gaat verder onder de video.

Berkemeerdijk - NH Nieuws

De provincie heeft tijdens de vergadering van de Gedeputeerde Staten definitief besloten dat ze het plan voor het Recreatiepark Enkhuizerzand niet accepteren zoals het in de huidige vorm is gepland. De provincie diende hierover een zogenoemde reactieve aanwijzing in, die inhoudt dat ze het plan blokkeren.

Donderdag

Het waren natte herfstmaanden. Drie keer natter dan normaal, aldus het KNMI. Maar de grootste uitschieter werd gemeten in Berkhout. Daar was het het natst.  In het West-Friese dorp viel deze herfst maar liefst 406 millimeter regen, in drie maanden tijd. Normaal zou dit volgens het KNMI in een half jaar moeten vallen.

Het is niet altijd makkelijk om over jezelf te praten als je in een nieuw gezin woont.  Maya Lievegoed en Judith Zijtregtop weten daar alles van. Maya is opgegroeid in een pleeggezin en Judith heeft als pleegmoeder twee zonen in huis gehad. Samen hebben ze het kaartspel ‘En nu jij!’ ontwikkeld.

NH Nieuws ging langs en maakte er het volgende verslag over. De tekst gaat verder onder de video.

Pleegdochter en pleegmoeder helpen nieuwe gezinnen met spel - NH Nieuws

Een 79-jarige man uit De Goorn is zondag aangereden aan de Zuidspierdijkerweg met zijn fiets. Het ernstige ongeval maakte veel los in het dorp. De voorrangssituatie is er recent gewijzigd en de gemeente geeft aan dat ze de nieuwe situatie mogelijk opnieuw gaat bekijken.

Vrijdag

De auto die vrijdagnacht op de Menisodesweg in Hensbroek crashte, werd vlak daarvoor door de politie op de hielen gezeten. Agenten zagen de wagen slingeren over de weg en besloten een achtervolging in te zetten.

Al een jaar lang is de splinternieuwe fietstunnel tussen de Hoornse wijk Bangert-Oosterpolder en bedrijventerrein Zevenhuis klaar voor gebruik. Maar er doorheen fietsen kan nog niet omdat het de gemeente nog niet is gelukt de tunnel aan te sluiten op de weg. En wanneer dat wel gaat gebeuren is nog onduidelijk. Tot verbazing van velen.

Bekijk hier een eerdere reportage van NH Nieuws over de ongebruikte fietstunnel. De tekst gaat verder onder de video.

FIETSTUNNEL - NH Nieuws

De officier van justitie en het Openbaar Ministerie (OM) hebben drie jaar cel en TBS met dwangverpleging geëist tegen een 23-jarige man uit Lelystad. De man wordt verantwoordelijk gehouden voor overvallen op een woning in Hem, een tankstation in Lelystad en voor een zware mishandeling eerder dit jaar. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!