Ga naar Content
West-Friesland

Politietekort ook voelbaar in Hoorn: "Wijkagent wordt ook ingezet voor spoedgevallen"

2 december 2019, 20.15 uur · Aangepast 2 december 2019, 20.29 uur
Door: Lotte Stekelbos · Foto: NH Nieuws / Politie

HOORN - Burgemeester Jos Wienen uit Haarlem luidt de noodklok over het tergende politietekort in de provincie. Ook in Hoorn beaamt burgemeester Nieuwenburg het probleem en in de Kersenboogerd vinden buurtbewoners het tekort maar wat voelbaar. 

Burgemeester Jos Wienen heeft samen met andere burgemeesters uit de provincie een brandbrief opgesteld naar de verschillende gemeenteraden, over het nijpende politietekort. "Dit is zorgwekkend. Hierdoor worden verkeerscontroles geschrapt, opsporingsonderzoeken stilgelegd en is er minder tijd voor wijkagenten om in hun wijk te zijn", aldus Wienen in de brief. Hij pleit ervoor snel meer geld vrij te maken voor het aannemen van nieuwe agenten en ze goed op te leiden. 

Ook in Hoorn

Vanuit West-Friesland klinkt herkenning van de problematiek en burgemeester Nieuwenburg van Hoorn reageert dat hij het signaal van Wienen deelt. "Sinds 2018 is de bezetting van de tien basisteams gezamenlijk gezakt met ruim 120 fulltime banen. En we weten dat deze nog meer moeten zakken", vertelt de burgemeester. Hij vervolgt dat dit in zijn gesprekken met de politie vaak een onderwerp is.

"Maar we hebben goed overlegt over hoe de politie ervoor staat en hoe we er samen voor kunnen zorgen dat we voldoende blauw op straat houden. Zo hebben wij als gemeente de inzet van gemeentelijke handhavers geïntensiveerd."

BOA's in de plaats van agenten

De extra BOA's (Buitengewoon Opsporingsambtenaar) op straat, zouden het verschil moeten maken. Echter zien de bewoners van de Kersenboogerd hier persoonlijk maar weinig van terug. 

Lees ook

"Door het politietekort voelen wij ons hier onveilig op straat."

Ellen van der knaap, buurtpreventie app kersenboogerd in hoorn

Ellen van der Knaap richtte de buurtpreventie-app op voor de wijk Kersenboogerd in Hoorn, om samen met de buurt een oogje in het zeil te houden. Ze deed dit onder andere om zich veiliger te voelen in haar buurt, want volgens haar ontbreekt het helaas nog altijd aan zichtbare politie op straat. 

"We zien niets of nauwelijks blauw op straat hier in de Kersenboogerd. Aanvullend naast politie schijnen er dan inderdaad BOA's rond te rijden op fietsen, maar wij zien ze niet en komen ze niet tegen. Er is weinig patrouille, en ik ben echt veel op straat", vertelt Ellen. 

Wijkagent ook te druk

Wienen schetst dat de wijkagenten ook niet meer zichtbaar zijn en Ellen onderschrijft dat. "Hij wordt opgeroepen voor spoedgevallen. De politie heeft me zelf verteld dat ze zo onder bezet zijn, dat ze ook op deze agenten een beroep moeten doen." 

Maar dat er een politietekort is, vindt Ellen eigenlijk stiekem al jaren. "Het gebeurt vaker dat je belt met klachten, maar dat er wordt gezegd dat ze meer te doen hebben dan op vuurwerkoverlast afrijden. Daarnaast wordt er ook drugs gedeald in de hofjes, en over het algemeen veel te hard gereden. Er zijn hier nooit verkeerscontroles of alcoholcontroles, en een preventief rondje rijden gebeurt ook niet. Te weinig politie op straat zorgt er hier voor dat we ons onveilig voelen als we over straat lopen."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!