Ga naar Content

Werd tattoo-artiest Steve Mahakena vermoord door zijn eigen baas?

Verdachte Ismaël el B. staat vandaag voor het eerst voor de rechter in de zaak rondom de dood van de Hoofddorpse tattoo-artiest Steve Mahakena. El B. is de eigenaar van de tattooshop waar Steve werkte. Hij wordt ervan verdacht zijn medewerker afgelopen maart in een woning aan de Egholm in Hoofddorp zo zwaar te hebben mishandeld dat hij overleed.

Tattoo-artiest Steve Mahakena - Foto: NH

Steve werkte bij tattooshop Pax in het Vennepse winkelcentrum De Symfonie. Uit het uitreksel van de Kamer van Koophandel (KVK) blijkt dat verdachte Ismaël el B. de eigenaar van die shop is, net als van een tattooshop in Amsterdam. 

Drugsbaas

Of El B. vandaag zelf in de rechtbank verschijnt, of zich laat vertegenwoordigen door zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers is niet duidelijk. Wel is bekend dat El B. al een strafblad heeft. Zo werd hij in 2013 door de rechtbank in Haarlem veroordeeld tot 7 jaar cel voor drugshandel, mensenhandel, mishandeling en deelname aan een criminele organisatie, schreef NH destijds.

Dat balletje ging rollen nadat een aantal drugskoeriers naar de politie was gestapt met verhalen over hun baas El B. Die runde in de jaren ervoor een drugs-besteldienst, waar gebruikers hun middelen konden bestellen en laten bezorgen.

Hij dwong zijn koeriers werkweken van soms wel tachtig uur te maken. En wie uit de business wilde stappen, werd door El B. bedreigd of zelfs mishandeld. De rechtbank typeerde El B. als 'wreed, gewelddadig en meedogenloos'. 

Tekst gaat verder.

Pro-formazitting

De eerste zitting in deze zaak is een pro-formazitting. Dat betekent dat de zaak nog niet inhoudelijk wordt behandeld. Wel vertelt het OM de verdachte vaak exact van welke feiten deze wordt verdacht. Een pro-formazitting is nodig als een zaak binnen een bepaalde termijn op een zitting moet zijn geweest, maar het nog te vroeg is om deze inhoudelijk te behandelen. Er wordt bekeken of de verdachte de zitting in (beperkte) vrijheid moet afwachten of vast blijft zitten.

Terug naar dinsdagochtend 7 maart. Rond 11.00 uur wordt een traumahelikopter opgeroepen voor een gewonde in een appartement in een complex aan de Egholm in Hoofddorp. Het slachtoffer wordt nog gereanimeerd, maar die hulp komt te laat: hij overlijdt kort daarna. 

Omdat een forensisch arts sporen van geweld op het lichaam ontdekt, wordt de politie ingeschakeld. Die vindt de omstandigheden zo verdacht dat het Team Grootschalige Opsporing op de zaak wordt gezet. Dinsdagavond maakt de politie bekend dat er een dode is gevonden en dat zij niet uitsluit dat het slachtoffer bij een misdrijf om het leven is gekomen. 

Buurtonderzoek

Behalve sporenonderzoek doet de recherche buurtonderzoek, dat de dag erna in volle vaart verder gaat. De recherche bevraagt buren van het appartement op de tweede verdieping, en ook NH probeert die woensdag meer informatie te krijgen. 

Een bewoonster van een appartement op de derde verdieping wilde niet op camera reageren, maar vertelde verslaggever Celine Sulsters dat ze vermoedde getuige te zijn geweest. “Ik hoorde allemaal geschreeuw uit de woning komen. Er was ruzie, maar dat kan natuurlijk. De volgende dag zag ik dit allemaal.” 

Tekst gaat verder onder de video.

Onderzoek naar dode in Hoofddorpse flat nog gaande - NH Nieuws

Later die dag maakt de politie bekend dat de overleden persoon niet de bewoner van het appartement was. Die bewoner is alleen verhoord, maar niet aangehouden. NH ontdekt dat de overleden persoon de lokaal bekende tattoo-artiest Steve Mahakena is.

Bij winkeliers in winkelcentrum De Symfonie slaat het nieuws over Steves dood in als een bom. Meerdere collega-ondernemers omschrijven hem als een 'vriendelijke kerel' die altijd tijd had voor een praatje.

Tekst gaat verder onder de video.

Winkeliers winkelcentrum De Symfonie rouwen om tatoeëerder Steve - NH Nieuws

Twee dagen na zijn uitvaart maakt de politie meer bekend over de verdachte omstandigheden waaronder het lichaam van Steve is gevonden. Uit zijn verwondingen blijkt dat hij kort voor zijn dood mogelijk heeft gevochten, zo wordt bekendgemaakt in het programma Opsporing Verzocht. De bewoner van de woning waar Mahakena werd aangetroffen is na zijn dood wél verhoord, maar geldt niet als verdachte, laat de politie weten.  

Nieuws rond de zaak laat vervolgens ruim anderhalve maand op zich wachten. Op 5 juni blijkt forensische opsporing toch weer naar sporen te zoeken. Ditmaal niet in het appartement(encomplex) aan de Egholm, maar in sloten en een vijver in de buurt. Of daar iets is gevonden, wordt mogelijk tijdens de zitting van vandaag bekend. Die start om 10.00 uur. 

Op 10 juli maakt de politie bekend een 43-jarige man te hebben aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van Mahakena. Om wie het gaat, maakt de politie niet bekend, maar inmiddels is duidelijk dat het om Ismaël el B. gaat, die tijdens zijn voorarrest 44 is geworden. 

Lees ook

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]