Ga naar Content
Noord-Holland

'Meedogenloze' drugsbaas krijgt zeven jaar cel

19 april 2013, 15.43 uur · Aangepast 19 april 2013, 16.05 uur
Door: · Foto:

HAARLEM Een man, die volgens de rechtbank in Haarlem een meedogenloze drugsdealer was vanwege het schrikbewind dat hij uitoefende op drugskoeriers in Haarlemmermeer, moet zeven jaar de gevangenis in.

De 33-jarige Ismaël El B. uit Haarlem kreeg deze straf vrijdag. De eis van het Openbaar Ministerie was tien jaar celstraf. Een aantal drugskoeriers stapte naar de politie met verhalen over lange werkdagen, uitbuiting, zware mishandelingen en intimidatie.

De rechtbank veroordeelde El B. voor drugshandel, mensenhandel, geweld en deelname aan een criminele organisatie.

Twee jaar lang bestierde de Haarlemmer een callcentre, waar gebruikers drugs konden bestellen. Hij bedreigde en mishandelde mensen die cocaïne voor hem bezorgden en dwong hen op die manier voor hem te blijven dealen. Ook buitte hij drugslopers uit door hen werkweken van 80 uur te laten maken. "Wreed, gewelddadig en meedogenloos", zo typeerde de rechtbank zijn optreden.

El B., die bij de uitspraak aanwezig was, stapte boos op zodra hij zijn straf hoorde. "Ik neem u niet meer serieus", zei hij tegen de rechter. De man heeft steeds ontkend. Hij kondigde aan in hoger beroep te gaan. Het OM wil de drugsbaas voor een bedrag van 180.000 euro plukken. Dat geld zou hij met de handel hebben verdiend.