Ga naar Content
West-Friesland

Wijkconciërge voor Hoornse wijk Kersenboogerd? "Een schone wijk, is een veilige wijk"

26 februari 2022, 08.00 uur
Door: Chantal Bos · Foto: NH Nieuws / Chantal Bos

Iemand die het gezicht is van de wijk, signaleert wat er gebeurt en de omgeving schoon houdt. De inzet van een 'wijkconciërge' zou het stationsgebied van Kersenboogerd veiliger maken. Daar is inwoonster Margreet Aartsen van overtuigd. Ze hoopt dan ook dat het idee deze verkiezingen wél van de grond komt.  

Drie jaar geleden oppert ze het idee om wijkconciërges in het leven te roepen. "Maar de gemeenteraad zag het vooral als een vrijwilligersfunctie en niet als betaalde baan, daar strandde het", legt Margreet Aartsen uit. Vrijwel dagelijks gaat ze de straat op om zwerfvuil in de wijk op te ruimen. "Mensen vragen dan ook of ik van de gemeente ben, dat is niet zo. Maar ze komen wel met allerlei verhalen en zorgen bij mij wat ze zien gebeuren in de buurt."

Wijkconciërge voor Kersenboogerd - NH Nieuws

Het stationsgebied rondom Kersenboogerd is al jaren een zorgenkindje als het gaat om veiligheid en leefbaarheid. Zo waren bewoners van de Rondeelstraat de overlast van drugs en hangjongeren dit najaar meer dan zat. Ook werd er rondom het winkelgebied gebedeld en 's nachts bij inwoners aangebeld door vrouwen die om geld vroegen

Verkiezingsonderzoek

Bijna de helft van de Horinezen vindt dat het gemeentebestuur niet genoeg doet om de overlast in het centrumgebied van de Kersenboogerd terug te dingen en het gebied leefbaar te houden. Zo'n 15 procent van de ondervraagden kan zich daar niet in vinden. Dat blijkt uit onderzoek van NH nieuws in samenwerking met Kieskompas. 213 inwoners uit Hoorn deden aan het onderzoek mee.  

Eind 2020 werd het plan gesmeed om de wijk op de schop te gooien. De gemeenteraad vond toen dat veiligheid nog vetter op de agenda moest komen te staan. Er zijn dan ook rondom het stationsgebied de nodige maatregelen genomen om de veiligheid te verbeteren. Er werd extra geld uitgetrokken voor onder andere meer politiecontroles, de inzet van cameratoezicht en een wijklab waar inwoners met hun ideeën en zorgen terecht kunnen.

'Drempel te hoog'

Maar dat alles is volgens Aartsen lang niet voldoende. "De negatieve geluiden die je hoort zijn in de afgelopen jaren zeker niet minder geworden." Het wijklab, waar wekelijks handhaving, de gemeente en Intermaris spreekuren houden, ligt volgens haar te ver uit het zicht. "Mensen moeten er écht naar toe. De drempel is te hoog. Ik denk dat 90 procent van de mensen dat niet doen."

Bianca Zwezereijn woont aan de Mathilde Wibautstraat in Kersenboogerd. Zij ervaart regelmatig overlast van hangjongeren en irriteert zich aan de vuile straten en grachten rondom haar huis. Het bezoek dat zij bracht aan het wijklab, had ze meer van verwacht. "Ik heb daar met de wijkcoördinator gesproken en er werd beloofd dat er nog iemand bij mij langs zou komen, daar heb ik niks meer van gehoord. Dingen die ik vertelde werden verdraaid."

Foto: NH Nieuws / Chantal Bos

Op de fiets en gewapend met een groot visnet en ander gerei, baggert ze regelmatig de grachten uit en houdt zo de omgeving schoon. Niet alleen de natuur maar ook het lot van de vissen in de grachten gaan haar aan het hart. "Laatst haalde ik weer een plastic zak eruit, daar zitten dan alleen al tien dode visjes is die erin verstrikt raken."

"Vorig jaar haalde ik een compleet gasfornuis van de bodem, en een grote massieve salontafel"

Bianca Zwezereijn - bewoner kersenboogerd

Daar blijft het niet bij. Er ligt van alles op de bodem wat er niet hoort, zegt Zwezereijn. "Vorig jaar haalde ik een compleet gasfornuis van de bodem, en een grote massieve salontafel. Dan bel ik de gemeente om het eruit te trekken. Maar de buitendienst verzocht mij vriendelijk om daar mee op te houden want 'het werd te veel'." 

Schone wijk is veilig

Margreet Aartsen hoopt nog steeds dat er wijkconciërges zullen komen. Iets wat in andere steden ook al gebeurd, zoals bijvoorbeeld in Den Helder. "Het moet iemand zijn die tussen de inwoners en de gemeente staat. Als ogen en oren van de wijk. Als je elke dag in de wijk bent zie je heel veel gebeuren en andersom: mensen spreken je aan en vertellen waar ze tegen aanlopen."

Wat een wijkconciërge anders maakt dan de wijkagenten, handhaving of wijkcoördinator? "Hij of zij zal je nooit een bekeuring geven of 'verklikken', hij is er om te helpen en te adviseren. Een wijkconciërge moet elke dag op straat zijn, en niet op een kantoor zitten of vanachter een laptop. Hoe vaak ik wel niet op straat wordt aangesproken door mensen die hun zorgen uiten. Bijvoorbeeld over een buurvrouw waarmee het niet goed gaat."

Een veilige wijk, begint volgens Margreet dan ook met opgeruimde openbare ruimte. "Ik denk echt dat als het schoon is, dat het ook een stuk veiliger wordt. Dat geloof ik echt", besluit Aartsen. 

Lees ook

Verantwoording onderzoek
Deze gegevens zijn gebaseerd op online onderzoek van het onderzoeksinstituut Kieskompas. Het onderzoek is uitgevoerd tussen 5 januari 2022 en 13 januari 2022. Om de resultaten generaliseerbaar te maken voor de inwoners van Noord-Hollandse gemeenten, zijn de resultaten voor elke gemeente door weging gecorrigeerd op de kenmerken leeftijd, geslacht en opleiding.
 
Bekijk hier de volledige verantwoording van Kieskompas.