Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Hoorn komt met cameratoezicht in centrum Kersenboogerd

6 maart 2018, 18.17 uur · Aangepast 6 maart 2018, 21.44 uur · Foto: Google Streetview/Shutterstock

HOORN De gemeente Hoorn installeert op korte termijn twee mobiele camera's op het Betje Wolffplein in het centrumgebied van Kersenboogerd. De camera's blijven in ieder geval tot eind mei in gebruik en moeten het gevoel van veiligheid in de wijk vergroten.

Door een reeks incidenten staat de 22.000 inwoners tellende wijk de laatste tijd opnieuw volop in de schijnwerpers. Zo werden eind vorige maand bij station Hoorn Kersenboogerd voorbijgangers bekogeld met stoeptegels.

Ook vorig jaar volgden de incidenten elkaar in rap tempo op: in februari werd een 19-jarige jongen tot bloedens toe geschopt en geslagen nadat hij een opmerking had gemaakt over het wangedrag van een groep jongens die kliko's omvertrapten.  

Lees ook: Inwoners van Kersenboogerd voelen zich niet veilig: "Durf 's avonds deur niet open te doen"

Later in het jaar werd een man met een schotwond aangetroffen, werd er een steen door een slaapkamerraam gegooid en werd een echtpaar in hun eigen huis overvallen. Voor dat laatste feit werden drie jongens van 15, 16 en 17 jaar uit Hoorn aangehouden.  

Door de criminaliteit en overlast voelen veel inwoners zich niet meer veilig in de wijk. "We hebben dit jaar al meegemaakt dat er auto's zijn bekrast, dat we mensen zien in de poortjes achter onze tuinen die hier niets te zoeken hebben", vertelde inwoonster Ellen van der Knaap-Hamakers eerder tegen NH Nieuws.  

'Pinnen 's avonds niet verstandig'
"Wij durven echt 's avonds niet bij het winkelcentrum te gaan pinnen. Dat is gewoon niet verstandig", gaat ze verder. Ze is niet de enige: Anne-Marie Lub erkent dat de problemen al langer spelen, maar heeft het gevoel dat de politiek Kersenboogerd is vergeten. "Er is altijd veel aandacht voor de oude haven en de binnenstad van Hoorn, maar wanneer komen ze hier eens kijken?" 

Lees ook: Ernstige mishandeling op station Kersenboogerd

Hoewel het aantal incidenten volgens de politie niet groeit, stelde wethouder Theo van Eijk vorig jaar dat het het gebied rond het station, dat pal naast het Betje Wolffplein ligt, extra aandacht verdient. "We hebben de afgelopen jaren al veel gedaan in de wijk De grote Waal en Hoorn-Noord. Nu is Kersenboogerd aan de beurt."

Camera gericht op in- en uitgang supermarkt
De twee camera's kunnen  als de burgemeester dat wenselijk acht  na eind mei blijven hangen. Een van de mobiele camera's komt op het Betje Wolffplein, de andere wordt geïnstalleerd aan de achterkant van de Vomar en wordt gericht op de in- en uitgang van de supermarkt.

De beelden worden bekeken in de cameracentrale van Alkmaar, waarbij het de bedoeling is dat incidenten in een vroegtijdig stadium worden waargenomen en er bijtijds politie naartoe wordt gestuurd om escalatie te voorkomen. De gemeente hoopt dat er ook een preventieve werking van de camera's uitgaat, en het veiligheidsgevoel onder bewoners, ondernemers en het winkelend publiek toeneemt.

De gemeente benadrukt dat naast de camera's ook het reguliere toezicht van politie en gemeente gehandhaafd blijft.