Ga naar Content

Vermeende chauffeur bij explosies Poolse supermarkten voorlopig vrij

Antonio N. (28), de man die ritjes zou hebben verzorgd voor bomleggers bij Poolse supermarkten vorig jaar, is voorlopig vrijgelaten. Dat heeft de rechter bepaald na een inleidende zitting van zijn rechtszaak gisteren. 

Foto: NH Nieuws / Dennis Mantz

Bij eerdere zittingen betoogde N.'s raadsvrouw Manon Aalmoes steeds dat hij niet van de explosies wist en 'slechts' gevraagd werd ritjes uit te voeren, in het Noordbrabantse Heeswijk-Dinther en één keer in Beverwijk. Hij kreeg de instructie te "driven en wachten".

Omdat N. zelf geen bomlegger zou zijn, en ook geen weet van de explosies zou hebben gehad, zou N. dus voorlopig vrijgelaten moeten worden, luidde Aalmoes' redenering bij die eerdere inleidende zittingen. 

Vrij onder voorwaarden

Na de zitting van gisteren heeft de rechter besloten dat N. onder voorwaarden inderdaad vrij mag komen, totdat zijn zaak inhoudelijk behandeld wordt. Dat zou voor de zomer moeten gebeuren.

Wel heeft de rechter N. een meld- en een behandelplicht opgelegd, naast een drugsverbod en een contactverbod met de andere verdachten. Ook gaat hij gaat begeleid wonen bij een organisatie die ex-gevangenen onderdak biedt, weet NU.nl te melden. 

Grondig oneens

De officier van justitie was het overigens grondig oneens met de stelling van N.'s advocaat dat hij vrij zou moeten komen vanwege zijn minieme rol. De officier benadrukte gisteren de ernst van de ontploffingen nog eens.

Tijdens een eerdere zitting zei de officier: "De verdachte kon gemakkelijk veel geld verdienen voor een ongebruikelijke, nachtelijke rit. Hij moest even om een hoekje wachten. Het waren zware ontploffingen. Het lijkt het Openbaar Ministerie (OM) onwaarschijnlijk dat hij helemaal geen wetenschap had van wat er aan de hand was."

N. zelf zei toen in een verweer daarop zich van geen kwaad bewust te zijn geweest. "Het is pijnlijk te horen van de officier dat ik bewust zoiets heb gedaan, dat past helemaal niet bij mij, niet om te doen, of te gaan plannen, snapt u? Niks in die richting." 

Ruzie tussen twee groepen

Advocaat Aalmoes wist gisteren te melden dat de ontploffingen bij Poolse supermarkten waarschijnlijk het gevolg zijn van een ruzie tussen twee groepen exploitanten van Poolse supermarkten.

Die informatie zou zij volgens de berichtgeving van NU.nl in het strafdossier zijn gedeeld door het Team Criminele Inlichtingen, dat onderdeel is van de recherche. DNA-sporen op de gevonden explosieven zouden daar mede op wijzen.

Zes verdachten voor vijf explosies in vier steden

Voor vijf explosies in vier steden heeft het OM zes verdachten op het oog. De ontploffingen waren op 8 december vorig jaar in Heeswijk-Dinther (Noord-Brabant) en Aalsmeer, kort daarna op 9 en 12 december in Beverwijk en op 4 januari van dit jaar in Tilburg (ook Noord-Brabant). Vier van die verdachten zijn voor de rechter verschenen in pro forma-zittingen.

Hyron A. (20) uit Amsterdam bekende explosieven te hebben neergelegd in Aalsmeer, Beverwijk en Tilburg. Hij zegt dat in opdracht te hebben gedaan, maar wil niet prijsgeven wie de opdracht gaf. "Maar het geld heb ik nooit gehad", zei hij tijdens een inleidende zitting.

'Ritjes'

Antonio N. (28), nog een Amsterdammer, 'deed ritjes' bij explosies in Beverwijk en Heeswijk-Dinther. Hij zou niets van de explosies geweten te hebben, maar de officier noemde de explosies 'niet te missen'.

Sersinio D. (27) uit Almere kreeg na de aanslag in Aalsmeer een 'fors' bedrag op zijn rekening gestort. Van wie geeft het OM niet prijs. Ook kan hij via een Fiat Punto aan Antonio N. gelinkt worden.

Serginio S. (27) uit Amsterdam, die vandaag voor de rechter verschijnt, zou betrokken zijn geweest bij drie explosies, in Heeswijk-Dinther en twee in Beverwijk. Hij zou Hyron A. de instructie hebben gegeven te 'driven en wachten'. S. ontkent met de explosies te maken te hebben.

Het OM zou nog twee andere verdachten op het oog hebben, die niet vast zitten. Het zou gaan om een 19-jarige man uit Rotterdam en een 21-jarige man uit Amsterdam.

Brandstichting

Naast deze zes verdachten, worden nog drie mannen verdacht van brandstichting bij dezelfde Poolse supermarkt in Beverwijk, op 28 juni van dit jaar. Er werd toen zelfs een landmijn gevonden. Het gaat om een 20-jarige Amstelvener en twee Amsterdammers van 18 en 22 jaar. De eerste twee zitten vast. Het OM behandelt deze verdachten in een aparte zaak.

Verder is er op 14 en 15 maart 2021 geschoten op een Poolse supermarkt in Rotterdam  en is er op 20 juni brand gesticht bij een vestiging in Panningen. Omroep Brabant meldde dat er een connectie was met de eigenaar van de andere supermarkten.

Jerrycan met draad

Op 3 juli werd in een pand aan de Breestraat in Beverwijk, waar eerder een Poolse supermarkt zat, een explosief gevonden, met een jerrycan en een draad.

In de nacht van 23 augustus vond een explosie plaats bij een Poolse supermarkt in Lelystad.  Door de explosie is de deur van het pand eruit geknald. Hoe en of deze zaken verband houden met elkaar, is niet bekend.

Lees ook over eerdere zittingen van N.

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]