Ga naar Content

Hoe strafbaar is chauffeuren voor bomleggers Poolse Supermarkt?

Verdachte Antonio N. (27) is volgens justitie medeplichtig aan de explosies bij de Poolse supermarkten, ondanks dat hij 'slechts' de bomleggers naar de locaties bracht. De advocaat van N. vindt dat de noodzaak om de Amsterdammer vast te houden voor de aanslagen in Beverwijk en Heeswijk-Dinther is verbleekt. "Twee ritjes bij vijf explosies? Zijn rol was ieniemienie." Hoe strafbaar is chauffeuren voor bomleggers?
Foto: NH Nieuws / Dennis Mantz

Al eerder was bekend dat N. de ritjes zou hebben verzorgd bij twee explosies bij Poolse supermarkten. Dat gebeurde twee nachten achter elkaar: op 8 december in Heeswijk-Dinther (Noord-Brabant) en op 9 december in Beverwijk. Dat ontkent hij ook niet. Wel ontkent hij van de aanslagen geweten te hebben.

Dat achtte de officier van justitie onwaarschijnlijk. Serginio S., van wie het OM vermoedt dat die een coördinerende rol heeft gehad,  stuurde hem al op 6 november berichten. Ook moest hij twee nachten achter elkaar 'snorren', moest hij in die nachten steeds wachten op mensen die in- en uitstapten, waarbij in de tussentijd "niet te missen explosies" plaatsvonden.

"Het OM kan het wel roepen, maar niet onderbouwen", vond N.'s advocaat Manon Aalmoes. "Niemand zal het vreemd vinden als iemand die alleen maar chauffeur is geweest op vrije voeten wordt gesteld." Anderen hebben het bedacht en de bommen gelegd, N. heeft bij "slechts twee van de vijf explosies gereden", zo redeneert Aalmoes.

"Het past niet bij mij"

Ook N. zelf kwam even aan het woord. "Het is pijnlijk te horen van de officier dat ik bewust zoiets heb gedaan, dat past helemaal niet bij mij, niet om te doen, of te gaan plannen, snapt u? Niks in die richting." 

Vandaag vielen enkele gelijkenissen op tussen de twee verdachten in de twee verschillende zittingen. Zowel Hyron A. als Antonio N. komen uit Amsterdam, en lijken mentaal kwetsbaar. Van A. moet als twintigjarige nog bepaald worden of hij als minderjarige berecht moeten worden. N. zegt altijd gewoond te hebben onder begeleiding.

Een andere schrijnende overeenkomst: zoals A. eerder vandaag al zei, is ook N. nooit betaald voor zijn diensten omtrent de supermarkten. 

Lees ook

Bovendien zag raadsvrouw Aalmoes het beloofde kleine bedrag van honderd euro voor N. als indicatie voor de kleine rol die N. gespeeld zou hebben.

Het OM liet weten Antonio N. graag in één inhoudelijke zitting te berechten met drie anderen: zijn vermeende opdrachtgever Serginio S. (27), de laatst via een auto aan N. gelinkte Sersinio D., en een andere, vierde verdachte. De zaak van Hyron S. zou apart behandeld moeten worden, vindt het OM.

Meer hierover zou duidelijk moeten worden tijdens een zogenaamde regiezitting. Morgen bepaalt de rechtbank of N. vast moet blijven zitten, of niet. 

Lees ook over de eerdere zittingen van deze verdachten

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]