Ga naar Content

Jongeren 'terroriseren' dorpen, maatregelen zetten nog weinig zoden aan de dijk

Groepen jongeren zorgen nog steeds voor veel overlast in onder meer Badhoevedorp en Nieuw-Vennep. Een serie maatregelen die de gemeente Haarlemmermeer nam om hier een eind aan te maken, werpt tot nu toe nog weinig vruchten af. 

Foto: Niels van Steijn / NH Nieuws

Burgemeester Schuurmans van Haarlemmermeer reageerde in oktober 2020 al op de jeugdoverlast in dorpen als Nieuw-Vennep, Badhoevedorp, Beinsdorp en Zwanenburg. "Wat mij betreft is er een grens overschreden. Drugs- en alcoholgebruik, gooien met eieren en fruit naar bussen, huizen en mensen, intimiderend gedrag naar andere, vaak oudere inwoners, of naar winkelpersoneel is gewoon crimineel gedrag", vertelde  ze toen.

Schuurmans beloofde toen ook een pakket aan maatregelen, in lijn met de campagne die de gemeente vorig jaar voerde. Zoals sneller optreden van de politie en de handhaving. Maar nu, bijna een halfjaar later, lijkt het erop dat de maatregelen nog weinig effect hebben. 

Angst

Ondernemers in winkelcentrum De Symfonie in Nieuw-Vennep zijn het zat. Een winkelier, die anoniem wil blijven, vertelt dat jongeren zich nog steeds in grote groepen ophouden bij de winkels. "Veel bezoekers durven niet langs de jongeren te lopen en worden lastig gevallen", vertelt ze. "Het is echt te bizar voor woorden dat je hier niet eens meer normaal je boodschappen kunt doen."

"Het is echt te bizar voor woorden dat je hier niet eens meer normaal je boodschappen kunt doen" 

Onderneemster winkelcentrum de Symfonie

Even verderop in Badhoevedorp ervaren inwoners de baldadige jeugd ook als intimiderend. Bij jongeren worden ook vaker messen in beslag genomen. Volgens één van de verontruste Badhoevedorpers is er niet zo veel veranderd en zag hij laatst nog iemand die 'met een mes stond te zwaaien.'

"Het is nooit rustig geweest hier in het dorp", vertelt hij. "Ik heb zelf ook nog wel op straat rondgehangen maar tegenwoordig lijkt het alsof jongeren steeds sneller een mes op zak hebben." 

'Wat we kunnen doen, doen we'

De maatregelen om de jeugdoverlast, sinds de invoering bijna een half jaar geleden, lijken tot nu toe weinig zoden aan de dijk te zetten. De meeste mensen die NH Nieuws benaderde wilden alleen anoniem reageren. 

Maar burgemeester Schuurmans weerspreekt het beeld dat de maatregelen geen effect hebben. Politie en handhaving treden volgens haar nu bij het minste of geringste op.

"Wat we kunnen doen, doen we. Met kerst heb ik de ouders van de groep in Badhoevedorp nog een brief gestuurd waarin ik ze heb verzocht het gesprek aan te gaan met hun kind. Daarnaast heb ik een aantal  jongeren een gebiedsverbod opgelegd. We zitten er met de harde hand bovenop."

Aan de andere kant ziet Schuurmans ook dat jongeren zich vervelen en dringend behoefte hebben aan meer vrijheden die nu door de coronacrisis zijn ingeperkt. Ze hoopt dat aan die situatie snel een eind komt.

Bekijk hier het hele interview met burgemeester Marianne Schuurmans: 

Burgemeester Marianne Schuurmans reageert op overlast - NH Nieuws

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook