Ga naar Content

Dorpskernen Haarlemmermeer geteisterd door jeugdoverlast, gemeente grijpt in

HAARLEMMERMEER - Groepen jongeren zorgen in verschillende dorpskernen in gemeente Haarlemmermeer voor serieuze jeugdoverlast. Bewoners en ondernemers in onder andere Badhoevedorp, Zwanenburg, Hoofddorp en Beinsdorp hebben dagelijks last van de jeugd. In sommige gevallen durven zij zelfs de straat niet meer op, uit angst voor intimidatie. De gemeente Haarlemmermeer werkt aan een pakket maatregelen om de overlast aan te pakken. 

Bekladdingen en vernielingen bij ijsclub Beinsdorp - Foto: Niels van Steijn / NH Nieuws

Jeugdoverlast is van alle tijden, maar het gedrag wat de jongeren de laatste tijd vertonen is een plaag voor de bewoners in Haarlemmermeer. In Badhoevedorp is de situatie dusdanig geëscaleerd dat bewoners de jongeren niet meer aan durven te spreken op hun gedrag. "En als je dat wel doet schijnt het zo te zijn, dat je er niet zeker van kunt zijn dat er geen represailles worden genomen", vertelt Rinske van Raalte van de dorpsraad in Badhoevedorp. 

Een oudere mevrouw die een aantal meter van een van de vaste hangplekken woont, vertelt aan de voordeur dat ze erg bang is voor de jeugd. "Soms zit ik rillend van angst in mijn eigen huiskamer. Ze hebben me namelijk al vaker bedreigd en lastiggevallen." Een andere man vertelt dat hij de jongeren al meerdere keren heeft aangesproken, maar dat de sfeer steeds grimmiger wordt: "Dit gaat een keer uit de hand lopen", vertelt hij. 

Crimineel gedrag

Burgemeester Schuurmans erkent de ernst van de situatie: "Wat mij betreft is er een grens overschreden. Drugs- en alcoholgebruik, gooien met eieren en fruit naar bussen, huizen en mensen, intimiderend gedrag naar andere, vaak oudere inwoners, of naar winkelpersoneel is gewoon crimineel gedrag."

De overlast speelt zich niet alleen in Badhoevedorp. Ook een dorp verder, in Zwanenburg, houdt een grote groep jongeren zich dagelijks op voor de supermarkt waardoor ouderen er niet langs durven, en in het centrum van Hoofddorp worden ondernemers lastig gevallen. Zo vertelt Karin Bronkhorst van winkel 'IXIXI Wat jij niet ziet' vooral op vrijdagavond last te hebben van de groep.

Tekst gaat verder onder video

Jeugdoverlast in dorpskernen Haarlemmermeer - NH Nieuws

"Er is hier een groep van twaalf- tot veertienjarigen die meerdere keren hebben geprobeerd mij te intimideren. Laatst ontstond er een dreigende situatie toen een van de jongens mij uitschold, gelukkig kon ik mij redelijk inhouden en voorkwamen andere jongens van de groep dat het escaleerde."

Maar waar het in Hoofddorp vooral bij dreigen blijft, is de ijsclub in Beinsdorp al meerdere keren het mikpunt geweest van vernielingen en inbraken. "Het is gewoon jammer, het heeft geen nut en je probeert met z'n allen iets leuks te doen waar iedereen gebruik van kan maken, maar dit haalt de lol er wel vanaf", vertelt Annika de Ridder van de ijsclub. 

"De coronacrisis draagt zeker bij aan problemen van nu"

marjon den breems, centrum voor criminaliteitspreventie

Volgens Marjon den Breems, adviseur jeugd bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid, is de overlast een gevolg van verveling door de coronacrisis. "De jongeren mogen nog steeds heel erg weinig. De sociale contacten, die heel belangrijk zijn voor de jongeren, vallen weg en alle feestjes en verjaardag worden afgelast. Dit draagt zeker bij aan de problemen van nu."

Extra maatregelen

Burgemeester Schuurmans laat weten een pakket aan extra maatregelen te gaan nemen: "We gaan de overlast gezamenlijk aanpakken met de politie en Meerteams. Daarnaast zetten wij enerzijds in op preventie, door het aanleggen van ontmoetingspunten, door straatwerk, waarbij jongerenwerkers en onze straatcoaches in gesprek gaan met de betreffende jongeren. We geven voorlichting en zodra het weer kan, worden er weer activiteiten voor de jongeren georganiseerd."  

"Daarnaast hebben we ook een repressieve aanpak: jongeren die over de schreef gaan, krijgen proces verbaal of gaan naar Halt. Ook gaan we op huisbezoek, waarbij we met de ouders spreken - en de ouders ook áánspreken - over en op het gedrag van hun kinderen." 

Volgens Marjon den Breems een aanpak die werkt: "Zoals het nu lijkt gaan handhaving en zorgen hand in hand, dat is wat ik graag zie. Niet alleen repressief optreden, maar met de jongeren in gesprek gaan. Daarnaast kun je ook aan andere voorbeelden denken als meer groenvoorziening in de wijken en initiatieven als een klussendienst."

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]