Ga naar Content
Sport

Hoe is het met... Jan Poortvliet

15 mei 2018, 15.13 uur · Aangepast 3 juni 2020, 15.14 uur
Door: Redactie · Foto: Pro Shots/Joep Leenen

AMSTERDAM In de rubriek 'Hoe is het met...' gaan we op zoek naar bekende mensen uit de sportwereld uit het verleden. Deze week spraken we met Jan Poortvliet, die twee periodes trainer was van Telstar. "Complimenten voor hoe ze dit seizoen spelen."

In zijn eerste periode bij de ploeg uit Velsen-Zuid, van 2002 tot 2005 had hij 'enfant terrible' Johan Pater in de ploeg. "Hij houdt ook van het leven, van een drankje drinken en hij ging vaak met me op stap", zei Pater in een serie die NH Sport maakte over hem. "Gaaf als je dat met je trainer kunt doen, dan zet je ook een stapje meer in het veld voor hem."

Lees ook: Pater: "Met trainer Poortvliet liep ik de polonaise"

"Elke week op stap"
"Geweldig ja", zegt Poortvliet nu. "Na de wedstrijd gingen wij bijna elke week op stap. Dat hoorde er gewoon een beetje bij. Vandaag de dag sta je meer in de spotlights en men vindt dat het anders moet. Maar soms is het belangrijk samen wat te drinken, je verdriet te verdrinken en samen weer vol goede moed aan de nieuwe week te beginnen. Tegenwoordig is het allemaal wat serieuzer en als je de uitkomst ziet van dat serieuze dan is het eigenlijk geen verbetering."

"Die eerste periode bij Telstar met Johan Pater eindigden we geloof ik als zevende met georganiseerd voetbal met veel temperament erin. Johan scoorde niet zo veel als een spits zou moeten doen, maar door hem scoorden een stuk of vijf anderen allemaal zo'n tien doelpunten."

Complimenten voor Telstar
Poortvliet volgt Telstar nog altijd. "Complimenten hoe ze dit seizoen spelen. Ik heb negentig minuten geboeid gekeken naar die laatste wedstrijd tegen De Graafschap. Tot de laatste minuut kon het nog veranderen, dat is voetbal. Ze hebben veel mooie voetballers en geestdrift. Jammer dat het niet gelukt is, anders kom je wel dicht bij de eredivisie. Dat was wel een keer mooi geweest voor de omgeving. Als je die volle tribunes ziet, de sfeer, dat is toch prachtig!"

Finale Argentinië doet nog pijn
Poortvliet speelde zelf in de eredivisie bij PSV en in Oranje. Hij voelt nu soms nog de naweëen van de verloren finale op het WK in Argentinië. "Als ik die beelden weer zie, doet dat nog pijn."

Terug uit China
De laatste anderhalf jaar zat Poortvliet in China. "Ik ben nu weer thuis en ik kijk wat ik kan gaan doen. Ik werk een beetje bij PostNL en volgend jaar ga ik hoofdklasser Nuenen trainen, daar kijk ik naar uit. Verder train ik wat jeugdelftallen van JVOZ, de voetbalschool van Gérard de Nooijer in Zeeland."

Kortom: het gaat goed met Jan Poortvliet. "Ik geniet van elk moment."

Misschien vind je dit ook leuk:
Hoe is het met... Floris-Jan Bovelander
, oud-hockeyer
Hoe is het met... Jakko Jan Leeuwangh, oud-schaatser
Hoe is het met... Cees Bruinink
,
technisch directeur Katwijk
Hoe is het met... Kim Lammers,
oud hockey-international
Hoe is het met... Merel Mooren
, oud-beachvolleybalster
Hoe is het met... Ron van der Gracht, voetbaltrainer
Hoe is het met... Ronny van Es, voetbalmakelaar
Hoe is het met... Job Dragtsma, voetbaltrainer
Hoe is het met... Sylvia Karres, oud-hockeyster
Hoe is het met... Urta Rozenstruik, oud-Bobsleeër
Hoe is het met... Niels Kokmeijer, oud-voetballer
Hoe is het met.... Mario Bennes, oud-basketballer
Hoe is het met... Miel Rozendaal, oud-marathonschaatser
Hoe is het met... Peter Wijker, oud-voetballer van AZ en FC Volendam
Hoe is het met... Barbara de Loor, oud-schaatsster
Hoe is het met... Christijn Groeneveld, oud-schaatser
Hoe is het met... Patrick Beljaards, voormalig werper van Kinheim
Hoe is het met... Maurice Buys, oud-speler van FC Volendam
Hoe is het met... Edith van Dijk, openwaterzwemster
Hoe is het met... Ron Berteling, ijshockeylegende