Ga naar Content
Sport

Hoe is het met... Jakko Jan Leeuwangh

2 april 2018, 17.29 uur · Aangepast 4 april 2018, 15.36 uur
Door: · Foto: ANP/Jasper Juinen

AMSTERDAM In de rubriek 'Hoe is het met...' gaan we op zoek naar bekende mensen uit de sportwereld uit het verleden. Deze week spraken we met Jakko Jan Leeuwangh, de sprinter en middenafstandsschaatser die samen met Erben Wennemars, Gerard van Velde en Jan Bos in de jaren negentig om de medailles streed.

"Ik was het beste op de 1000 en 1500 meter, daar komt het iets meer aan op uithoudingsvermogen", vertelde de in Alkmaar geboren oud-schaatser. "De 500 meter is toch pure kracht en als je daarop niet onder de tien seconden kan openen dan kom je niet mee met de echte top."

Slijpen en buigen
Leeuwangh was niet alleen een goede schaatser, maar was ook technisch handig met schaatsen. "Ik slijp af en toe nog wel schaatsen en ook voor sommige top-junioren doe ik nog wel wat buig- en slijpwerk. Dat moet je niet aan iedereen overlaten en je moet het niet fout doen want dan komen ze niet meer terug." Leeuwangh was ook altijd bezig met zijn eigen schaatsen en heeft dus veel ervaring. Hij weet wat het effect is op het ijs.

Manager De Westfries
Sinds oktober is Leeuwangh manager van De Westfries, de ijsbaan in Hoorn. "Het was natuurlijk wel even wennen, allemaal nieuwe mensen, werknemers, verenigingen en klanten om mee samen te werken, maar het is een leuk team, leuke ijsmeesters ook." Er is nog wel wat werk aan de winkel voor Leeuwangh. De 30 bij 60 baan is nog in gebruik bij ijshockey-, kunstrijverenigingen en shorttrackers, maar ondertussen zijn de voorbereidingen voor het volgende seizoen al weer gestart.

Schoolschaatsen
"We hebben wat veranderingen doorgevoerd in de baanverzorging en er moet een nieuwe folder komen, die op tijd klaar moet zijn. Daarnaast zijn we bezig om schoolschaatsen voor basisscholen weer op de kaart te zetten. We hebben een sponsor gevonden en gaan binnenkort de scholen informeren wat we ze kunnen bieden. Hopelijk kunnen we schoolschaatsen dan weer aanbieden aan scholen in Hoorn en omstreken."

Leeuwangh vindt het belangrijk om wel te blijven werken aan het schaatsen, anders houdt het op. Internationaal neemt de concurrentie steeds meer toe. "In Nederland gaat genoeg geld naar de top, maar ik denk dat het ook goed is om geld te besteden aan de basis, alleen begrijpen sponsoren dat nog onvoldoende." 

Misschien vind je dit ook leuk:
Hoe is het met... Cees Bruinink, technisch directeur Katwijk
Hoe is het met... Kim Lammers,
oud hockey-international
Hoe is het met... Merel Mooren
, oud-beachvolleybalster
Hoe is het met... Ron van der Gracht, voetbaltrainer
Hoe is het met... Ronny van Es, voetbalmakelaar
Hoe is het met... Job Dragtsma, voetbaltrainer
Hoe is het met... Sylvia Karres, oud-hockeyster
Hoe is het met... Urta Rozenstruik, oud-Bobsleeër
Hoe is het met... Niels Kokmeijer, oud-voetballer
Hoe is het met.... Mario Bennes, oud-basketballer
Hoe is het met... Miel Rozendaal, oud-marathonschaatser
Hoe is het met... Peter Wijker, oud-voetballer van AZ en FC Volendam
Hoe is het met... Barbara de Loor, oud-schaatsster
Hoe is het met... Christijn Groeneveld, oud-schaatser
Hoe is het met... Patrick Beljaards, voormalig werper van Kinheim
Hoe is het met... Maurice Buys, oud-speler van FC Volendam
Hoe is het met... Edith van Dijk, openwaterzwemster
Hoe is het met... Ron Berteling, ijshockeylegende