Sport

Hoe is het met... Barbara de Loor

20 november 2017, 16.30 uur · Aangepast 20 november 2017, 17.36 uur

ANP/Vincent Jannink
ANP/Vincent Jannink

AMSTERDAM - AMSTERDAM In de rubriek 'Hoe is het met...' gaan we op zoek naar bekende sporters uit het verleden. Deze week schaatsster Barbara de Loor, die na heel veel vierde plaatsen in maart 2005 eindelijk wereldkampioen werd op de 1000 meter bij het WK afstanden in Inzell. "Dat was zo'n magische dag dat alles op zijn plek viel."

"Was echt mijn dag"
"Dat is een mooie herinnering, in de sneeuw. Twaalf jaar geleden al weer, waar blijft de tijd", verzucht De Loor. "Het is mijn grootste sportieve succes na veel vierde plekken en veel tegenslagen. Ik was toen dertig en het was zo'n magische dag dat alles op op zijn plek viel. Ik was in bloedvorm, het was ook lekker buiten; het was echt mijn dag."

Claudia Pechstein won het afgelopen weekend op 45-jarige leeftijd nog de 5000 meter bij wereldbekerwedstrijden in Noorwegen. "Niet normaal toch?", zegt De Loor daarop. "Op een gegeven moment is het ook wel klaar, vind ik. Een van haar redenen is natuurlijk dat dopingschandaal dat achter haar aan hangt. Zij wil ook gewoon nog laten zien: 'Hé hallo, schrijf mij niet zomaar af, hier ben ik nog'." 

Vierde plaatsen
Vierde plaatsen kleven aan De Loor. Vierde op de 5000 meter bij de Olympische Spelen in Nagano, vierde bij het EK allround in 2001, drie jaar achter elkaar vierde op de 1500 meter bij het WK afstanden. "Altijd vierde was ook heel frustrerend. Ik kreeg ook altijd die rottige vraag na de race van: 'Ja, weer vierde'. En dan sta je daar met je bezwete hoofd te balen. Toch voelde ik dat er ergens nog progressie was en ik had ook absoluut nog plezier in het schaatsen, want dat is natuurlijk het allerbelangrijkste. Dan is het gewoon keihard doorzetten en je niet laten afleiden door wat iederen er van vindt. En toen lukte het."

"Zin in een ander leven"
Een jaar na het WK met goud op de 1000 meter waren de Olympische Spelen in Turijn. "De Spelen zijn voor een sporter zo'n moment om na te denken of je nog vier jaar door gaat of dat je stopt. Ik was toen 31, een mooi moment om te stoppen. Ik had ook heel veel zin in een ander leven." Dat andere leven begon voor De Loor met het winnen van Dancing with the Stars.

"Lekker de bloemetjes buiten gezet"
Tijdens het schaatsen woonde De Loor in Heerenveen, dicht bij de ijsbaan. "Ik heb daar heerlijk gewoond, maar ik kom uit Noord-Holland en daarom ben ik eerst weer terug gegaan naar Amsterdam. Daar heb ik een aantal jaar gewoond. Lekker de bloemetjes buiten gezet en genoten van het leven na de topsport." Nadat ze kinderen kreeg verhuisde ze naar Naarden. "Heerlijk hier in het groen. We hebben twee jongens, een van vijf en een van vijf maanden."

De Loor is nog altijd betrokken bij het schaatsen en dan vooral bij de jeugd. "Verder zet ik me in voor goede doelen: Spieren voor spieren en de gehandicaptensport. Ik volg ook nog een studie over voeding in combinatie met sport, dus ik zit nog wel steeds in die hoek."

 

Misschien vind je dit ook leuk:
Hoe is het met... Christijn Groeneveld, oud schaatser
Hoe is het met... Patrick Beljaards, voormalig werper van Kinheim
Hoe is het met... Maurice Buys, oud-speler van FC Volendam
Hoe is het met... Edith van Dijk, openwaterzwemster
Hoe is het met... Ron Berteling, ijshockeylegende