Ga naar Content
Sport

Hoe is het met... Peter Wijker

28 november 2017, 14.48 uur · Aangepast 28 november 2017, 17.19 uur
Door: · Foto: Pro Shots/Stanley Gontha

AMSTERDAM In de rubriek 'Hoe is het met...' gaan we op zoek naar bekende sporters uit het verleden. Deze week Peter Wijker, oud-AZ en oud-Volendamspeler. "Als ik op een voetbalveld loop dan kriebelt het toch weer."

Peter Wijker speelde ruim 400 wedstrijden in het betaalde voetbal bij AZ en FC Volendam. In 1993 debuteerde hij bij AZ. "Ik heb mijn hele jeugd bij ODIN'59 in Heemskerk gespeeld. Dat was een zaterdag derdeklasser, die steeds maar niet promoveerde. ADO'20, wat toen een hoofdklasser was, trok elk jaar wel aan de bel of ik bij hen wilde komen spelen. Op een gegeven moment was dat in mijn ogen wel te combineren met mijn studie en dacht ik 'zal ik dan toch maar een jaartje ADO'20 proberen'. Dat werd een mooi jaar onder Michel Lieshout en toen belde AZ in maart 1993."

AZ-periode
AZ speelde toen in de middenmoot van de eerste divisie en Wijker zou uiteindelijk 316 wedstrijden spelen voor de Alkmaarders voor hij in 2004 overstapte naar FC Volendam. "Toen ik afscheid nam bij AZ hadden ze zich net geplaatsts voor Europees voetbal met Co Adriaanse. Volendam probeert altijd mee te doen in de top van de eerste divisie. Ik kwam in uitstekende conditie binnen bij Volendam, dat bouw je wel op onder Adriaanse. Ik heb geprobeerd zo goed mogelijk mijn wedstrijden te spelen bij Volendam en het over te brengen op de jeugd. Ik heb daar echt nog een mooie periode meegemaakt."

FC Volendam
In de zomer van 2007 vroeg het bestuur van Volendam of hij niet eens na wilde denken over de toekomst. "Daar was ik van gecharmeerd, het vertrouwen was daar, maar ik was nog te veel voetballer om abrupt te stoppen. Ik ben aan de voorbereiding op het seizoen begonnen, alleen raakte ik vlak voor de competitiestart geblesseerd." Het team ging draaien zonder Wijker en zijn rol als voetballer werd steed kleiner. "Toen dacht ik dat ik misschien niet moest wachten tot het einde van het seizoen. Fysiek werd het toch allemaal wat minder. Je herstelt niet meer zo snel van blessures. Toen heb ik de winterstop besloten te switchen en manager voetbalzaken te worden bij de club."

Spelersmakelaar
Vier jaar geleden solliciteerde hij naar de functie van teammanager bij AZ, maar de keus viel niet op hem. "Dat hoorde Humprey Nijman en die zei 'Hé, wil jij weer terug in het voetbal?' Hij heeft een bedrijf in Wormer en daar begeleiden we allerlei spelers. Van Wijnaldum bij Liverpool tot 15- of 16-jarige jeugd. Ik heb het daar enorm naar mijn zin."

Er is een ding dat nog altijd blijft: "Het kriebelt nog toch weer als je een voet op een voetbalveld zet."

Misschien vind je dit ook leuk: 
Hoe is het met... Barbara de Loor, oud schaatsster
Hoe is het met... Christijn Groeneveld, oud schaatser
Hoe is het met... Patrick Beljaards, voormalig werper van Kinheim
Hoe is het met... Maurice Buys, oud-speler van FC Volendam
Hoe is het met... Edith van Dijk, openwaterzwemster
Hoe is het met... Ron Berteling, ijshockeylegende