Ga naar Content
Sport

Hoe is het met... Christijn Groeneveld

6 november 2017, 16.44 uur · Aangepast 6 februari 2019, 12.03 uur
Door: · Foto: Pro Shots/Henk Jan Dijks

AMSTERDAM In de rubriek 'Hoe is het met...' gaan we op zoek naar bekende sporters uit het verleden. Deze week Christijn Groeneveld, de schaatser die in 2014 bij een vreselijk ongeluk tijdens de training in Inzel onder meer zijn rug op meerdere plekken brak en een gedeeltelijk dwarslaesie opliep.

Het was op 9 oktober 2014 dat Groeneveld hard onderuit ging. "Het is een absurd verhaal, dat vind ik zelf ook", zegt Groeneveld ruim drie jaar na dato.

Lees ook: Schaatser Christijn Groeneveld breekt rugwervel

"Het gaat nu goed, hoewel ik natuurlijk nog steeds de gevolgen van het ongeluk ondervind. Daar moet ik mee leren leven. Het is niet iets dat je zo een-twee-drie accepteert."

"Ik weet nu niet beter"
Groeneveld kan inmiddels een beetje lopen. "In eerste instantie is dat je hoofddoel: weer lopen. Daar was ik het eerste jaar vooral op gericht. Het is in het begin een enorme klap dat je lijf niet meer alles doet. Het duurt ook een tijdje voor je goed beseft wat er aan de hand is. Ik denk er nog wel dagelijks over na hoe mijn leven anders gelopen zou zijn, als ik het ongeluk niet gehad zou hebben. Maar je leert wel het te accepteren en ik weet nu niet beter."

Werken
Naast de revalidatie moest Groeneveld ook gaan denken aan zijn maatschappelijk carrière. "Ik moest gewoon gaan werken. Ik ben nog actief in de schaatssport, iets dat ik het grootste deel van mijn leven heb gedaan en waar ik verstand van heb. Het is voor mij makkelijker om daarin mijn maatschappelijke carrière te ontwikkelen."

Social media
"Er zijn me na het ongeluk een heleboel dingen aangeboden. Ik ben nu actief voor Team Justlease. Ik verzorg voor hun de social media. Ik maak content door middel van fotografie en film en dat vind ik heel leuk. Bovendien leer ik daardoor weer veel nieuwe mensen kennen."

Naast zijn werk voor Team Justlease is Groeneveld ook assistent van de bondscoach voor wat betreft de ploegachtervolging en de mass start. In de ploegachtervolging speelt zijn vriend Sven Kramer ook een grote rol. Hij reed samen met Kramer bij de TVM-ploeg en ze daagden elkaar uit tot steeds betere prestaties. "Ik zie en spreek hem nog geregeld. Hij is nu natuurlijk heel druk met zijn doel voor dit seizoen, de Olympische Spelen. Ik weet als topsporter als geen ander dat je leven dan alleen om het sporten draait."

Op zichzelf wonen
Inmiddels woont Groeneveld op zichzelf in Amsterdam. "Toen ik uit het revalidatiecentrum kwam heb ik eerst een tijd bij mijn ouders gewoond. Het zag er toen niet zo rooskleurig uit voor mij. Zo'n stap dat ik op mezelf woon, daar ben ik heel blij mee. Voor anderen is het misschien heel normaal, maar ik waardeer dat soort dingen nu veel meer. Ik ben superblij met hoe het nu gaat."

Misschien vind je dit ook leuk:
Hoe is het met... Patrick Beljaards, voormalig werper van Kinheim
Hoe is het met... Maurice Buys, oud-speler van FC Volendam
Hoe is het met... Edith van Dijk, openwaterzwemster
Hoe is het met... Ron Berteling, ijshockeylegende