Ga naar Content
Sport

Hoe is het met... Ron Berteling

10 oktober 2017, 13.51 uur · Aangepast 6 februari 2019, 12.03 uur
Door: · Foto:

AMSTERDAM Hoe is het met... is een nieuwe wekelijkse rubriek. We gaan op zoek naar bekende sporters uit het verleden, maar wat doen ze tegenwoordig? De eerste in de rij is Ron Berteling, de ijshockeylegende.

Zijn bijnaam is niet voor niets Mister IJshockey. En wat hij tegenwoordig doet? Nou, gewoon ijshockeytraining geven natuurlijk.

Dat doet hij niet in zijn geliefde Amsterdam, maar in Alkmaar. “Ik ben anderhalf jaar geleden niet zo leuk weggegaan in Amsterdam, waar ik elk kiertje en gaatje van de Jaap Edenhal ken”, vertelde Berteling.

Lees ook: Ron Berteling stapt op bij Amstel Tijgers

“Ik werd toen gebeld met de vraag of ik een nieuwe club in Alkmaar wilde ondersteunen. De persoon die me benaderde was erg nerveus om me te bellen, maar ik begon meteen op zijn Amsterdams te lullen en ouwehoeren. Toen dacht hij dat het wel goed zat.”

Jeugd Alcmaria Flames
En dat was ook zo, want Berteling traint de jeugd in Alkmaar. Het onder 12-team gaat voor het eerst deelnemen aan de competitie. Uit Amsterdam kwam een onder 14 team in zijn geheel naar Alkmaar en ook zij spelen binnenkort onder de naam Alcmaria Flames in de competitie. “Ze doen het goed”, vindt Berteling.

Zestig jaar
Kort geleden werd Berteling zestig, iets waar hij liever niet aan wordt herinnerd. “Het woordje zestig valt me zwaar. Ik voel me geen zestig en ik heb altijd veel en zwaar getraind. Dat ben ik ook na mijn carrière blijven doen. In de zomer train ik veel in het Amsterdamse Bos, een van de mooiste plekken van Amsterdam.” Zijn zestigste verjaardag werd gevierd met – hoe kan het ook anders – een ijshockeywedstrijdje. “Met jongens waarmee ik heb gespeeld, jongens die ik heb opgeleid en goede vrienden. Dat was een cadeautje. Ik heb ervan genoten.” NH Sport was erbij.

Lees ook: IJshockeylegende Ron Berteling blaast 60 kaarsjes uit

Op 41e weer in nationale ploeg
Berteling stopte toen hij 36 jaar oud was met spelen bij Amstel Tijgers. “Op mijn 41e vroeg ik aan de toenmalige coach Alex Andjelic of ik wat mee mocht trainen, of dat ik hem kon helpen met de jeugd. Niet veel later vroeg hij of ik weer wilde meespelen en kort daarna werd ik zelfs weer gevraagd mee te spelen met de nationale ploeg bij het WK voor B-landen in Nederland. Dat was erg leuk.”

Statistieken
IJshockey is een Amerikaanse sport en dus zijn statistieken belangrijk. Berteling hecht er ook erg aan. “Ik ben vier keer kampioen geworden, heb vijf bekers gewonnen en meer dan 800 wedstrijden op het hoogste niveau gespeeld. Ik heb meer dan 1300 punten gehaald, dat betekent goals en assists.” Daarnaast kwam Berteling 213 keer uit voor de nationale ploeg. “Eigenlijk waren dat er 214, maar die ene hebben ze niet meegeteld. We speelden een wedstrijd in Duisburg tegen Duitsland, wat toen een topland was. We speelden met 3-3 gelijk. De dag erna verloren we met dubbele cijfers, maar die wedstrijd is niet meer terug te vinden in de statistieken.”

Berteling had graag in Amsterdam gewerkt, maar hij heeft het nu erg naar zijn zin in Alkmaar. Kortom: het gaat goed met Ron Berteling.