Ga naar Content
Sport

Hoe is het met.... Mario Bennes

11 december 2017, 16.19 uur · Aangepast 11 december 2017, 17.27 uur
Door: · Foto: Pro Shots/Dwight Rompas

AMSTERDAM In de rubriek 'Hoe is het met...' gaan we op zoek naar bekende sporters uit het verleden. Deze week oud-basketballer Mario Bennes, die 21 seizoenen in de eredivisie speelde. "Ik ken niet veel mannen die het langer hebben volgehouden."

Bennes speelde dus 21 jaar in de eredivisie en gevraagd naar zijn mooiste herinnering is dat toch wel de huldiging voor de het landskampioenschap, gelijk met de huldiging van Ajax. "Als je daar het podium opstapt en er staan tien- of vijftienduizend mensen voor je neus. Dat blijft je toch wel bij."

Huldiging gelijk met Ajax
Amsterdam, de club waar Bennes speelde, werd op dezelfde dag landskampioen als Ajax. "Wij speelden in Nijmegen en Ajax speelde ook in Nijmegen tegen NEC. Wij waren eerder klaar en vertrokken met vijf bussen naar Amsterdam, waar de supporters van Ajax al feest aan het vieren waren. Wij konden dus als eersten het podium op en dat was een heel mooi moment in mijn sportcarrière. Toevallig dat dat moment deze week op Facebook voorbij kwam in een overzicht. Het is toch een jaartje of twaalf, dertien geleden."

Haaksbergen eerste club
Bennes speelde in zijn basketballeven naast jaren bij Amsterdam onder meer in Utrecht, Haarlem en IJmuiden. Maar hij begon zijn eredivisieloopbaan in Haaksbergen. "Ik moest in militaire dienst in Enschede en Haaksbergen had toen een Amsterdammer als coach. Dat was de link."

Afscheid op z'n 42e
Toen hij 42 was nam Bennes afscheid van de eredivisie. "Ik ken niet veel mannen die het langer hebben volgehouden. Tree Marioneaux, die was nog wat ouder toen hij stopte, maar verder weet ik het niet. Je houdt je lichaam sterk door een bepaald ritme aan te houden, goed verzorgd te worden thuis en geen rare uitspattingen te doen. Topsport is per definitie niet goed voor je lichaam. Dat ga je wel merken als je gestopt bent, maar ik heb er tot nu toe geen serieuze dingen aan over gehouden."

Coach
Maar Bennes is altijd bezig gebleven met basketball. "Nadat ik gestopt was ben ik eerst in Amsterdam een paar jaar bezig geweest als coach. Daarna ben ik overgestapt naar Landsmeer waar ik vijf jaar met de jeugd heb gewerkt en ik ben nu voor het derde jaar in Hoorn aan het coachen. Daar heb ik een hele jonge ploeg waarmee we in de middenmoot staan van de eerste divisie. Vorig seizoen zijn we gedgradeerd uit de promotiedivisie en de bedoeling is dat we nu weer proberen terug te keren. Er zitten een paar mannen bij die in ieder geval de wil hebben om hoger te gaan spelen. Die laten wel dingen liggen voor het basketball, net als ik heb gedaan vroeger."

Basketballkampen
Daarnaast organiseert Bennes komende zomer voor de 32e keer summer basketballkampen in Landsmeer. Daar kunnen kinderen van 9 t/m 18 jaar twee keer een hele week alleen maar basketballen. Bennes probeert daar altijd goede coaches voor aan te trekken. "De vrouwenbondscoach Hakim Salem is daar, oud-bondscoach Meindert van Veen en een aantal Amerikaanse broeders waar ik mee gespeeld heb. Ook een aantal spelers van Apollo komt daar om de kids skills bij te brengen. Ik probeer een zo hoog mogelijk niveau vast te houden."

Kortom Mario Bennes heeft geen reden tot klagen. "Ik ben blij dat ik nog steeds bij het basketball ben betrokken."

Misschien vind je dit ook leuk: 
Hoe is het met... Miel Rozendaal,
oud-marathonschaatser
Hoe is het met... Peter Wijker, oud voetballer van AZ en FC Volendam
Hoe is het met... Barbara de Loor, oud schaatsster
Hoe is het met... Christijn Groeneveld, oud schaatser
Hoe is het met... Patrick Beljaards, voormalig werper van Kinheim
Hoe is het met... Maurice Buys, oud-speler van FC Volendam
Hoe is het met... Edith van Dijk, openwaterzwemster
Hoe is het met... Ron Berteling, ijshockeylegende