Ga naar Content
Sport

Hoe is het met... Floris-Jan Bovelander

4 april 2018, 15.40 uur
Door: · Foto: Pro Shots/Judith Bogaardt

AMSTERDAM In de rubriek 'Hoe is het met...' gaan we op zoek naar bekende mensen uit de sportwereld uit het verleden. Deze week spraken we met Floris-Jan Bovelander, de oud-hockeyer van Bloemendaal met het snoeiharde schot.

Bovenlander was het hele paasweekend aanwezig bij de wedstrijden om de EHL-Cup in Rotterdam, waar zijn club Bloemendaal zich plaatste voor het finale weekend. "En dat is dit weekend toegewezen aan Bloemendaal om te organiseren", vertelt de oud-hockeyer blij. Bovelander is onder meer verantwoordelijk voor het reilen en zeilen rond het eerste manneteam van Bloemendaal. 

Nieuwe telling
Tijdens de EHL wordt vaak geëxperimenteerd met nieuwe spelregels. Nu werd gewerkt met de regel dat een velddoelpunt voor twee telt en een strafbal die voortkomt uit een veldsituatie ook. Strafcorners tellen nog maar voor een punt. "Het is erg wennen maar ik ben er niet helemaal tegen. Vanochtend was er een wedstrijd die in 20-10 eindigde, dat is even wennen voor iedereen die met hockey bezig is, hoewel 10-5 met de oude telling ook al veel is. Ik vind het op zich goed dat men kijkt hoe er iets minder op de corner gespeeld kan worden. Nu wordt vaak nog geprobeerd in de hoek van de cirkel de bal tegen een voet de drukken, dat willen ze tegen gaan en meteen het maken van meer velddoelpunten promoten. Dat gaat op zich goed, je krijgt alleen wat vreemde uitslagen."

"Nu tien jaar zo houden" 
Hockey innoveert veel meer dan een sport als voetbal, maar de laatste jaren is er wel heel veel veranderd. "Het zou goed zijn als er nu even een stop ingelast wordt en ze zouden zeggen dat het de komende tien jaar even zo blijft. Je kan altijd op kleine puntjes nog wat veranderen, zoals bijvoorbeel de lengte van straffen of zo, maar geen grote dingen meer. Voorlopig denk ik dat het hockey attractief genoeg is."

Werkzaamheden
Bovelander studeerde ooit af als medisch bioloog, maar werkt alleen in de sportwereld. Hij organiseert al jaren hockeykampen en -evenementen. Daarnaast exploiteert hij met een team sportcomplex Tetterode in Overveen, dat ze sinds kort ook in eigendom hebben. "Daar hebben we binnen- en buitentennis en een paar padelbanen. Er is een skibaantje bijgekomen, een danszaal en we kijken wat we nog meer kunnen gaan doen."

India-project
En dan is er de internationale 'hulp' van Bovelander. "Ik ben bezig met een groot India-project. We proberen hockey weer populair te maken en kinderen helpen te ontwikkelen via het hockey. Dat is het sociale deel van het project. En we helpen een aantal hockeyacademies daar met het ontwikkelen van technisch kader en het beter maken van de coaches."

Bovelander junior
Naast al die werkzaamheden heeft Bovelander ook nog tijd voor zijn vrouw en twee kinderen. "Mijn zoon speelt hier ook. Er is ook jeugd EHL en zijn team van Bloemendaal mocht meedoen. Ze zijn vijfde geworden en hebben gespeeld tegen Engelsen, Ieren en Spanjaarden. Een goede ervaring voor ze." De zoon van Bovelander is middenvelder, maar lijkt qua postuur nog niet op zijn vader. "Ik was vroeger ook een heel iel klein mannetje en dat is voorlopig bij hem ook nog zo. Hij moet nog een beetje groeien en dikker worden om op zijn vader te lijken", voegt Bovelander daar lachend aan toe.

Misschien vind je dit ook leuk:
Hoe is het met... Jakko Jan Leeuwang, oud-schaatser
Hoe is het met... Cees Bruinink
,
technisch directeur Katwijk
Hoe is het met... Kim Lammers,
oud hockey-international
Hoe is het met... Merel Mooren
, oud-beachvolleybalster
Hoe is het met... Ron van der Gracht, voetbaltrainer
Hoe is het met... Ronny van Es, voetbalmakelaar
Hoe is het met... Job Dragtsma, voetbaltrainer
Hoe is het met... Sylvia Karres, oud-hockeyster
Hoe is het met... Urta Rozenstruik, oud-Bobsleeër
Hoe is het met... Niels Kokmeijer, oud-voetballer
Hoe is het met.... Mario Bennes, oud-basketballer
Hoe is het met... Miel Rozendaal, oud-marathonschaatser
Hoe is het met... Peter Wijker, oud-voetballer van AZ en FC Volendam
Hoe is het met... Barbara de Loor, oud-schaatsster
Hoe is het met... Christijn Groeneveld, oud-schaatser
Hoe is het met... Patrick Beljaards, voormalig werper van Kinheim
Hoe is het met... Maurice Buys, oud-speler van FC Volendam
Hoe is het met... Edith van Dijk, openwaterzwemster
Hoe is het met... Ron Berteling, ijshockeylegende