Ga naar Content

Verdachten gewelddadige overvalbende veroordeeld: straffen tot 29 jaar cel

Alle zes de mannen die terechtstonden in de zaak rondom een gewelddadige overvalbende zijn veroordeeld tot straffen van 3 jaar en 9 maanden tot ruim 29 jaar cel. Volgens de rechter zijn ze verantwoordelijk voor zeven woningovervallen tussen vooral Hoorn en Alkmaar. Een bende die grof geweld niet schuwde, waarbij één slachtoffer, Sjaak Groot uit Berkhout, zelfs werd doodgeschoten. 

De uitspraak van de rechtszaak tegen een overvalbende - NH Nieuws

De rechter rekent het de mannen zwaar aan. Slachtoffers van de overvallen werden geslagen, maar ook gemarteld. Zo kreeg een slachtoffer in Heerhugowaard een heet strijkijzer op zijn arm. In meerdere gevallen werd er ook geschoten. Voormalig veehandelaar Johan uit De Goorn draaide net op tijd z'n hoofd weg. Bij twee andere overvallen raakten slachtoffers gewond. 

'Wonder dat er niet meer doden zijn gevallen'

Dat geldt niet voor de 72-jarige Sjaak Groot. Hij betrapte de overvallers in zijn huis, raakte met ze in gevecht en werd in zijn borst geschoten. De man probeerde nog 112 te bellen, maar stierf uiteindelijk met de telefoon nog in zijn hand. "Het is een wonder dat er niet meer doden zijn gevallen", zei het Openbaar Ministerie (OM) daar eerder over.

Eén verdachte heeft bekend betrokken te zijn geweest bij alleen de overval in De Goorn. De andere vijf ontkennen iedere betrokkenheid. Maar volgens zowel het Openbaar Ministerie als de rechter is er voldoende bewijs dat ze in wisselende samenstellingen op rooftocht gingen, op zoek naar makkelijk te verkrijgen cash geld. 

Celstraffen tot 29 jaar

De officier van justitie eiste eerdere celstraffen tussen de 3,5 jaar en levenslang. Bij drie verdachten is de straf lager uitgevallen. Alleen Martijn G. kreeg een iets hogere veroordeling. Dat geldt ook voor Dut M. Alleen is bij hem de eis tot tbs niet toegewezen.

De hoogste straf was voor Glenn V. met 29 jaar cel. Wel fors lager dan de levenslang die het Openbaar Ministerie tegen hem eiste. Volgens de rechter is hij één van de vier mannen die de harde kern vormde. V. is veroordeeld voor zes overvallen. Ook is hij volgens de rechter degene die Sjaak Groot doodschoot tijdens de overval in zijn woning. En was hij de schutter bij de overvallen in Avenhorn, De Goorn en Noord-Scharwoude.

Ook moeten de daders aan verschillende verdachten een schadevergoeding betalen van bij elkaar opgeteld 150.000 euro.

Straffen per verdachte

- Glenn V. uit Noord-Scharwoude 29 jaar en 175 dagen cel (er was levenslang geëist)
- Deniz R. uit Obdam 25 jaar cel (er was 29 jaar en 229 dagen geëist)
- Ruviëni M. uit Rotterdam 27 jaar cel (er was 30 jaar cel geëist)
- Mark V. uit Opmeer 20 jaar cel (er was 20 jaar cel geëist)
- Dut M. uit Alkmaar 6,5 jaar cel (er was 6 jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist)
- Martijn G. uit Heerhugowaard 3 jaar en 9 maanden cel (er was 3,5 jaar geëist)

Lees hier ook het uitgebreide verhaal over de verschillende overvallen die besproken werden tijdens de rechtszaak. 

Meer reacties op de uitspraak volgen later. Zowel het Openbaar Ministerie als de verdachten hebben twee weken om in hoger beroep te gaan. 

Foto: NH Media

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app.

Download on the App StoreOntdek het op Google Play