Ga naar Content

Slachtoffer overvalbende doet aangifte van bedreiging door verdachte in rechtszaal

Een slachtoffer van de overvalbende is vandaag in de rechtbank bedreigd. In haar verklaring zei ze tegen de vier verdachten dat de maatschappij beter af zou zijn als ze zichzelf van het leven zouden beroven. Daarop werd ze uitgescholden voor 'kankerhoer' en zijn er bedreigingen geuit. De rechter moest ingrijpen. De vrouw gaat aangifte doen, zo laat haar advocaat weten aan NH. 

Foto: Adobe Stock

Vanmorgen begon de derde van de in totaal veertien zittingsdagen over een reeks overvallen. Een groep van zes mannen zouden in wisselende samenstellingen zeven keer hebben toegeslagen.

Slachtoffers werden mishandeld, bestolen, neergeschoten en de 72-jarige Sjaak Groot moest het zelfs met de dood bekopen. Dat deel van de zaak is afgelopen vrijdag behandeld en vandaag ging het onder meer over de beroving in het Gelderse Dreumel. 

"We zijn door schoften overvallen. Ik ben aan mijn haren rondgesleept. Jullie wilden niet werken, maar roven. Ik voel woede en haat", begon het vrouwelijke slachtoffer haar betoog aan het einde van de zitting.

Zij en haar echtgenoot zijn eind 2020 uit bed getrokken, vastgebonden, mishandeld en beroofd door gewapende mannen met lichtjes, bivakmutsen en 'donkere ogen'. Er zijn dan eerder dat jaar al twee gelijke overvallen gepleegd tussen Alkmaar en Hoorn. In 2021 volgen er nog vier.

Lees ook

Na die zomer arresteert de politie stapsgewijs een groep mannen. Vier daarvan zouden betrokken zijn bij de overval op het koppel in Dreumel. 

Het gaat om Glenn V. uit Noord-Scharwoude, Deniz R. uit Obdam, Ruviëni M. uit Rotterdam en Mark V. uit Opmeer. Die laatste is de zoon een autohandelaar uit West-Friesland en bovendien vriend van het mannelijke slachtoffer uit Gelderland.

Die zou mogelijk hebben geweten van een groot geldbedrag dat in de woning van het stel uit Dreumel lag. Allen ontkennen ze betrokkenheid of beroepen zich op hun zwijgrecht. 

"Ons huis is een fort geworden met twee waakhonden", vervolgt de vrouw haar slachtofferverklaring. De gebeurtenis heeft grote impact op hun leven. "We kunnen nooit meer spontaan weg, onze familie heeft nachtmerries. Jullie hebben ons leven veranderd."

Al jaren wonen zij alle tussentijdse zittingen over hun zaak bij. "Ik heb jullie bestudeerd, ik heb jullie die nacht drie kwartier gesproken en ik herken jullie." Het is dan nog stil in de zaal. Maar bij de laatste zinnen van het betoog van de vrouw escaleert het.

Suïcide verdachte 

"Niemand bepaalt waar zijn wieg staat", richt het slachtoffer zich tot de verdachten. "Maar mensen hebben keuze voor goed en kwaad. In mijn ogen verdienen jullie de zwaarste straf." Het slachtoffer maakt dan een verwijzing naar Monte V. uit West-Friesland.

Hij is een vriend van de verdachten en zou ook een rol hebben gespeeld bij een of meerdere overvallen. De man is alleen nooit opgepakt: twee weken na de dood van Sjaak Groot beroofde hij zich van het leven met het wapen waar vermoedelijk ook de Berkhouter mee is doodgeschoten. 

"Je moet niet over overledenen praten, ik stamp je op je neus"

Verdachte Glenn V. tegen het slachtoffer na verklaring

Sporen op dat wapen leidde de politie naar medeverdachten. En de vrouw heeft dit blijkbaar allemaal meegekregen. "Ik heb een tip. Mochten jullie niet willen zitten, doe dan hetzelfde als Monte. Bewijs de maatschappij een dienst." 

De voorzitter van de rechtbank onderbreekt de vrouw, maar de verdachten vliegen al omhoog en beginnen te schelden. V. noemt het slachtoffer 'kankerhoer' en zegt 'ik stamp je op je neus', 'je moet niet over overledenen praten' en 'je krijgt een stoel op je hoofd'. 

De raadslieden weten hun boze cliënten tot bedaren te krijgen. En de zichtbaar aangeslagen rechter spreekt de vrouw aan op het staartje van haar slachtofferverklaring. "Ik wil u vragen dit soort uitlatingen niet te doen."

Reactie slachtofferadvocaat 

Het stel uit Dreumel wordt bijgestaan door advocaat Wendy van Egmond. In een schriftelijke reactie laat zij weten dat ze niet op de hoogte was van de laatste doodsverwensing in de verklaring van haar cliënt.

Namens het stel zegt ze: "De verdachten lieten hier hun ware aard zien. Cliënten hadden gewild dat ze ook die emotie hadden getoond naar het dodelijk slachtoffer en de anderen die zij volgens cliënten omwille van een paar rotcenten het leven heel erg moeilijk gemaakt hebben."

De vrouw is van plan aangifte te doen van bedreiging door Glenn V. 

De ochtendzitting is na de verklaring van de vrouw afgerond. Na de pauze stond de overval in Avenhorn centraal. In de nacht van 7 januari 2021 is daar een koppel hardhandig overvallen door dezelfde mannen, zo stelt justitie. 

De verdachten ontkenden ook hier elke betrokkenheid of beriepen zich op hun zwijgrecht. Deze week zijn er nog zaken op donderdag en vrijdag. De eis van het Openbaar Ministerie tegen de in totaal zes verdachten staat gepland op 20 maart. 

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Volg ons Whatsappkanaal en krijg het nieuws direct op je telefoon
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]