Ga naar Content

D-day voor slachtoffers en verdachten van overvalbende: rechter doet uitspraak

Na drie jaar en meer dan 30 rechtszittingen doet de rechter uitspraak in de zaak tegen een vermeende overvalbende. In wisselende samenstellingen zouden zes mannen verantwoordelijk zijn voor zeven zeer gewelddadige berovingen tussen vooral Hoorn en Alkmaar. Met als dieptepunt de dodelijke overval op Berkhouter Sjaak Groot. Tegen de verdachten werden eerder celstraffen van 3,5 jaar tot levenslang geëist.

Foto: NH Media

Niet alleen voor de verdachten staat er veel op het spel. Ook de slachtoffers wachten al die tijd op duidelijkheid. "Waarom moest hij dood en waarom werd er zoveel geweld gebruikt", vroeg één van de nabestaanden van Sjaak Groot eerder in een slachtofferverklaring. Antwoorden kwamen er niet. Eén verdachte heeft verklaard mee te hebben gedaan aan een overval in de Goorn, maar de vijf anderen ontkennen iedere betrokkenheid.

Drie jaar onderzoek en dossier van 20.000 pagina's

Het Openbaar Ministerie heeft alle registers open getrokken in deze zaak. Afgeluisterde gesprekken, observaties, verklaringen van meerdere getuigen, forensisch onderzoek. En dan is er nog historische data en talloze appberichten. Het leidde tot een enorm dossier van 20.000 pagina's. 

"Er is nog nooit zo'n bende voor de rechter gekomen", zei de officier van justitie in maart nog tijdens de rechtszaak. "Roven, bedreigen, mishandelen, martelen, schieten en doden: daar gaat het over. Niets weerhield ze. Sterker nog: het geweld werd steeds erger."

Lees ook

In een jaar tijd zou de groep 6 overvallen hebben gepleegd. Waarbij vrijwel altijd geweld werd gebruikt en ook meerdere malen werd geschoten. Sjaak Groot overleeft het niet. De 72-jarige Berkhouter betrapt de overvallers in zijn huis. Als hij zich verzet wordt hij op 14 juni 2021 doodgeschoten

Nieuwe overval in voorbereiding

Een maand later is er nog een woningoverval in Noord-Scharwoude. Daarna worden de verdachten één voor één aangehouden. "We hoorden nog wel meer namen voorbijkomen van mensen die betrokken zouden zijn bij deze groep, maar we moesten wel ingrijpen", aldus persofficier Anne de Leeuw. "Ze waren namelijk alweer bezig een volgende overval voor te bereiden. En sinds de aanhoudingen zijn de overvallen wel gestopt. Maar meer arrestaties op een later moment sluiten we zeker niet uit."

Voor de slachtoffers zijn de verdachten schuldig aan het trauma wat hen is overkomen. "We zijn door schoften overvallen. Ik ben aan mijn haren rondgesleept. Jullie wilden niet werken, maar roven. Ik voel woede en haat", vertelde een slachtoffer van een woningoverval in het Gelderse Dreumel.

Het Openbaar Ministerie eiste straffen van 3,5 jaar cel tot levenslang. Waarvan Glenn V., de verdachte van het doodschieten van Sjaak Groot, de hoogste straf tegen zich hoorde eisen. "Hij is zo gevaarlijk, dat we de maatschappij maximaal tegen hem moeten beschermen", aldus persofficier Anne de Leeuw.

Verdachten en strafeis

Glenn V. uit Noord-Scharwoude (levenslange gevangenisstraf)
Deniz R. uit Obdam (29 jaar en 229 dagen cel)
Ruviëni M. uit Rotterdam (30 jaar cel)
Mark V. uit Opmeer (20 jaar cel)
Dut M. uit Alkmaar (6 jaar cel en tbs met dwangverpleging) 
Martijn G. uit Heerhugowaard (3,5 jaar cel)
Een destijds minderjarige is eerder al veroordeeld
Verdachte Monte V. is overleden

Het Openbaar Ministerie stelt genoeg bewijs te hebben, maar de advocaten van de verdachten zien dat heel anders. Het woord 'tunnelvisie' viel tijdens de zittingen vaak. Volgens de advocaten zijn getuigen onbetrouwbaar en worden bijvoorbeeld appberichten verkeerd geïnterpreteerd. Daardoor zou het OM puzzelstukjes zien die een grote puzzel moeten vormen, maar die eigenlijk niet klopt.  

Waar het toe gaat leiden wordt vanmiddag na 13 uur bekend. Dan doet de rechter uitspraak. 

Lees ook