Ga naar Content

Tot levenslang en tbs geëist tegen verdachten overvalbende: "We hebben honger broer"

Zeven brute overvallen, vele levens verwoest. Justitie eiste zojuist celstraffen tussen de 3,5 jaar en levenslang tegen verdachten die samen een overvalbende zouden vormen. Berkhouter Sjaak Groot werd doodgeschoten, andere Noord-Hollanders overleefden het maar net. Schokkende appjes gaven vandaag inkijk in de wreedheid van de vermeende daders, die nog meer overvalplannen zouden hebben gehad.

Strafeisen voor verdachten overvalbende - NH Nieuws

"Er is nog nooit zo'n bende voor de rechter gekomen", zei de officier van justitie vandaag. "Roven, bedreigen, mishandelen, martelen, schieten en doden: daar gaat het over. Niets weerhield ze. Sterker nog: het geweld werd steeds erger."

In de zaal in de rechtbank van Schiphol zijn de verdachten, hun raadslieden, mensen van het OM en de pers aanwezig. Boven op de tribune zit een deel van de vele slachtoffers. In dezelfde ruimte als het politieteam dat ruim drie jaar werkte aan de zaak. 

Ze hebben op deze dag gewacht: de presentatie van het onderzoek naar de bende die 'als beesten tekeer' ging in huizen van vele Noord-Hollanders. 

"Deze verdachten maakten een bewuste keuze. De slachtoffers waren een obstakel tussen hen en de buit. Sjaak Groot stond letterlijk in de weg en moest dit met de dood bekopen. Ze waren angstaanjagend explosief. En van plan om dit door te zetten." 

De Goorn

"Ik dacht dat ze me dood zouden slaan. Ze keken koel en berekenend uit hun ogen. Die blikken zal ik nooit vergeten", zo vertelde slachtoffer Johan uit De Goorn aan de politie nadat hij bruut is overvallen. Het is augustus 2020. Daar is het allemaal begonnen.

Verdachten en strafeis

Glenn V. uit Noord-Scharwoude (levenslange gevangenisstraf)
Deniz R. uit Obdam (29 jaar en 229 dagen cel)
Ruviëni M. uit Rotterdam (30 jaar cel)
Mark V. uit Opmeer (20 jaar cel)
Dut M. uit Alkmaar (6 jaar cel en tbs met dwangverpleging) 
Martijn G. uit Heerhugowaard (3,5 jaar cel)
Een destijds minderjarige is eerder al veroordeeld
Verdachte Monte V. is overleden

De veehandelaar en zijn vrouw worden door een groep mannen bewerkt met een breekijzer en zelfs beschoten. Een kogel mist de dan 69-jarige Johan op een haar na. 

Volgens justitie is Martijn G. uit Heerhugowaard degene geweest die 'zijn' groep heeft getipt over een mogelijk geldbedrag bij het koppel thuis. 

Ruviëni M. uit Rotterdam zou er ook bij zijn geweest, Glenn V. loste schoten en de veelvoudig voor autodiefstal veroordeelde Mark V. uit Opmeer was volgens justitie chauffeur van de vluchtauto. 

Nieuwe Niedorp

Amper een dag later stormt een groep 'met trek in sigaretten' een tankstation in Nieuwe Niedorp binnen. De 18-jarige medewerker wordt bedreigd met een pistool. "Waar zijn de kluis en Marlboro", wordt geroepen.

Mark V. bestuurde volgens justitie de auto, Glenn V. liep als eerste naar binnen, Deniz R. droeg het wapen en 'de Belg' was er ook bij. Deze destijds minderjarige jongen legde als enige een bekennende verklaring af in dit onderzoek en is inmiddels veroordeeld. 

Foto: Opsporing Verzocht

Daarnaast wijst de moeder van de verdachte uit Noord-Scharwoude haar zoon aan op basis van camerabeelden die later werden uitgezonden bij Opsporing Verzocht. 

Dreumel

Dan is aan het eind van dat jaar de enige overval in deze reeks buiten de provincie, in het Gelderdse Dreumel. "We willen geld en er ligt een ton in huis", roept een van de daders die avond volgens het vrouwelijke slachtoffer. Met een hamer staan vier man in hun slaapkamer. 

Ze wonen in een huis op 'een immens terrein' dat bekend blijkt te zijn voor Opmeerder Mark V. Zijn vader is een vriend van de slachtoffers en via hem zou hij hebben geweten van een terugbetaalde schuld in cash. 

Communicatie via de telefoon bewijst volgens justitie de betrokkenheid van de mannen. "Ik heb honger broer", zou Ruviëni M. hebben geappt naar anderen. Er werd gesproken over een 'tori' - dit zou straattaal zijn voor klus of overval. 

Het leven van de slachtoffers van de overval is voorgoed veranderd. "Ik ben aan mijn haren rondgesleept. Jullie wilden niet werken, maar roven. Ik voel woede en haat." Ze wenst de maatschappij toe dat ze zichzelf van het leven beroven - net zoals hun vriend en medeverdachte Monte V. heeft gedaan. 

Avenhorn

Nog een maand later. 7 januari in Avenhorn, waar een kogel bijna dodelijk was. Het echtpaar heeft een edelsmederij aan huis. "Goldies goudsmit in osso" en "Tamara gaan we die gold doen", appen de verdachten in de aanloop van de overval naar elkaar, zo las de officier van justitie voor.

De slachtoffers wordt rond 2.00 uur wakker gemaakt met een vuurwapen. "Ze hitsten elkaar op om haar dood te schieten", aldus justitie over de daders. Ze roepen 'we willen het grote geld'.

"Ze hitsten elkaar op om haar dood te schieten, maar ze vocht terug als een leeuw"

Officier van Justitie over communicatie overvallers

Hoewel er binnen zelfs geschoten wordt, vecht het echtpaar terug 'als leeuwen'. Op de beeldschermen in de rechtszaal staan foto's van een bebloed bed, gaten in de nek en de zware verwondingen aan het hoofd van de slachtoffers. 

Ook de verdachten worden in de dagen erna gezien met verwondingen: Glenn V. is volgens justitie in zijn vinger gebeten en op een filmpje te zien met een rode vinger. Ook wordt zijn DNA gevonden op een schroevendraaier in het huis - dat gereedschap mist uit het huis in Dreumel. 

Mark V. zou zijn auto beschikbaar hebben gesteld. Ook is het volgens de officier opvallend hoe vaak Rotterdammer Ruviëni M. na de overval het nieuws in Noord-Holland bekijkt. "Zelfs het Langedijker Dagblad."

Heerhugowaard

Dan zijn in juni een ouder stel en hun zoon uit Heerhugowaard slachtoffer. Voorafgaand aan die nacht spreken ze af bij restaurant Sakaya in Opmeer. "Voor sommigen een bekende plek. Er is hier ook buit van een andere overval verdeeld."

"Ik kreeg een strijkijzer op mijn arm"

Slachtoffer overval Heerhugowaard

Dit keer heeft de groep volgen justitie hun ogen gericht een huis met een caravanstalling. In een uur durende zoektocht naar geld worden drie slachtoffers gemarteld en vastgebonden.

"Ik kreeg een strijkijzer op mijn arm", aldus de man die merkt hoe ook zijn ouders worden mishandeld. Op het beeldscherm verschijnt een foto van zijn arm met een grote wond in de vorm van een punt. 

Ook zou er een semi-automatisch wapen dreigend op de slachtoffers zijn gericht. Later poseert Glenn V., volgens het OM met het wapen in een politie-uniform. Via de telefoongegevens van de vriendin van Ruviëni M. blijkt dat zij hem naar deze overval heeft gebracht. 

Berkhout

Twee dagen later zouden twee overvallers alweer op voorverkenning zijn rondom het huis van de 72-jarige Sjaak Groot in Berkhout, waar ze volgens justitie toeslaan op 14 juni.

De vriendin van West-Fries is drie weken daarvoor overleden. "De rouwkaarten stonden nog op tafel", aldus de officier van justitie. Die bewuste avond gaat hij nog uiteten met familie. "Dankjewel grote vriend", stuurt zijn kleinzoon. Het zal hun laatste moment samen zijn

Lees ook

Die avond komen vijf daders naar zijn woning, dat blijkt uit camerabeelden met geluid. Ze breken de achterdeur open. Sjaak hoort de mannen en gaat er met een hockeystick op af. Op foto's in de rechtszaal is zijn bloed te zien. 

"Hij verweert zich, wordt neergeschoten en probeert te bellen voor hulp." De volgende dag wordt hij dood gevonden. 

Op de beeldschermen wordt een Snapchat-filmpje getoond. Voor de overval zou de groep hebben verzameld in een loods in Hoogwoud. Je ziet Deniz R. met rookwaar in zijn mond en een tas met een wapen erin. 

Op de achtergrond hoor je de stem van Glenn V. en even daarvoor heeft hij met Dut M. een selfie gemaakt. Volgens justitie het bewijs dat iedereen op de hoogte was het pistool. "Door het openlijk bespreken en tonen wist iedereen: er wordt een vuurwapen meegenomen."

Naast deze mannen, zouden ook Mark V., Ruveïni M., de dan minderjarige Belg zijn bij deze dodelijke overval.

"Mooi als iedereen naar 'handje' wijst"

Vader van verdachte Mark V.

Hoewel diezelfde namen volgens justitie al veel langer rondgingen in West-Friesland, durfde in het begin niemand wat te zeggen. Uiteindelijk heeft er iemand uit angst voor represailles anoniem verklaard.

Op een feestje zou die persoon van een medeverdachte hebben gehoord dat Glenn V. uit Noord-Scharwoude Sjaak heeft doodgeschoten. Ook een anonieme medewerker van de gevangenis waar V. in voorarrest hoort van hem details over de overval. 

Daarnaast denkt justitie dus ook aan Monte V. Hij wordt alleen dood gevonden, met tussen zijn benen het wapen waarmee Sjaak Groot is beschoten. 

Uit app-contact blijkt volgens justitie dat betrokkenen de schuld na zijn overlijden in zijn schoenen wilden schuiven. "Mooi als iedereen naar 'handje' wijst", aldus de vader van Mark V., verwijzend naar de handicap van Monte aan zijn hand. 

Ook wordt er gesproken over of mensen gaan verklaren aan politie. “Kan altijd zijn dat er iemand klapt."

Noord-Scharwoude 

"Dat de dadergroep zo kort na de dood van Sjaak Groot weer toesloeg was bizar", zegt de officier van justitie over de dubbele overval op een adres in Noord-Scharwoude. Het is de woonplaats van hoofdverdachte Glenn V.

De overvallers die die nacht van 22 juli in de woning staan met een vuurwapen zijn op zoek naar wiet en geld. "Hij stond met een bijl boven mijn hoofd", aldus het slachtoffer later in een verklaring. 

Een man die daar ook woont heeft inderdaad een hennepkwekerij en wordt vervolgens neergeschoten en bijna gewurgd. "Hij zag het bloed uit zijn borst spuiten en rent de straat op." Door de speakers van de rechtszaal klinkt hartverscheurend hulpgeroep. 

Uiteindelijk wordt hij in een voortuin gevonden door een buurvrouw. De daders blijven dan nog in het huis: op videobeelden zie je ze minuten later uit het huis lopen.

"Het is niet toevallig dat ze te voet zijn gegaan", aldus de officier. "De man die de auto's bij eerdere overval bestuurde, zit op het moment van deze overval in de gevangenis", doelend op Mark V.

Beelden van de overvallers (Noord-Scharwoude) bij Opsporing Verzocht - Foto: Opsporing Verzocht

Ook Deniz R. en Ruveini M. hebben toegeslagen die nacht, zo zegt justitie. Na de overval bekeek die laatste op zijn telefoon een uitzending van Opsporing Verzocht.

In het bovenstaande megaonderzoek zijn verdachten uitgebreid afgeluisterd door de recherche. Niet alleen tijdens telefoongesprekken, maar ook in woningen, voertuigen en detentie na hun aanhouding. 

Justitie rekent de mannen zwaar aan dat de bijvoorbeeld Sjaak Groot hebben achter gelaten. Daarnaast is er na zijn dood weer veel geweld gebruikt bij overvallen. "We weten dat ze de uitzendingen daarover van Opsporing Verzocht hebben gekeken. Niets weerhield ze. Sterker nog: het geweld werd erger."

Nieuwe overval in Heerhugowaard

Zelfs na de laatste overval, eind september 2021, planden ze nog een overval, is de lezing van OM. Er zou 50.000 euro te halen zijn, er wordt zelfs een naam genoemd in een spraakberichtje. "Die man woont in zijn eentje in Heerhugowaard-Noord. Hij is net ontsnapt aan een overval."

Volgens justitie gaat het in de vermeende overvalbende om een netwerk van jeugdvrienden en een aantal gelegenheidsdaders. Ze gaven elkaar bijnamen, spraken straattaal en 'sociaal zijn' zou niet het doel zijn geweest van deze club. 

'We hebben nu echt 20.000 euro nodig, 4.000 is niet genoeg', aldus een voorgelezen appje. Glenn V. staat volgens het OM centraal. Zijn eigen moeder zei in een afgeluisterd gesprek: "Deze groep moet stoppen."

Bijna alle slachtoffers waren vermogende mensen uit West-Friesland en allen hebben op de een of andere manier een link met de verdachten. 

Alleen Dut M. mist - Foto: NH Media

En na drie jaar onderzoek lijkt het nog niet afgelopen. Er blijken leden van de vermeende overvalgroep nog niet te zijn opgepakt. En ook vermeende wapenhandelaars en tipgevers over geldbedragen die voortkomen uit het onderzoek worden mogelijk nog vervolgd. 

Los van Martijn G. ontkennen alle verdachten ook maar iemand te hebben overvallen. Dut M. stelt dat hij voor het binnendringen bij Sjaak Groot al is weggevlucht, omdat zijn mededaders 'teveel lawaai' maakten.

Volgende week is het de beurt aan de advocaten om te reageren op de eis en hun pleidooien te houden. Op 27 mei doet de rechter uitspraak. Bekijk hieronder een overzicht van de datums van de overvallen, wapengebruik en gewonden. 

Foto: NH Media

Lees ook