Ga naar Content

Verdachte overvalbende kon wekenlang drugs gebruiken in Pieter Baan Centrum

Een van de verdachten van de vermeende overvalbende kon wekenlang softdrugs gebruiken in detentie. Justitie vervolgt de man onder meer voor de overval waarbij Sjaak Groot (72) om het leven kwam. Het gaat om de gevangenis in Zaanstad, maar ook tijdens zijn psychiatrische observatie in het Pieter Baan Centrum.

Foto: Maaike Polder / NH Media

Dat blijkt uit een ondervraging van Mark V. uit Opmeer vandaag door de rechter. In het megaproces staat hij deze maand met nog vijf mannen terecht op verdenking van het plegen van een reeks overvallen, vooral in Noord-Holland.

Vanochtend werden de zogeheten persoonlijke omstandigheden van de verdachte besproken. Het gaan dan over het privéleven, gezondheid, psychiatrische gesteldheid, justitieel verleden en ook bijvoorbeeld middelengebruik.

"Buiten gebruikte ik geen softdrugs, binnen in de gevangenis wel", reageerde V. op een van de vragen van de voorzitter. In de periode vóór zijn aanhouding in het voorjaar van 2022 gebruikte hij naar eigen zeggen drank, cocaïne en later GHB. 

Dat 'is uit de hand gelopen', zo zei de verdachte. Hij heeft daarop zelf contact opgenomen met verslavingskliniek Brijder. Daarna is hij op consult geweest, maar besloot toch zelf van zijn verslaving af te komen. 

Hasj in het PBC

Twee maanden voor de politie bij hem binnenviel, is hij naar eigen zeggen succesvol gestopt met drugsgebruik. Maar toen is hij in de gevangenis in Zaanstad, waar hij inmiddels al bijna twee jaar vastzit, softdrugs gaan gebruiken.

"In rapportages is te zien dat u weken onder invloed van cannabis was. Er was moeilijk contact met u te krijgen", beschreef de rechter zijn tijd in detentie. 

Lees ook

En ook toen hij psychiatrisch onderzocht werd in het Pieter Baan Centrum was hij onder invloed, benoemt de rechter. Het PBC is de observatiekliniek van het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie en gevestigd in Almere.

Verdachten van ernstige delicten worden daar gedurende zes weken onderzocht door gedragsdeskundigen. In de cel van V. is daar hasj gevonden. Ook uit urinecontroles blijkt zijn drugsgebruik, aldus de rechtbank vandaag. En dit zou van invloed zijn geweest op zijn gesteldheid.

Vlakke indruk

"U was kortaf, niet onvriendelijk, volgens de onderzoekers", besprak de rechtbank de rapporten over zijn psyche. "Maar u toonde weinig emotie, gaf een vlakke indruk. Ook in uw gezicht was geen mimiek te zien. In laatste twee weken mengt u zich meer in gesprekken. Uit urinetesten blijkt dat u toen ook geen cannabis meer heeft gebruikt."

Het is bekend dat er verboden middelen de gevangenis in worden gesmokkeld: daarover zijn de afgelopen jaren ook verschillende verhalen in de media verschenen. In het geval van het Pieter Baan Centrum is dat niet per se alom bekend.

Hoe de drugs binnen zijn gekomen is niet duidelijk. Dienst Justitiële Inrichtingen en het Pieter Baan Centrum zijn om een reactie gevraagd. De advocaat van Mark V. kon niet zeggen of zijn cliënt is gestraft voor het drugsgebruik.

In deze rechtszaak gaat het Openbaar Ministerie morgen een mogelijke straf eisen tegen de zes verdachten. Daarna zullen de advocaten hun cliënt verdedigen: de meesten ontkennen enige betrokkenheid bij de overvalbende. 

Heb jij tips over dit verhaal? Mail naar [email protected] of [email protected]

Lees ook