Ga naar Content

Beruchte rotondes Aalsmeer weer op de schop, fietsers afgeremd in nieuw ontwerp

De beruchte rotondes aan de Burgemeester Kasteleinweg in Aalsmeer gaan nogmaals op de schop, om het aantal ongelukken te verminderen. Een van de belangrijkste maatregelen is de aanleg van een stoeprand bij de rotonde aan de Dorpsstraat, waardoor fietsers gedwongen worden om snelheid te minderen als zij vanaf de Aalsmeerderbrug de Dorpsstraat in willen. 

Rotonde Burgemeester Kasteleinweg en Van Cleeffkade - Foto: Google Maps

Verder worden op dit moment markeringen en bebordingen op alle rotondes aangepast. Met deze aanpassingen, die ongeveer eind volgende week klaar zijn, wil de gemeente de verkeerssituatie overzichtelijker maken en fietsers snelheid laten verminderen. 

Scherpere bocht

Volgens de gemeente vonden de meeste ongelukken plaats op de rotonde bij de Dorpsstraat. Op de onderstaande tekening is te zien dat fietsers die vanaf de Aalsmeerderbrug rechtsaf de Dorpsstraat in willen straks een scherpere bocht zullen moeten maken. Doordat er een stoeprand wordt aangelegd, kunnen fietsers niet afsnijden, en worden gedwongen af te remmen.

Tekst gaat verder onder de tekening.

Bochtstraal fietspad Dorpsstraat - Foto: Gemeente Aalsmeer

Omdat automobilisten en fietsers elkaar op de rotondes vaak over het hoofd zien, worden er op fietspaden richtingspijlen neergezet. Voor automobilisten is het hierdoor duidelijker dat fietsers van beide kanten kunnen komen.

Ook rijden er regelmatig automobilisten op de busbaan, wat voor gevaarlijke verkeerssituaties kan zorgen. Om duidelijker te maken welke wegen alleen voor bussen bedoeld zijn, worden er meer busbaan-borden neergezet en het woord lijnbus op de weg aangebracht. 

Overzichtelijker

De grote voorsorteerpijlen op de rotondes worden daarentegen verwijderd. Met deze aanpassing wil de gemeente de rotondes overzichtelijker maken. Uit reacties van weggebruikers aan de gemeente bleek dat de rotondes vooral voor automobilisten te veel verschillende prikkels met zich meebrengen.

Tekst gaat verder onder de tekeningen van de aanpassingen bij de rotondes.

In opdracht van de gemeente voerde onderzoeksbureau DTV een onderzoek uit naar de verkeerssituatie. Daaruit bleek dat de rotondes zo onduidelijk zijn dat gevaarlijke situaties en ongevallen een logisch gevolg zijn. Veel weggebruikers overtreden onbewust de regels, omdat die zo vaag en onoverzichtelijk zijn, concludeerde het bureau.

Monique de Haas heeft veel van deze ongelukken met eigen ogen zien gebeuren en haastte zich dan naar buiten om eerste hulp te verlenen. Ze woont naast de rotonde aan de Dorpsstraat, waar de meeste ongelukken hebben plaatsgevonden. "Je kunt je afvragen of dat oké is, maar ik ga binnenkort een EHBO-cursus volgen", zei ze afgelopen april tegen NH.

Tekst gaat verder onder de video waarin Monique over de ongelukken die voor haar ogen plaatsvonden.

Monique ziet wekelijks ongelukken gebeuren op de rotonde naast haar huis - NH Nieuws

De gemeente voerde afgelopen juli maatregelen in als 'kortetermijnoplossing'. Deze aanpassingen waren gericht op het verminderen van 'prikkels' voor alle weggebruikers, zoals het verwijderen van de voorsorteervakken op de rotondes, het verduidelijken van de busbanen en het aanpassen van de bebording.

Stop & Go

Daarnaast zorgde de gemeente dat bussen minder hard over de rotonde van de Dorpsstraat rijden door ze eerst te laten stoppen. Er werd een Stop & Go ingevoerd, waarbij de bus eerst volledig tot stilstand moet komen voor de chauffeur verder kan rijden. Bij de andere rotondes remde de bus al af, omdat daar bushaltes zitten. 

Het afgelopen half jaar is het aantal ongelukken flink afgenomen. "We zien dat het aantal ongelukken wel vermindert, maar we moeten natuurlijk zorgen dat er geen ongelukken meer gebeuren", vertelde de gemeente in augustus al aan NH. "Elk ongeluk is er één te veel." 

"Daarna volgen wellicht nadere maatregelen"

Gemeente Aalsmeer

"Of en wanneer er nog verdere maatregelen komen, is in dit stadium niet te zeggen", aldus de woordvoerder. "Er zal enige tijd gemonitord worden hoe deze aanpassingen uitwerken, daarna volgt een evaluatie en dan wellicht nadere maatregelen."

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]