Ga naar Content

Beruchte Aalsmeerse rotondes op de schop: minder 'prikkels' en bussen op de rem

Een dag na het zoveelste ongeluk op de beruchte rotonde van de Burgemeester Kasteleinweg en de Dorpsstraat in Aalsmeer komt de gemeente met een plan om alle rotondes op die weg veiliger te maken. Het gaat nu nog om kortetermijnoplossingen, want de gemeente wil uiteindelijk 'zwaardere maatregelen'.

De bus kwam enkele tientallen meters na de plek van de botsing tot stilstand - Foto: VLN Nieuws

De gemeente, provincie, Vervoerregio Amsterdam, politie en vervoerder Connexxion hebben meer tijd nodig om die maatregelen uit te werken. Op de rotonde van de Burgemeester Kasteleinweg en de Dorpsstraat gebeurden de afgelopen maanden de meeste ongelukken. Met name de busbaan die hier dwars over de rotonde loopt zorgt voor problemen.  Ook op drie andere rotondes, die op een soortgelijke manier zijn ingericht, gebeurden ongelukken.

Alleen op de rotonde van de Zwarteweg rijden bussen vanwege schoolgaande kinderen met de rotonde mee. Weggebruikers vinden het vooral lastig ze niet alleen het verkeer op de rotonde in de gaten moeten houden, maar ook nog een busbaan tegenkomen die er dwars overheen loopt.

Stop & Go

De aanpassingen die komende maand al worden gedaan zijn vooral gericht op het verminderen van 'prikkels' voor alle weggebruikers, laat een woordvoerder van de gemeente aan NH weten. "Denk hierbij aan het verwijderen van de voorsorteervakken op de rotondes, het verduidelijken van de busbanen en het aanpassen van de bebording." 

Daarnaast wil de gemeente ervoor zorgen dat bussen minder hard over de rotonde van de Dorpsstraat rijden door ze eerst te laten stoppen. Vanaf vandaag is daarom een Stop & Go ingevoerd. De bus moet nu eerst volledig tot stilstand komen voor de chauffeur verder kan rijden. Bij de andere rotondes remt de bus al af, omdat daar bushaltes zitten. 

De gemeente wil ook dat fietsers vaart gaan minderen, maar bekijkt deze maand hoe ze dat gaat aanpakken.

Lees ook

Deze kortetermijnmaatregelen moeten ongelukken als die van gisteren gaan voorkomen. Toen knalde een maaltijdbezorger op de fiets tegen een bus van Connexxion. In de voorruit van de bus zat een flinke barst, maar de bezorger kwam met de schrik vrij. Een week geleden gebeurde op de rotonde ook een ongeluk waar een lijnbus bij betrokken was. Toen schepte de bus een auto van de weg. Een week dáárvoor raakte een fietser gewond na een botsing met een lijnbus

Buurvrouw van de rotonde Monique de Haas is blij met de eerste stappen. "Maar ik ben nog lang niet overtuigd. Daarvoor duurt het al te lang", vertelt ze aan NH. De Aalsmeerse hoopt op maatregelen die nog veel verder gaan.

Monique trok maanden geleden al aan de bel over de gevaarlijke situatie enkele meters van haar woning af. Begin april luchtte ze haar hart tegen NH. "Het is eigenlijk alsof ik dokter of verpleegkundige erbij moet zijn. Je moet je afvragen of dat oké is, maar ik ga in ieder geval een EHBO-cursus doen", zei ze toen.

Monique ziet wekelijks ongelukken gebeuren op de rotonde naast haar huis - NH Nieuws

Monique ergerde zich onder andere aan hoog groen langs de rotondes dat het zicht van weggebruikers belemmert. De gemeente heeft naar haar geluisterd en heeft het groen inmiddels gesnoeid.

Tekst gaat verder.

Vorig jaar werden ook al kleine aanpassingen aan de markering gedaan. Dit gebeurde aan de hand van harde conclusies die onderzoeksbureau DTV trok. Het bureau concludeerde dat de verkeerssituatie op de Burgemeester Kasteleinweg onduidelijk is en verkeersdeelnemers daardoor onbewust de regels overtreden. De effectiviteit van de nieuwe maatregelen worden over drie maanden en een halfjaar geëvalueerd.

Rij-instructrice Lydia geeft rotonde-les - NH Nieuws

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]