Ga naar Content

Grote vrees voor 'prullenbakbrandweer' bij 13 blusgroepen definitief van de baan

Opluchting in brandweerland, nu duidelijk is geworden dat het veelbesproken reorganisatieplan van Veiligheidsregio Noord-Holland Noord definitief de prullenbak ingaat. Het zorgt voor blije gezichten onder de brandweervrijwilligers. "Er is naar ons geluisterd."

De brandweer bevrijdt een verongelukte automobiliste uit haar auto - Foto: VLN Nieuws

Omdat de ingeslagen weg onhaalbaar blijkt en het tot boze en verbijsterde vrijwillige brandweerlieden leidt, gaat het veelbesproken reorganisatieplan definitief de prullenbak in.

"We kunnen de opdracht, moderniseren van de brandweer binnen de bestaande begroting, niet uitvoeren. Simpelweg omdat er bij de posten geen draagvlak is voor de route die wij voor ogen hadden”, stelt Krishna Taneja, regionaal brandweercommandant en directeur van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord. "Als we richting de toekomst willen vernieuwen, dan hebben we een massa nodig die zegt: hier staan we achter. Die hebben we nu niet."

De Veiligheidsregio omarmde de stevige kritiek, hield enquêtes, voerde op alle 52 brandweerposten dialooggesprekken en kwam tot de conclusie dat het doorzetten van het reorganisatieplan geen zin heeft. "We hebben jullie gehoord. De boodschap is overgekomen", vertelt Taneja in het personeelsblad van de brandweer. "Jullie hebben duidelijk gemaakt wat jullie motiveert, wat jullie drijfveren zijn, hoe het belang van jullie eigen stad, dorp of gemeenschap op de eerste plaats komt." 

Blije gezichten

Bij de 'getroffen' blusploegen wordt met enthousiasme gereageerd op het nieuws. "Dat is natuurlijk goed nieuws en zijn we hartstikke blij mee. We hebben er alles aan gedaan, zoals de dialoog aangaan met de leiding, en het bestuur heeft nu ingezien dat het een onhaalbare kaart is", zegt bevelvoerder Matthias Zijp van de brandweer in Berkhout. 

"Er is naar ons geluisterd. Ik ben heel blij", roept Ad Baltus. Hij is brandweerman bij de vrijwillige blusploeg in Stompetoren. "Ze zijn erop teruggekomen en dat siert ze. We maken allemaal weleens een verkeerde beslissing. We beginnen met elkaar van vooraf aan en kijken samen naar de toekomst."

Terug naar de tekentafel

Hoe nu verder? Een commissie van vijf burgemeesters - Jan de Boer (Den Helder), Monique Bonsen (Koggenland), Rian van Dam (Hollands Kroon), Marjan van Kampen (Schagen) en Michel Pijl (Drechterland) - buigt zich de komende tijd over deze kwestie. 

Het rapport van de commissie - met daaraan gekoppeld het prijskaartje - moet nog dit voorjaar op tafel liggen. 

Krishna Taneja: "Het is goed dat alles nu op tafel ligt. Met die kennis gaan we verder, stap voor stap. Er liggen veel uitdagingen als de vergrijzing en posten die overdag onvoldoende bezetting hebben. Het zijn vraagstukken die schreeuwen om een oplossing. Onze organisatie piept en kraakt aan alle kanten, het is duidelijk dat we iets moeten doen."

'Niet bij het oud vuil gezet'

Ook de landelijke Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers (VBV) juicht het nieuws toe. "Ik heb het vanochtend meegekregen. Daar zijn we natuurlijk reuze blij mee. Ook voor de brandweervrijwilligers, die iedere dag mensen letterlijk uit de brand redden. Ze worden niet bij het oud vuil gezet", zegt voorzitter Marcel Dokter. 

Hij begrijpt dat de Veiligheidsregio aan de gang moest, omdat er bezuinigd moest worden. "Alleen de uitvoering ervan is niet de juiste weg die we moeten inslaan. Dat het plan nu definitief naar de prullenbak is gegaan, is heel fijn."

Kort uitgelegd: het reorganisatieplan - hoe zat het nou ook alweer? 

Sluiten, uitbreiden of afslanken. Vorig jaar liet de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord een bom in brandweerland afgaan, toen het een plan presenteerde, inclusief namen en rugnummers. De blusgroepen van Ursem en Slootdorp moesten op termijn sluiten, 13 andere groepen - waaronder HippolytushoefBerkhout, Blokker, Stompetoren, Abbekerk, Koedijk, Limmen, Dirkshorn, Breezand, Akersloot, Wieringerwaard, Heerhugowaard-De Noord en Wervershoof - zouden enkele handelingen niet meer mogen uitvoeren. "Van de 52 locaties willen wij één derde verzwaren, één derde hetzelfde houden en één derde verlichten", vertelde Krishna Taneja, regionaal commandant en directeur van de Veiligheidsregio eerder tegen NH.

Bij een afslanking wordt een brandweerpost beperkt in haar werkzaamheden en bij een brand niet langer naar binnen mogen. Ze zouden alleen voorbereidende handelingen mogen verrichten en wellicht moeten wachten op collega’s van een andere post, die wél naar binnen mogen.

Lees ook