Ga naar Content

Protestvideo tegen uitkleden brandweer: "Dit plan moet gewoon van tafel"

Ze zijn beter in branden blussen dan in acteren maar voor de brandweerlieden van de kazerne in Stompetoren is het menens. In een ludieke protestvideo maken ze gehakt van de Veiligheidsregio die kazernes wil sluiten en afslanken. "Ze noemen het met een mooi woord herinrichting, maar het is gewoon een keiharde bezuiniging", aldus brandweerman Ad Baltus. 

Foto: NH/ Tom Jurriaans

In de kantine nemen de mannen en dames van de brandweer nog even de teksten door. Gerepeteerd wordt er eigenlijk niet: "Nee we gaan niet voor een oscar", vertelt brandweerman Frank Smit, die vanuit zijn kazerne in Ursem naar Stompetoren is gereden voor een gastrolletje. "Als de boodschap maar over komt, dat is het belangrijkste."

Het script voor het filmpje dat ze voor ogen hebben, is slim geleend van het tv-programma Klikbeet. In het oorspronkelijke filmpje zien we een bedrijfsvergadering van een hoveniersbedrijf waarin een hele batterij aan managers besluit om uiteindelijk de hovenier de laan uit te sturen vanwege bezuinigingen.

Kantoorfuncties 

Volgens brandweerman Ad Baltus hadden ze het zelf niet beter kunnen bedenken. "Nu gaat het dus niet om tuinmannen maar om de brandweermensen. Het is erg toepasselijk want sinds 2015 is het aantal kantoorfuncties bij ons exponentieel gegroeid. Dat terwijl er wel gesneden wordt bij de kazernes en dat klopt gewoon niet. Dat plan moet gewoon van tafel."

NH Nieuws nam een kijkje achter de schermen tijdens de opnames, kijk hieronder naar de beelden (tekst loopt door onder de video)

Protestvideo tegen uitkleden brandweer: "Dit plan moet gewoon van tafel" - NH Nieuws

De Veiligheidsregio Noord-Holland Noord wil de brandweer herinrichten. Alle 52 brandweerposten in de regio moeten worden opgedeeld in drie categorieën. Met als gevolg dat twee posten zullen sluiten, veertien worden afgeslankt en anderen zullen uitbreiden. De kazerne in Stompetoren zal moeten afschalen.

"Dat houdt dus in dat we minder taken krijgen. Ik moet zometeen aan dorpsbewoners uitleggen dat we moeten wachten op een grotere eenheid, omdat wij niet uitgerust zijn. Mensen verwachten toch dat als ze een brandweerauto zien dat ze geholpen worden? Dat kan zometeen niet meer en dat is erg zorgelijk voor de mensen in het buitengebied", aldus Baltus. 

Lees ook

Efficiënter werken

De Veiligheidsregio ontkent overigens dat er sprake is van een bezuiniging. Volgens directeur Krishna Taneja moet er met minder middelen en minder mensen efficiënter worden gewerkt.  "Ik voel heel goed wat zij voelen, ik heb zelf ook bij de politie gewerkt. Maar we zien ook andere ontwikkelingen, zoals een enorm tekort aan collega's bij de kazernes die moeten afslanken of verdwijnen. En de kosten van een pand zijn ook hoog."

De protestvideo valt komende maandag op de mat bij gemeenteraadsleden en de hoop is, volgens brandweerman Baltus, dat ze wakker worden. "Ik hoop dat ze inzien dat met deze plannen de veiligheid van hun burgers in het buitengebied in het geding is. Dat moet je als gemeenteraad toch niet willen?" 

Meerdere politieke partijen in de gemeentes in Noord-Holland Noord hebben inmiddels hun zorgen geuit en vragen gesteld over de plannen.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]