Wie de brandweer belt, kan straks niet meer met alle zekerheid op hulp rekenen. Door veranderingen kunnen vrijwillige brandweerlieden minder taken uitvoeren. In het ergste geval moeten sommige kazernes daardoor sluiten. Een onbegrijpelijk besluit, vinden ze bij de brandweer. Want volgens hun is de veiligheid van de burger hierdoor in het geding.
De Veiligheidsregio Noord-Holland Noord wil verschillende brandweerkorpsen afslanken: het regiokorps van Wervershoof is één van de slachtoffers. Werkzaamheden worden dan beperkt, waardoor brandweerlieden bijvoorbeeld niet langer naar binnen mogen bij een brand.
Ze mogen dan alleen 'voorbereidende handelingen' verrichten en moeten wachten op collega’s van een andere post, die wél naar binnen mogen. "Voor zwakkeren en ouderen betekent dat wellicht het allerergste...", zegt Patrick Nugter, postcommandant van Wervershoof, die het werk al 27 jaar doet.
Er heerst dan ook ongeloof en verslagenheid bij de 22 brandweermannen in het West-Friese dorp, die zo’n 60 keer per jaar uitrukken. Over drie jaar bestaat de kazerne alweer 200 jaar.
Het plan van de Veiligheidsregio om de brandweer te reorganiseren, kan grote gevolgen hebben als het door de politiek wordt goedgekeurd. "Bij mijn korps heerst het idee dat je dingen niet meer mag. Dat er zaken worden ontnomen die je het allerliefst doet, namelijk: mensen helpen. Het klinkt gek, maar het is de wens van iedere brandweerman om iemand uit een brandend huis te halen", legt Nugter uit.
"Bij mijn korps heerst het idee dat je dingen niet meer mag. Dat er zaken worden ontnomen die je het allerliefst doet, namelijk: mensen helpen"
Larry Krul, postcommandant van Ursem, deelt ook zijn zorgen. In de wet staat dat de brandweer binnen tien minuten bij een verzorgingstehuis ter plaatse moet zijn.
Maar wat als de brandweer over twee jaar uit Heerhugowaard of Avenhorn moet komen? "Tja, reken dat maar uit.. Vroeger telde iedere seconde, dat is ook de slogan bij de brandweer. Nu wordt gezegd dat het slechts enkele minuten scheelt. Nou, hoogstens een kwartiertje. Mag dat wel van de wet? Het gaat geheid mis."
Risicogericht te werk gaan
De veiligheidsregio wil de brandweer zo herinrichten dat de bezetting beter aansluit bij de risico's in de omgeving. Dit doen ze door de posten onder te verdelen in de volgende drie categorieën:
- Posten die voorbereid zijn op de meest voorkomende incidenten en taken met een beperkt risico.
- Posten die voorbereid zijn op het verlenen van de brandweerzorg op het niveau dat we nu kennen.
- Posten die aanvullend voorbereid zijn op een complexe brandbestrijding of complexe technische hulpverlening.
De locaties in Ursem en Slootdorp zullen in het plan van de veiligheidsregio worden gesloten. De vrijwilligersposten die zullen afslanken zijn in: Akersloot, Heerhugowaard-De Noord, Groet, Koedijk, Limmen, Stompetoren, Breezand, Dirkshorn, Hippolytushoef, Wieringerwaard, Abbekerk, Blokker, Wervershoof en Berkhout.
Molenaar Jan Ooijenvaar kan als geen ander vertellen hoe het is om je hebben en houwen te verliezen in een grote brand en hoe belangrijk het is dat de brandweer op tijd is. Zijn molen, een rijksmonument aan de Broekerhavenweg in Stede Broec, was volledig zwartgeblakerd nadat er vuurwerk in het rieten dak was beland op oudjaarsavond 2019. Naast de wieken stond er alleen nog een geraamte van de ooit zo geliefde trouwlocatie van de gemeente overeind. "De brandweer was er binnen tien minuten. Ik was toen zo blij dat ze er snel bij waren."
"Als je daar staat en je ziet je molen of boerderij wegbranden, dat is verschrikkelijk." Angst dat een brand door herontwikkeling bij de brandweer ervoor kan zorgen dat de brandweer niet meer op tijd is, snapt hij maar al te goed. "Als een brandweer een kwartier verder moet rijden en ze komen te laat.. Mijn bloed gaat koken als ik daaraan denk", vertelt Ooijenvaar zichtbaar emotioneel. Volgens hem wordt de kans kleiner dat stolpboerderijen en molens gered kunnen worden als de herinrichting plaatsvindt.
Bekijk hieronder een reportage over de brand bij de molen.
Ceres-molen Bovenkarspel is afgebrand - NH Nieuws
Boze brandweerlieden hebben gisteravond op een ludieke manier geprobeerd te laten zien wat de bezuinigingen op de brandweer voor gevolgen heeft. Het is één greep uit meerdere acties die worden georganiseerd in de regio de komende tijd.
Tijdens de actie hebben ze een brand nagebootst, waarbij niemand ingreep. Deze film willen ze vervolgens naar gemeenteraden in de regio sturen. Over deze actie zie je later meer op onze website.
Reactie directeur Krishna Taneja van Veiligheidsregio Noord-Holland Noord
"Wij hebben van het bestuur de opdracht gekregen om onze brandweerkazernes door te ontwikkelen en wij hebben in een presentatie twee weken geleden deze ideeën gedeeld met de kazernes. Er zijn nog geen officiële plannen en er is nog niets ingericht. We willen de ruimte geven aan brandweerlieden en vrijwilligers om in gesprek te gaan met ons hierover."
"Ik voel heel goed wat zij voelen, ik heb zelf ook bij de politie gewerkt. Maar we zien ook andere ontwikkelingen, zoals een enorm tekort aan collega's bij de kazernes die moeten afslanken of verdwijnen. En de kosten van een pand zijn ook hoog. Het zijn mensen die met hart en ziel werken en we moeten met elkaar in gesprek gaan."
Download de app
🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.