Ga naar Content

Vrijwilligers brandweerkazerne Ursem onthutst over sluiting: "We begrijpen het niet"

Boos, teleurgesteld en verbaasd. Dat zijn de eerste reacties op het voorgenomen besluit om de brandweerkazerne in Ursem te sluiten. De vrijwilligers zijn dan ook verbijsterd dat 'hun' kazerne vanaf begin 2025 niet meer mag uitrijden.

Een deel van de blusgroep Ursem - Foto: Brandweer Ursem / Facebook

Voor de vrijwilligers is het besluit een keiharde klap in het gezicht. Afgelopen week is de ploeg - een mix van jong en oud - op de hoogte gebracht door postcommandant Larry Krul. Dat leverde flink wat reacties op. "Er heerst een grafstemming. Er waren zelfs twee kersverse brandweermannen, die woensdagavond nog hun diploma hebben opgehaald. Dan is het niet echt motiverend als je meteen te horen krijgt dat de kazerne over twee jaar dicht moet."

Raadsel

Voor het brandweerkorps is de boodschap dan ook extra wrang. In maart wordt het tachtigjarig jubileum nog gevierd. "Die dag werd druk bezocht. Ze kwamen uit alle hoeken en gaten, prachtig om te zien", blikt Krul enthousiast terug.

Waarom juist 'hun' brandweerkazerne de deuren moet sluiten, is voor Krul een groot raadsel. Volgens hem is dat ook helemaal niet nodig. De kazerne in Ursem is namelijk met 22 brandweermannen goed bemand. "We zijn één van de best bemande dorpsposten uit de regio. Elke dag hebben we acht tot tien mensen beschikbaar. Vergeleken met andere posten is dat best uniek."

Zo goed zelfs dat ze sinds kort een wachtlijst hebben. "Laatst zijn er nog zes mensen geslaagd voor hun opleiding. We begrijpen dit echt niet. Ook de nieuwe aanwas is erg gemotiveerd en staat te springen om aan de slag te gaan. Dat ze hier nu mee geconfronteerd worden, is extra zuur."

Lees ook

Als voorbeeld noemt hij een collega, die al zijn vakantiedagen heeft opgenomen om versneld zijn diploma te kunnen behalen. "Hij wilde net een carrière bij de brandweer beginnen, heeft hier hard aan gewerkt. En kan nu al ook niet met zijn vriendin op vakantie, dat is toch sneu."

Staan niet stil

Het is niet zo dat de brandweerwagens onder een laagje stof komen te zitten. Van de 22 jaar dat Krul bij de brandweer zit, kon hij maar één keer niet uitrijden. "Elk jaar rukken we zo'n 35 keer uit. We zijn een waterrijke gemeente, dus het wil nog wel eens gebeuren dat een auto in het water beland. Zeker met al die smalle dijkjes als de Walingsdijk."

Maar vanwege de vergrijzing, bezuiniging en worsteling om nieuwe aanwas te krijgen, gaan de brandweerkazernes in Noord-Holland Noord op de schop. Die in Ursem is daar nu de dupe van. Wat voor gevolgen heeft dit voor de veiligheid? "We zijn volgens de veiligheidsregio geen risicogebied. Het gaat dus langer duren totdat de brandweer bij een melding is, dat staat vast. Normaal doen we er vier minuten over, maar over twee jaar moet de brandweer uit Heerhugowaard of Avenhorn komen. Reken dat maar uit."

Foto: Brandweer Ursem / Facebook

Verrast

Ook de politiek in Koggenland reageert met verbazing op de 'plotselinge sluiting' van de brandweerkazerne in Ursem. "Het nieuws komt als een schok", zegt fractievoorzitter Rick Nooij van het CDA, die afgelopen vrijdag werd gebeld door een aantal brandweermannen. "Dat is toch vreemd, dat we het via de 'jongens' moeten horen."

De fractievoorzitter vindt het dan ook spijtig dat de kazerne –  die zoveel herinneringen kent – uit het dorpsbeeld verdwijnt. "Het is meer dan alleen brandjes blussen. Ze bevrijden koeien uit de sloot, halen katten uit de boom en knippen de deur open als je bekneld zit. De vrijwilligers worden erg gewaardeerd in het dorp, en dat valt nu weg."

Zelf noemt Nooij de zware crash enkele jaren geleden in De Goorn als herinnering. Een auto met drie tieners botste toen tegen een boom. "Daar hebben ze een heldendaad verricht, dat ligt nog vers in het geheugen." Het CDA gaat binnenkort op bezoek bij de brandweer. "Tijdens een oefenavond. Even een hart onder de riem steken en hun verhaal aanhoren. We gaan nog navraag doen."

Verkoeling bieden

Ook voor de VVD komt het besluit als donderslag bij heldere hemel. "We zagen het echt niet aankomen. Net als de vrijwilligers, die zich allemaal met hart en ziel inzetten voor de veiligheid van Ursem, zijn we erg geschrokken", zegt fractievoorzitter Bart Krijnen. "We zijn als gemeente ook helemaal niet meegenomen in dit proces."

De kazerne is uitgegroeid tot een begrip in het dorp. "Tijdens de warme zomerdagen vermaken ze de kinderen op het schoolplein. Ze horen bij Ursem, al tachtig jaar. Doodzonde dat dit verdwijnt, die sociale verbinding."

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]