Ga naar Content

Politie schaalt op in onderzoek naar explosies en schietpartijen in Purmerend

In het onderzoek naar de meerdere aanslagen in de gemeente Purmerend schaalt de politie op en heeft een Team Grootschalige Opsporing (TGO) opgestart. Hierbij werken de politie en het OM samen in een uitgebreid onderzoek naar de reeks explosies en schietpartijen bij meerdere woningen in Purmerend en Middenbeemster.

Woning aan de Weverstraat in Purmerend getroffen door een brandbom - Foto: VLN Nieuws - Bas Bergamin

De gemeente Purmerend is de afgelopen week opgeschrikt door meerdere explosies en schietpartijen in Purmerend en Middenbeemster. Een TGO wordt opgestart bij zaken als bijvoorbeeld een moord en ontvoering/gijzeling of andere onderzoeken met een grote maatschappelijke impact, zoals de reeks aanslagen in Purmerend. 

20-jarige verdachte 

De 20-jarige verdachte uit Purmerend die op 15 april werd opgepakt zit nog vast en wordt later deze week voorgeleid aan de rechter-commissaris, aldus de politie. De verdachte werd in Amsterdam opgepakt. 

Uit het onderzoek dat al loopt naar de aanslagen in Purmerend en Middenbeemster blijkt dat het gaat om een crimineel conflict. Ook wordt onderzocht naar verbanden tussen de aanslagen in Purmerend en Middenbeemster.

Deurbelcamera's

De aankomende dagen zal de politie uitgebreid buurtonderzoek doen in de gemeente. Camerabeelden in de directe omgeving worden gezocht en uitgekeken, rechercheurs verhoren onder meer vrienden, familie en bekenden van de slachtoffers en getuigen. Daarnaast onderzoeken de forensische recherche sporen en aanwijzingen, zoals vingerafdrukken, voetafdrukken, DNA-materiaal en voorwerpen die op de misdaadplek zijn gevonden.

De politie vraagt alle buurtbewoners en bewoners uit omliggende straten om op hun deurbelcamera’s of camera’s in hun auto te kijken of er rond de tijdstippen van de incidenten beelden zijn opgenomen en die te delen.

Wat is er gebeurd?

Op dinsdagavond 11 april rond 21.45 uur kreeg de politie een melding van een schietincident op de Belthoeve in Middenbeemster. Rond 04.30 uur op woensdag 12 april zijn knallen gehoord aan de Boeierstraat. In deze straat bleek de gevel en het raam van een woning beschadigd te zijn door kogelinslagen. Waarschijnlijk is er ook een brandbom afgestoken bij de voordeur.

Woning in Middenbeemster getroffen door een brandbom - Foto: NH Nieuws / Michel Gijselhart

Op donderdagavond 13 april rond 22.50 uur werd een woning aan de Weverstraat beschoten. Vrijdagochtend 14 april rond 03.10 uur ging een explosief af bij een woning aan het Groenveld in Middenbeemster.

In de nacht van zondag 16 april op maandag 17 april is een explosie geweest bij een woning aan de Weverstraat in Purmerend. Om 01.17 uur kwam de eerste melding binnen. Vlak na de explosie ontstond een brand bij de woning.

Alle getroffen woningen zijn inmiddels dichtgetimmerd en hebben meerdere politiecamera's voor de deur. De politie kan nog niet bevestigen of hier ook bruikbare beelden op zijn binnengekomen. 

Heb jij tips over deze zaak? Mail dan naar [email protected]

Lees ook