Ga naar Content

Amstelveense Urbanuskerk bomvol tijdens inwijding vier jaar na brand: "Samen gedaan"

Tijdens de inwijding van de Urbanuskerk in Bovenkerk, Amstelveen bleek afgelopen zondag maar weer eens hoe belangrijk het gebouw voor de kerkelijke en niet-kerkelijke gemeenschap is. Zo'n 4,5 jaar nadat de kerk bijna volledig afbrandde zit deze bomvol. 

Inwijding Urbanuskerk Amstelveen druk bezocht - Urbanuskerk Bovenkerk / NH Nieuws

Verslaggever Rosanne van Veen zag dat belangstellenden die niet meer in de kerk pasten de 2,5 uur durende dienst zelfs via een beeldscherm in buurtcentrum het Noorddamcentrum aan de overkant van de kerk volgden. 

De bisschop van het bisdom Haarlem-Amsterdam wijdde de uit de as herrezen kerk officieel in. "Ik feliciteer u allemaal met uw prachtige kerkgebouw en in de komende maanden ziet u iedere keer als u hier binnenkomt dat er weer iets bijgekomen is, want het is nog steeds een werk dat vooruitgaat", sprak hij de zaal toe.

Nog niet af

Naar verwachting gaat het inderdaad nog wel even duren voor de Cuypers-kerk écht af is. Op dit moment is bijvoorbeeld slechts één van de veertien gerestaureerde kruiswegstaties van Frans Loots terug op zijn plek gehangen.  

Tekst gaat verder.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Pasgeleden werd interieur uit een Friese kerk die de deuren sluit in de Urbanuskerk geplaatst en het gerestaureerde luminarium hangt ook weer op haar plek. Oude muurschilderingen zullen worden teruggehaald. Tijdens de inwijding was veel aandacht voor de grote rol die vrijwilligers bij de herbouw van de kerk speelden.

Fotograaf Dolf Middelhoff volgde het herbouwproces intensief en sprak de bisschop toe: "Net als anderen heeft ook u vol lof gesproken over het saamhorigheidsgevoel dat Bovenkerk zo eigen is. [...] Deze wederopbouw is alleen maar gelukt, omdat we die allen samen hebben gedragen." De foto's die Dolf tijdens de herbouw maakte, zijn gebundeld in een boek dat vorige week verscheen. "Die gaan als warme broodjes over de toonbank", vertelt hij.

NH Nieuws heeft de herbouw van de Urbanuskerk intensief gevolgd. De reportages, artikelen en podcastafleveringen die we maakten vind je terug in onze virtuele kerk.

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]